Kara kış endişesi | Güney Gazetesi Mersin

Kara kış endişesi

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “seçime ayarlı ve büyüme hedefli” ekonomi politikalarının milyonlarca insanı yoksullaştırırken belli bir kesimin servet edinmesine sebep olduğunu söyledi. "İktidar önümüzdeki kışı işçi, emekçi, esnaf, kadınlar, gençler ve milyonlarca dar gelirli için şimdiden “kara kış” olarak ilan etmiş durumda" diyen Turan, partisinin hazırladığı “Kara Kış Paketinin” uygulanması için AKP hükümetine çağrıda bulundu.

Kara kış endişesi


ABİDİN YAĞMUR

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında "Kara Kış Paketini" anlattı ve hükümete "zenginlere değil yoksullara destek verin" çağrısında bulundu.

Türkiye'de halkın giderek derinleşen ekonomik krizin pençesinde kış mevsimine girdiğini belirten Turan, "Bu kış, enflasyon ve yaşam maliyetleri, toplumun en yoksullarından başlayarak, emeğiyle geçinen tüm kesimleri vuracak. İktidarın, düşük faize dayalı, yüksek kur ve yüksek enflasyonla karakterize edilmiş olan, seçime ayarlı ve büyüme hedefli ekonomi politikaları milyonlarca insanımızı yoksullaştırırken, yoksullardan zenginlere de devlet eliyle müthiş bir servet transferine de neden oluyor. Neticede bu politikalar yüksek enflasyonun yanı sıra, reel ücretlerin erimesi ve yoksulların zaruri tüketim mallarına ulaşamamaları biçiminde kendini gösteren bir “yaşam maliyeti krizi”nin de ortaya çıkmasına neden oluyor" dedi.

 

“YOKSULDAN ALIP ZENGİNE VERİYORLAR”

 

Okulların açılmasıyla eğitim öğretim giderlerinin arttığını, doğalgaz başta olmak üzere ısınmada, ulaşımda, temel gıda maddelerinde önümüzdeki aylarda da devam edecek olan fiyat artışının yoksulların belini bükecek niteliğe büründüğünü kaydeden Turan, "Yoksul hanelerin tüketim sepetinin ağırlıklı olarak zorunlu gıda, ısınma, barınma gibi ikamesi olmayan zaruri tüketim mallarını içeriyor olması, yaşam maliyeti krizini daha da derinleştirecek. İktidarın OVP gibi bütçe referans metinlerine bakıldığında y sorunları çözmeye yönelik bir bütçe planlamasının olmayacağı da rahatlıkla söylenebilir. Bugün Merkez Bankasınca açıklanan politika faizini 100 baz puan azaltma hamlesi de, iktidarın yoksulu daha yoksul kılma niyetinde bir değişikliğin olmayacağını kanıtlıyor. Kısaca iktidar önümüzdeki kışı işçi, emekçi, esnaf, kadınlar, gençler ve milyonlarca dar gelirli için şimdiden “kara kış” olarak ilan etmiş durumda. Halkların Demokratik Partisi, yoksuldan alıp zenginin cebini dolduran bu ekonomik istikametin, uzun erimli yapısal tedbirlerle aşılacağının farkındadır ve bu yönde gerçekçi bir plan ve programa sahiptir. Bununla birlikte yaşanmakta olan kan kaybını durdurabilmek için de acil çözümlerin bir an evvel uygulanmasından yanadır. Bu sebeple iktidarın ilan ettiği kara kışa karşı ‘acil karakış çözüm paketi’ mizi kamuoyuyla paylaştık" dedi.

 

YOKSUL HANELERE ÜCRETSİZ DOĞALGAZ, ELEKTRİK VE SU ÇAĞRISI

 

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan'ın açıkladığı “Kara Kış Paketinde” ilk maddede ısınma giderleriyle ilgili talep ve öneriler yer alıyor. Pakette bu konuyla ilgili olarak, "Kış boyunca yoksul haneler için ihtiyaç sınırında doğalgaz, kömür, elektrik ve su ücretsiz verilmelidir" önerisi yer alıyor. İşe ve okula gidiş geliş saatlerinde toplu taşımanın ücretsiz olması, okullarda öğrencilere ve eğitim emekçilerine ücretsiz ve nitelikli öğle yemeği verilmesi,  bebek maması ve bezi dâhil olmak üzere, yoksul ailelerin bebek ve çocuklarının temel ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanması önerisi de pakette yer alıyor. Pakette ayrıca yoksul hanelerin ilaç dahil tüm sağlık ihtiyaç ve giderlerinin kamuca karşılanması, yoksul ailelerin okul giderlerinin kamuca karşılanması ve internetin ücretsiz sağlanması, yoksul ailelere kira desteği verilmesi,  geliri olmayan ailelerin kiralarının merkezi veya yerel yönetim bütçelerinden karşılanması talep ve önerileri de yer alıyor. Küçük ölçekli  çiftçilerin elektrik ve kredi borçlarının silinmesi, mazot, gübre, tohum ve veterinerlik giderlerinin yüzde 80’inin kamu tarafından karşılanması da talepler arasında. Küçük esnafa 100 bin lira hibe desteği sağlanması, banka ve vergi borçlarının faizsizlerinin silinerek yeniden yapılandırılması, asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılması ve asgari ücretin yılda en az üç kez gözden geçirilmesi, emekli maaşlarının en az 6 bin lira olması da paketteki talepler arasında yer alıyor.