ELVAN KONUK
Mersin Kent Konseyi, , ‘Organ Bağışına Sen de Katıl’ paneli ile beden ve organ bağışının önemine dikkat çekti. Sağlık Çalışma Grubu üyeleri “Organ bağışıyla sen de hayatlara dokun” diyerek yaklaşık 30 bin kişinin organ nakli olabilmek için beklediğini söyledi.
Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, ‘Organ Bağışına Sen de Katıl’ projesi başlattı. 24-31 Ekim Beden Bağışı Haftası ve 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olması nedeniyle düzenlenen panelde beden ve organ bağışının önemi ve nasıl yapıldığına ilişkin bilgiler sunuldu.
“TÜRKİYE’DE ORGAN NAKLİ BEKLEYEN HASTALARIN SAYISI ARTIYOR”
Panelde organ bağışının yetersizliği nedeniyle hastaların organ beklerken yaşamlarını yitirdiğine dikkat çekilirken, nakil olabilen hastaların ise yaşam kalitesinin arttığı ifade edildi.
Türkiye’de organ nakli bekleyen hastaların sayısının gün geçtikçe arttığı söylenerek, “Organ nakli ile ilgili en önemli sorun ise bağış sayısındaki yetersizliktir. Organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen yıl giderek artıyor. Bu artışın nedenleri arasında obezite, hipertansiyon, doğuştan gelen hastalıklar, akraba evlilikleri ve yanlış yaşam alışkanlıkları önemli rol oynuyor. Hastalarla birlikte ailelerinin de yeniden hayata bağlanması ise; ancak organ bağışı ile mümkün olabiliyor Ülkemizde canlıdan canlıya nakiller daha çok yapılmaktadır. Organ bağışının az olması da buna etkendir. Türkiye’de bir yılda bağışlanması gereken organ sayısının milyon nüfus başına göre düşünüldüğünde 2 bin- 3 bin arasında olması gerekmektedir. Bu rakam maalesef 300 - 400 ile sınırlıdır. Yani günümüz şartlarında 10 kat daha fazla bağışa ihtiyaç olduğu görülmektedir” denildi.
30 BİN KİŞİ ORGAN BAĞIŞI İÇİN BEKLİYOR
Türkiye'de Avrupa ülkelerinin tam tersine organ vericilerinin yüzde 75‘inin canlı, yüzde 25’sinin kadavra kaynaklı olduğundan söz edilerek yaklaşık 30 bin kişinin kadavradan nakil olabilmek için beklediğine dikkat çekildi. Panelde 18 yaşını doldurmuş bir bireyin organ bağışı yapması için iki şahit huzurunda bir form doldurulmasının yeterli olduğu söylendi. Ayrıca organ bağışı ile ilgili şu bilgiler verildi:
“Kişi hayattayken organlarını bağışladığı için kendisine bunu ibraz eden bir kart verilir. Daha sonra bu veriler Sağlık Bakanlığı’nın sistemine kaydedilmektedir. Organ bağışından vazgeçilmesi durumunda aileye bildirilmesi ya da Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemi'nden kaydını sildirmesi yeterlidir.
Hukuki açıdan bir kişi akıl sağlığı yerindeyken organlarını bağışlamışsa ve bu kartı taşıyorsa bu kişinin organları öldükten sonra alınabilir. Ancak ülkemizde organların resmi olarak bağışlanması ve bağış kartı alınmasının yanında ölen kişinin aile bireylerinin de onayı gerekir. Vefat etmiş olan kişi eğer organlarını bağışlamışsa, bu kişinin birinci derece yakınlarından etik olması için de onay alınmaktadır. Dolayısıyla organ bağışı yapan kişiler bu konuyu mutlaka ailesiyle de paylaşmalıdır.”