Kadınlar hava kirliliğine karşı eylemde | Güney Gazetesi Mersin

Kadınlar hava kirliliğine karşı eylemde

Kemalpaşalı kadınlar, lisanssız işletmelere karşı hukuki mücadeleye başlıyor.

Kadınlar hava kirliliğine karşı eylemde


Kemalpaşa Mahallesi’nde uzun yıllardır geri dönüşüm firmalarının yarattığı hava kirliliğini protesto eden Kemalpaşalı kadınlar, denetim görevlerini yerine getirmeyen kamu kurumlarını ve yakma suretiyle tehlikeli ve tehlikesiz atıkları bertaraf eden lisansız işletmeler hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Tarsus Kemalpaşa Mahallesinde yaşayan kadınlar, Kemalpaşa Sanayi Sitesi’nde yer alan geri dönüşüm firmalarının yarattığı hava kirliliğine karşı mücadeleye başladı. Mahallede yer alan Kardeşlik Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla imza kampanyası ve hukuki mücadeleye başlayacaklarını duyurdu. Tarsus Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün denetim işlemlerini gerçekleştirmediğini savunan mahalleli kadınlar, ayrıca söz konusu işletmelerinin atık bertaraf lisanslarının olmadığını iddia etti.

Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen toplantıya Tarsus Emek ve Demokrasi Platformu, Mersin Kadın Platformu ve Tarsus Halkevleri üyeleri de destek verdi. Açıklamada ayrıca kadınlar geri dönüşüm işletmelerinin havayı kirlettiği anlara ait fotoğrafları taşıdı. Kemalpaşa Mahallesi Kadınları Sözcüsü Gizem Erkek, uzun yıllardır geri dönüşüm firmalarının yarattığı kirliliğe maruz kaldıklarını yaşam standartlarının önemli ölçüde azaldığını kaydetti. Söz konusu firmaların 24 esasına göre denetlenmesi çağrısı yapan Gizem Erkek, söz konusu işletmelerinin Çevre Kanunu’na aykırı bir şekilde kablo, araç lastiği ve diğer plastik atıkları yakarak bertaraf ettiğini dile getirdi.

Geri dönüşüm firmalarına karşı olmadıklarını geri dönüşümü desteklediklerini ifade eden Erkek tehlikeli ve tehlikesiz atık niteliğindeki malzemelerin ilkel yöntemlerle bertarafını kabul etmediklerini kaydetti. Bertaraf işleminde ortaya çıkan zehirli duman ve gazların çevreyi kirlettiği gibi başta çocukların ve yaşlı vatandaşların sağlığını da olumsuz etkilediğini kaydeden Erkek, “Söz konusu zehirli dumana sık sık maruz kalan çocuklarımızın ve yaşlılarımızın gözleri yanıyor ve nefes almakta güçlük yaşıyorlar. Bugüne kadar hem bireysel hem de muhtarlarımız tarafından Tarsus Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Valiliğine Bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü nezdinde yaptığımız girişimlerde maalesef bir netice alamadık. Artık bu alanda susmak istemiyoruz. Kemalpaşa Mahallesi’nin kadınları olarak ortaçağdan kalma bu geri dönüşüm firmalarına karşı hakkımızı her alanda arayacağız” dedi.

 

“SANAYİ SİTESİ GÜVENLİK KAMERALARI İLE 24 SAAT DENETLENSİN”

 

Mahalli Çevre Kurulu kararı ile de çevre ve hava kirliliğine neden olup insan sağlığını tehdit edecek plastik, araç lastiği gibi her türlü kimyasal atığın yakılmasının yasak olduğunu belirten Gizem Erkek, “Bu maddeleri ihlal eden bölgemizdeki geri dönüşüm firmaları hakkında neden işlem yapılmıyor? Bölgemizdeki geri dönüşüm firmaları muhtarlarımızın etkili girişimleriyle yakma işlemlerini artık gündüz yapmamaktadır. Ancak hava karardığında mahallemiz yine zehirli gaz ve dumanla dolmaktadır. Bölgemizdeki sorunların çözümü için Buradan denetim işlemlerini hakkıyla yapmayan Tarsus Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sesleniyoruz. Ne zaman harekete geçeceksiniz? Kemalpaşa Sanayi Sitesi’ndeki denetimlerinizi artırın. Geri dönüşüm firmalarının kimyasal atıklarını yaktığı bölgeler bellidir. Sanayi sitesi içerisindeki belirli noktalara güvenlik kameraları takılsın. Çevreyi kirleten kimse hem bireysel hem de işletme olarak gerekli cezaları alsın” dedi. (Haber Merkezi)