800 milyarlık vergi muafiyetinden kimler faydalanacak? | Güney Gazetesi Mersin

800 milyarlık vergi muafiyetinden kimler faydalanacak?

HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Turan, 2023 yılı bütçesindeki vergi istisnasındaki kalemleri TBMM gündemine taşıdı.

800 milyarlık vergi muafiyetinden kimler faydalanacak?


ZELİHA ÖZİPEK

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde şunları söyledi: “21 Ekim 2022 tarihinde bizatihi sizin tarafınızdan 2023 yılı bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonuna sunulmuştur. 2022’deki bütçede vergi harcaması adı altında vergi muafiyeti, istisnası ve indirimleri biçiminde alınmasından vazgeçilen vergi miktarı 385 milyar TL iken 2023 bütçe teklifinde bu sayı yaklaşık 994 milyar TL olarak öngörülmektedir.

Bütçe teklifinde vergi harcamasının altıda birine tekabül eden yaklaşık 150 ile 170 milyar TL’lik asgari ücret, vergi dışı bırakılmaktadır. Geri kalan yaklaşık 800 milyar TL’nin ise hangi vergi istisnasına dair olduğu açık şekilde belirtilmemiştir. Vergi istinasının şeffaf bir şekilde cetvellerde yer almaması, Kur Korumalı Mevduat (KKM) faiz gelirlerinin vergi istinasından karşılanacak sorusunu akıllara getirmektedir. Ayrıca bütçe teklifinde yaklaşık 659 milyar TL gibi büyük miktarda bütçe açığı öngörülmektedir ve bundan daha fazlası olan 800 milyar TL’nin vergi istisnası olarak hangi konularda olduğunun açık şekilde belirtilmesi gerekmektedir.” 

Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“2023 bütçe teklifinde vergi harcaması adı altında yaklaşık 800 milyar TL’nin ne kadarı Kur Korumalı Mevduat için ayrılması ön görülmektedir?

2023 bütçe teklifinde yaklaşık 659 milyar TL bütçe açığı öngörülmesine rağmen 800 milyar TL vergi istinasının hesap cetvelleri nelerdir?

2023 bütçe teklifindeki bütçe açığını kapatmak için Cumhurbaşkanlığınız tarafından hangi politikalar öngörülmektedir?”