CHP’den alternatif Cumhuriyet Bayramı töreni | Güney Gazetesi Mersin

CHP’den alternatif Cumhuriyet Bayramı töreni

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanlığı tarafından alternatif tören düzenledi. Çamlıbel Askerlik Şubesi önünde kortej yürüyüşü ile başlayan tören Cumhuriyet Meydanında devam etti. Törende konuşan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına hep birlikte yüksek bir cesaret ve umutla ilerliyoruz. Az kaldı. Daha çok üreten, daha adil bölüşen bir Türkiye’de, eşitlik, özgürlük ve adalet içerisinde, hep birlikte kardeşçe yaşayacağız” dedi.

CHP’den alternatif Cumhuriyet Bayramı töreni


MAYSA DERYAYEVA

 

CHP Mersin İl Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Bayramı kapsamında alternatif tören gerçekleştirildi. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı, çelenk sunumu ile başladı. Törenin açılışında konuşan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, cumhuriyetin önemine vurgu yaptı.

 

 

Cumhuriyetin geleceğe umutla yürüyecekleri yol olduğunu belirten Aktay, “Yüzüncü yılına adım atmak üzere olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti erdemli ve namuslu insanların ülkesidir. Kurucumuz, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle: “Cumhuriyet erdemdir. Sultanlık, korku ve tehdide dayanan bir yönetimdir. Cumhuriyet yönetimi erdemli ve namuslu insanlar yetiştirir.” Bu ülkenin yurttaşları cumhuriyetle nefes alır.  Cumhuriyet bizim varlık sebebimiz, gururumuz, onurumuzdur. Cumhuriyet bize bağımsız bir ülke verdi, geleceğe umutla yürüyeceğimiz, aydınlık bir yol çizdi.   O yol demokrasiden, laiklikten, sosyal hukuk devletinden geçiyor. O yol akıldan, bilimden, geçiyor” diye konuştu.

 

 

 

“HİÇBİR GÜÇ BİZİ YOLUMUZDAN ÇEVİREMEYECEK”

 

Cumhuriyetin yokluk içinde var edildiğinin altını çizen Aktay, “Bu ülkeyi, Cumhuriyet’le çıktığı o güzel yoldan geri döndürmek isteyenler zavallı bir hayalin peşindeler. Cumhuriyetin ilke ve değerlerini benimseyemeyenler… Cumhuriyetin yokluk içinde var ettiği fabrikaları, stratejik kurumları kendi kişisel servetleriymiş gibi satıp savanlar gerçeği görecekler: Bu ülke Cumhuriyet’in kazanımlarıyla kavga ederek yönetilemez. Bu ülke korku ve tehdide dayanan bir anlayışıyla yönetilemez.    Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına hep birlikte yüksek bir cesaret ve umutla ilerliyoruz.  Az kaldı. Daha çok üreten, daha adil bölüşen bir Türkiye’de, eşitlik, özgürlük ve adalet içerisinde, hep birlikte kardeşçe yaşayacağız. Hiçbir güç bizi yolumuzdan çeviremeyecek. Bizler, Cumhuriyet’i yaşatmaya, Cumhuriyet’te yaşamaya ant içtik. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!” dedi.   

 

 

 

“CUMHURİYET BAĞIMSIZLIĞIN ESERİDİR”

 

Cumhuriyet bir milletin varoluşu olduğunu söyleyen CHP Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı İzzet Kırılmaz, “Cumhuriyet bebeğim anasız yaşar ama vatansız yaşayamaz diyerek, cepheye koşan o Anadolu kadının önceliğidir. Çanakkale’de dökülen kan, Samsun’da yakılan ateştir. Cumhuriyet azmin, bağımsızlığın büyük eseridir.  Herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum, yaşasın cumhuriyet!” dedi.

 

 

Törende konuşan CHP Meclis üyesi Emre Yılmaz, herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak, önümüzdeki sene Cumhuriyetin yüzüncü yılında bu meydanda iktidar partisi olarak kutlayacaklarını belirtti.

 

 

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Bu Cumhuriyet aslında küllerinden doğan bir milletin, sonsuza dek onurluca kutlayacağı bir gündür. Cumhuriyeti biz masa başlarında ya da kanun değişiklikleriyle kazanmadık. Cumhuriyeti emperyalistlerin ülkemizi askerleriyle, silahlarıyla saraydan teslim aldıkları anda hiçbir gelişmiş silahları olmadan, ekonomik gücü olmadan halkın önüne çıkan ve ‘ya istikbal ya ölüm’ diyen Gazi Mustafa Kemal önderliğinde halkın kendi kendini kurtaran bir mücadelenin sonucunda kurulmuş. Bize bu onurlu bayramı yaşatan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm mücadele arkadaşlarını saygıyla anıyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” dedi.