ABİDİN YAĞMUR
Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında yürütülen Soli Pompeipolis antik kenti kazılarının 2018 sezonunda, sütunlu yol olarak anılan bölgede bir büst bulunmuştu. Büstün, 1700 yıldır toprak altında olduğu, büstte tasvir edilen kişinin dönemin aristokrat-yönetici sınıfından biri olabileceği kazı ekibince değerlendirilmişti.
Gerek ince işçiliğiyle, gerek dönemsel özellikleri ve estetik yapısıyla dikkat çeken büst, toprak altından çıkarıldıktan sonra Mersin Arkeoloji Müzesine teslim edildi.
Ancak aradan geçen 5 yıla rağmen bu nadide eser, müzenin deposundan çıkarılamadı ve sergi salonuna alınamadı.
ARKEOLOG MECLİS ÜYESİ GÜNDEME GETİRDİ: NEDEN SERGİLENMİYOR?
Büstün akıbetini Mezitli Belediye Meclisi üyesi, arkeolog Ramazan Tokel sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklama ile gündeme getirdi.
“5 yıl oldu eserler neden sergilenmiyor” diye soran Tokel, “Mersin Müze Müdürlüğünü, Mersin İl Kültür Müdürlüğünü ve konu ile ilgili tüm yetkilileri açıklama yapmaya davet ediyorum. 2017 yılında bulunan iki kadın heykeli ve 2018 yılında bulunup işçilik ve sanat kalitesi bakımından dünya literatürüne girmiş olan 82 santimlik şaheser büst , bulunmasının üzerinden 4 - 5 yıl geçmiş olmasına rağmen neden hâlâ müzenin başköşesinde yerini almıyor. Mersin kamuoyu bu muhteşem eserleri müzede görmek istiyor” dedi.
“KİLİKYA’DA SEÇKİN ÖRNEKLERDEN BİRİ”
Tokel, arkeoloji ve sanat tarihçilerinin ortaya çıkarılan büstü sanat ve estetik harikası olarak nitelendirdiklerine de dikkat çekerek “82 santimetre yüksekliğindeki büstün, dönemin önde gelen aristokrat, yönetici ya da bir komutanına ait olduğu düşünülüyor. Pompeiopolis Sütunlu Caddesi'nde bugüne kadar pek çok heykel ortaya çıkarıldı. Bulunan son eser bölgede sanat harikası eserlerin varlığını işaret ediyor. Bulunan bu eserler Kilikya'nın ve Soloi Pompeiopolis'in kendine özgü heykeltıraşlık karakterini de öne çıkarıyor” dedi.
MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ YURTTAŞLARA NE DEDİ?
Soli Pompeipolis antik kentinden çıkarılan eserlerin neden sergilenmediğini sormak için ulaştığımız Mersin Arkeoloji Müzesi yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapamayacaklarını bildirdi.
Konunun sosyal medyada gündeme gelmesinin ardından Mersin’den bazı arkeoloji tutkunlarının da müzeyi aradıkları, müze yetkililerinin, “Eserlerin sergileneceği kaidelerin yapılması için ödenek ya da sponsor beklendiğini” yurttaşlara ilettiği edinilen bilgiler arasında yer alıyor.
“Dünya çapında bir büst”
Soli Pompeipolis kazılarını yürüten Prof. Dr. Remzi Yağcı, portre büstü buldukları 2018 kazı sezonunda, büst hakkında şunları söylemişti:
“Önemli bir heykel daha bulduk. Özellikle bu yıl ortaya çıkan portre büst sütunlu caddenin 2. Ve 3. yüzyılda heykeltıraşlar açısından çok üst düzey seviyesini gösteriyor. Severuslar döneminde, M.S. 193 ile 213 arasında hüküm sürmüş bir imparator ve gerçekten Soli Pompeipolis’e çok büyük yatırımlar yapmış. Çünkü bulduğumuz heykeller hep onun dönemine tarihleniyor. Bu portre büst dünya çapında bir büsttür. Bu büst işçilik yönünden, kendi alanında çok çok ileri düzeyde bir işçilik gösteriyor. Bunun kime ait olduğu yönünde çalışmalarımız sürüyor. Fakat şu an bir yönetici, bir üst sınıf kişi olduğunu söyleyebiliriz.”
2 kadın heykeli de depoda
Soli Pompeipolis antik kenti kazılarının 2017 sezonunda da 2 kadın heykeli bulunmuştu. Heykellerden birinin sağlık Tanrıçası Hygieia’yı diğerinin de dönemin soylu kadınlarından birini tasvir ettiği kazı ekibince tahmin edilmişti. Bu 2 eser de Mersin Arkeoloji Müzesinin deposunda duruyor henüz sergilenmedi.