Tiyatrocular da yüksek tansiyon kurbanı | Güney Gazetesi Mersin

Tiyatrocular da yüksek tansiyon kurbanı

Tiyatrocular da yüksek tansiyon kurbanı


ABİDİN YAĞMUR/ MAYSA DERYAYEVA

 

Uluslararası Mersin Tiyatro Festivalini 7 yıldır düzenleyen ve şehirdeki birçok belediyeden destek alan Mersin Tiyatro Derneği, MHP’li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın mecliste dile getirdiği iddialar nedeniyle farklı bir tartışmanın arasında kaldı. MHP’li başkan, sosyal medya paylaşımlarına dayanarak Mersin Tiyatro Derneği’ni PKK’lı ilan etti. Büyükşehir Belediye Meclisindeki AKP ve MHP grubu, Büyükşehir Belediyesinin festivalde kullanılmak üzere derneğe maddi yardım yapması teklifini reddetti. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, söz konusu derneğe birçok belediyenin yardımda bulunduğunu ifade etti ve “Sanata böyle bakıyorsanız, yani hakikaten hayretler içindeyim” dedi.  Dernek başkanı ise “Ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kulandı.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin önceki gün yapılan oturumunda Mersin Tiyatro Derneğinin bu yıl yedincisini düzenleyeceği Uluslararası Mersin Tiyatro Festivali de gündeme geldi. Ancak festivalin sanatsal yönü değil, MHP’li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın, derneği PKK’lı ilan etmesi tartışıldı.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tiyatro festivaline maddi destek sağlanmasına ilişkin teklifin görüşülmesi talebini meclise sundu. Meclis maddeyi gündeme aldı.

Gündem maddelerine geçilmeden önce bir konuşma yapan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, belediyenin destek vermeyi teklif ettiği Mersin Tiyatro Derneğinin kurucularının sosyal medyada PKK ve Abdullah Öcalan paylaşımları yaptığını ileri sürdü.

Büyükşehir Belediyesinin PKK destekçisi tiyatroya destek verdiğini ileri süren Yılmaz, elindeki telefondan birtakım paylaşımlar gösterdi ancak o paylaşımların kime ait olduğunu açıklamadı.

Yılmaz’ın bu iddiaları üzerine CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Geçen yıl 40 bin lira yardım yapmışız, buradan geçmiş. Sayın Atsız Afşın Yılmaz; ya bu adamlar teröristse geçen yıl bu Meclis niye buna izin verdi? Aynı topluluk. Şimdi yanılmayın, reddedin. Ne diyeyim size? Sanata böyle bakıyorsanız, yani hakikaten hayretler içindeyim” dedi.

 

 

ŞEHİRDEKİ TÜM BELEDİYELER DESTEK VERİYOR

 

 

Söz konusu tiyatro derneği yöneticilerinin AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ile çekildikleri ve belediyenin sayfasında paylaşılan fotoğrafı gösteren Seçer, “Bakın bu da Akdeniz Belediyesi ile fotoğrafı var bu topluluğun. Buyurun. Akdeniz Belediyesi’nin paylaşımı. Verin tarihini, gününü, kameralar da çeksin. Dananın altında buzağı ararsanız bundan sonra söyleyin Sayın Gültak böyle fotoğraflar çekmesin. Bak bir sürü bizim çalışanlarımızın başı derde gitti. İçişleri Bakanı’na da söylemek lazım. Bir sürü albümü var, öbürünün var, benim de var. Sizin de var Atsız Bey, vallahi sizin de vardır. Bilmiyorsunuz ki, bir yere gidiyorsunuz, seçimde elimizi kaldırmışız, arkada bilmem kim varmış? Bunu kontrol edemezsiniz, yapamazsınız. Değerlendirmelerim siyasi değil, dikkat edin hukuki” ifadelerini kullandı.

