Yatalak hasta bez mağduru | Güney Gazetesi Mersin

Yatalak hasta bez mağduru

Yatalak hastaların bez ihtiyaçlarının eczanelerden karşılanmasından vaz geçilerek bez ücretlerin PTT ve banka hesaplarına yatırılması uygulamasına geçilmesi hasta ve yakınlarını zor durumda bıraktı. Piyasada en düşük hasta bezinin fiyatı 280 TL olurken devletin rapora göre değişen ve 146 TL ile 225 arasında ödediği bez ücreti almak isteyen hasta yakınları bürokratik işlemler nedeniyle mağduriyet yaşıyor.

Yatalak hasta bez mağduru


HASAN KÜÇÜK

 

Alınan bilgiye göre hasta yakınları daha önce yatalak hastaları için hastaneden rapor çıkararak hasta bezlerini eczanelerden alabiliyordu. Eczanelerde en düşüğü 280 TL civarında satılan ve içinde 30 adet bulunan yatalak hasta bezlerinin rapora göre 150 ile 225 TL’si devlet tarafından karşılanıyordu. Bir süre önce bazı usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle bu uygulamadan vaz geçilerek bez paralarının direk olarak hastaların PTT ya da Ziraat Bankası hesaplarına yatırılması uygulamasına geçildi. Ziraat Bankası ve PTT’nin ise para ödemek için vasi kararı ya da hastanın bizzat gelmesini istiyor. Daha önce yatalak hasta bezlerini eczanelerden alabilen hasta yakınları bu parayı alabilmek için ya hastayı bizzat götürmek ya da bakmakla yükümlü oldukları ve vasisi oldukları hastasını yatakta bırakarak PTT ya da Ziraat Bankasının yolunu tutmak zorunda. Yatalak hasta yakınları bu durumun acilen çözülmesi için çağrı yaptı.

 

“BÜROKRASİ MİLLETİ ZORA SOKUYOR”

 

Gülnar’ın Kuskan Mahallesi’nde yaşayan ve yatalak hasta kardeşi olduğunu belirten Eyüp Köğce, yatalak hasta yakınları olarak hasta bezi sorununda yaşanan sorunun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.  Teknoloji çağında 146 TL’yi alabilmek için uğraşılan bürokrasinin milleti zora sokmaktan başka bir şey olmadığını anlatan Köğce, “Acil olarak bu konu çözümlenmeli. Bunun çözümü çok basit.

Her hasta veya yaşlı insanın aylık aldığı PTT veya Ziraat Bankası’ndan aldıkları maaşları var. Bu para o hesaplara yatırılırsa bu sorun ortadan kalkabilir” şeklinde konuştu.

 

“BU YANLIŞ DÜZELTİLMELİ”

 

En düşük bez fiyatı 280 TL iken devlet tarafından kendilerine aylık ödenen bez ücretinin 146 TL olduğunu vurgulayan Köğce, “Bu para yatalak hastanın alması için PTT ya da Ziraat Bankasına yatıyor. Buradaki görevliler hastanın gelmesini, gelemez ise mahkemeden vasi kararı çıkarılmasını ve her ayı gelip paranın alınmasını istiyor. Yatan para 146 TL. Bu kişi köyden, mahalleden nasıl gelecek. Yol, yemek parasını nasıl karşılayacak. Bu vasi olan kişi bakıcı ise hastasını koyup nasıl gelecek. Gelse bile verilecek para zaten yolda biter. Piyasada bez olmuş 280-300 TL. Devletin ödediği 146 TL. Onu da vatandaş bin bir güçlükle alacak. Bu yanlış acilen düzeltilmeli. Bu durum milleti zora sokmaktadır. Bu durum acilen çözülmeli. Bakanlarımız, milletvekillerimiz ve ilgili kurum ve kuruluşlardan isteğimiz bu ücretin artırılması” dedi. 

Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, 1 Temmuz’dan yatalak hasta yakınları reçete ve raporlarla gelerek bezlerini eczane ve medikallerden alabildiklerini söyledi. 1 Temmuz’dan önce raporuna göre hastaların aldığı bezin aylık en fazla 225 TL’sinin devlet tarafından karşılandığını anlatan, SGK’nın ödediği 1 aylık bedel ile, 1 paket (30'luk) bez bile alınamaz hale geldiğini söyledi.

 

 

“BİR PAKET BEZ 280 TL OLDU”

 

1 Temmuz’dan itibaren bir değişiklik yapılarak eczane ve medikallerden bez alma uygulamasının kaldırıldığını anlatan Sağır, “Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan hastanın hak edişine göre hastanın hesabına para yatırması uygulamasına geçtiler. Enflasyon nedeniyle bez fiyatları aldı başını gitti.

Bezin ücretini devlet o kadar düşük yatırıyor ki bu yatan para ile vatandaş aylık bez fiyatlarını karşılayamıyor. Sorun buradan kaynaklı. Bez fiyatları aldı başını gitti. Vatandaşa eski usulden para yatırılıyor. Bu durumda vatandaş bunu karşılayamıyor. 7’li kaliteli bir hasta bezinin fiyatı 90 TL,

içinde 30 adet bulunan normal standart kalitede bir betin paket fiyatı 280 TL olmuş durumda. Bez fiyatları uçarken devlet vatandaşa ödenecek miktarı artırmadı. Fiyatlarda bir güncelleme yapılmadı” şeklinde konuştu.  

 

“USÜLSÜZLÜK VAR DİYE TÜM KESİM CEZALANDIRILAMAZ”

 

Hükümetin yatalak hasta bezinin eczanelerdin alınmasının kendi politikası gereği olduğunu anlatan Sağır, “Bir usulsüzlük var ise devletin görevi bunu ortaya çıkarmaktır. Birkaç kişi usulsüzlük yaptı diye ülkedeki tüm insanları cezalandırmak gibi bir mantık olamaz. Usulsüzlerin önüne geçilmesi için bizim Ürün Takip Sistemi (ÜTS) diye uyguladığımız bir sistem vardı. Biz bezde de ÜTS sistemine geçilmesini istedik. Ancak anlayamadığımız bir nedenle bezler için ÜTS sistemine geçilmedi. Usulsüzlük var ise sistemi sağlam kurmak gerekiyor. Usulsüzlüğü yapanı cezalandırmak yerine niye tüm toplum cezalandırılıyor?” ifadelerini kullandı.

 

“KIRSALDAKİ VATANDAŞ NASIL GİDİP GELECEK”

 

Şu anda hastaların bez paralarını alabilmesi için SGK’nın kendilerine başvurulmasını istedğini anlatan Sağır, “SGK bize başvuracaksınız, kaydınızı oluşturacağız ondan sonra her ayın başında ne kadar para hak ediyorsanız bunu hesabınıza yatıracağız diyor. Şahsın bir hesap numarası yok ise bunun ödemesi klasik PTT üzerinden yapılıyor. PTT üzerindeki ödemelerde ise şahsın kendisinin gitmesi gerekiyor. Ancak bu şahıslar yaşlı ve yatalak hasta ve bez kullanıyor. Bu kişi nasıl, nereye gidecek? Mutlaka bir vasi olması gerekiyor. Bu kişiler kırsalda yaşıyorsa her ay şehre gelmesi gerekecek. Bu bayağı sorunlu bir konu” diye konuştu.