Bakanlık korudu, Danıştay kaldırdı | Güney Gazetesi Mersin

Bakanlık korudu, Danıştay kaldırdı

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, sahil düzenlemesi adı altında kaplumbağaların yaşam alanlarını tahrip edince hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. İçişleri Bakanlığı Kılınç hakkında soruşturma izni vermedi ancak Danıştay, inceleme yapılması gerektiğine hükmetti.

Bakanlık korudu, Danıştay kaldırdı


Koruma altındaki deniz kaplumbağalarının yuvalama alanında mesire yeri yapan MHP’li Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç hakkında 2019 yılında MERÇED tarafından suç duyurusu yapıldı. Ancak İçişleri Bakanlığı belediye başkanı hakkındaki şikâyetin işleme konulmaması yönünde karar aldı. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) İçişleri Bakanlığı’nın bu kararına itirazda bulundu. Çevre kuruluşunun itirazını haklı bulan Danıştay 1. Dairesi, İçişleri Bakanı’nın kararını kaldırdı. Şikâyet konusu dosyayı inceleyen Danıştay, olayla ilgili ön inceleme emri verilmesi gerektiğine hükmetti.

Gazeteci Yusuf Yavuz’un kişisel blogunda yayınlanan habere göre, koruma alanındaki tahribat ilgili kurumlar tarafından durduruldu. Ancak tahribata neden olan kararı veren belediye başkanı hakkındaki şikayet başvurusu İçişleri Bakanlığı’nca işleme konulmadı.

İçişleri Bakanının, 13.4.2021 tarih ve İNS:2019.33.2357 sayılı şikâyetin işleme konulmaması yönündeki kararına MERÇED itirazda bulundu.

 

DANIŞTAY İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN KARARINI İPTAL ETTİ

 

İtirazı değerlendiren Danıştay 1. Dairesi, 14 Eylül 2022 tarihinde aldığı kararla belediye başkanı ve sorumlular hakkındaki şikâyeti işleme koymayan İçişleri Bakanlığı’nın kararını iptal etti. Danıştay, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’a atıfta bulundu.

 

BELEDİYEYE PARA CEZASI DA VERİLMİŞTİ

 

Anamur’daki yuvalama kumsalı 1. Derecede koruma bölgesi olarak ayrılan alanlardan biri. Anamur Belediyesi’nin Yıldırım Beyazıt Mahallesi, 325 ada, 1 parselde bulunan kumsalda mesire yeri yapma girişimiyle yapılan tahribatın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Belediye Başkanlığına 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca 180.489,00 TL idari para cezası uygulandığı bilgisi de Danıştay kararında yer aldı. Projenin durdurulmasıyla kumsalda dikilen ağaçların bir kısmının kuruduğu bir kısmının ise denizin dalgaları tarafından söküldüğü belirtiliyor.

Projenin durdurulmasıyla kumsalda dikilen ağaçların bir kısmının kuruduğu bir kısmının ise denizin dalgaları tarafından söküldüğü belirlenmişti. (Haber Merkezi)