 

 

“TERÖRİST DEDİĞİNİZ TİYATROYA SİZ DE DESTEK VERMİŞSİNİZ”

 

 

Seçer, Mersin Tiyatro Derneğinin Mersin Valiliği İl Sivil Toplum İlişkiler Müdürlüğü’ne kayıtlı bir tiyatro olduğuna da dikkat çekerek şunları söyledi:

“Siz bir isnatta bulundunuz. Dediniz ki, ‘Terör örgütü propagandası yapan tiyatro topluluğunu destekliyorsunuz’. Bu çok ciddi bir iddia. Bu böyle anlaşıldı mı? Valiliğin kayıtlarında olan. Valiliğin ukdesindedir bunlar. Tiyatro topluluğuna 2019 yılında Sayın Atsız Afşın’ın başkan olduğu Toroslar Belediyesi ulaşım desteği vermiştir. Geçen yıl da Akdeniz, Erdemli, Yenişehir, Tarsus belediyeleri bu topluluğa destek vermiştir. Kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu çok önemli. O iddianamede varsa onu çıkarsınlar. Biliyorsunuz şehit çocuğunu da gözaltına aldılar sonra serbest bıraktılar. O, iddianamede varsa onu da çıkarsınlar. Valilikten de ya silsinler bunları ya da siz bir kayıtlarınızı gözden geçirin. Beni karıştırıyorsunuz. Ben Belediye Başkanıyım. Güvenlik memuru değilim Sayın Afşın. Ben İçişleri Bakanı değilim. Ben 40 bin işi birden yapamam. Geçen yıl Meclis’e getirmişim. Bakın, çok ağır bir isnat Belediyemiz için. Diyorsunuz ki, ‘Terör örgütü destekçileri tiyatrolara destek veriyorsunuz’. Siz de vermişsiniz. Sen ulaşım desteği vermişsin. Akdeniz, Erdemli, Tarsus, Yenişehir, Mezitli belediyeleri hepsi vermiş. 40 bin TL geçen yıl bu Meclis izin vermiş. Ben teklif getirmişim. Başkan olarak bana demişler, ben de demişim ki, ‘Meclis’e sunun. Uygun görülüyorsa, yasalara aykırı değilse, kayıtlıysa’. Benim yaptığım budur. Buradan kamuoyuna duyuruyorum.”

Tartışmaların ardından madde oylandı ve belediyenin Uluslararası Tiyatro Festivaline destek vermesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

 

Mersin Tiyatro Derneği: “Ne olduğunu biz de anlamadık”

 

Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Mustafa Çavuş, Büyükşehir Belediye Meclisinde kendileriyle ilgili suçlamaları şaşkınlıkla izlediklerini söyledi.

Çavuş, “Bizde olayın detaylarını öğrenmeye çalışıyoruz. Dünkü meclis toplantısında telefondan gösterilen bir fotoğraf var ama ne isim ne şahıs var. Bir iddia var ama aslı yok ve ne olduğunu bilmiyoruz. Bunun fotoşop mu, kimdir, necidir onu bile bilmiyoruz. Kurucu üyelerden diye geçiyor ve şu anki yönetimle alakalı değil. Mersin Tiyatro Derneği 2013 yılında kuruldu ama o günden bugüne 5 ayrı yönetim değişti çünkü 2 yılda yönetim değişiyor. Kimden ve neyden bahsettiğini bilmiyoruz ve bu yüzden biz de doneleri toplayıp yarın büyük ihtimalle basın açıklaması yapacağız.  Şu an ortadaki durumu bizde bilmiyoruz. İkili siyasi çatışmanın arasında kaynayan bir şey olduk. Ben şu anda derneğin beşinci yönetimdeyim.  Kurucu üyeden bahsediyor ama şu an kurucu yönetimden devam eden yok.  Yönetimin sistemi de farklı yerel tiyatro grupları tarafından temsilciler gönderilir ve bu tiyatro temsilcileri arasında adaylar verilir ve seçimle olur.  Biz Valiliğe ve İçişler Bakanlığına bağlı bir derneğiniz iddiadaki gibi bir şey olursa kapatılırdık. Şu an ne olduğunu bizde kavrayamadık ve ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.