Eczacılar Ankara’da tek ses olacak | Güney Gazetesi Mersin

Eczacılar Ankara’da tek ses olacak

54 Bölge Eczacı Odası 27 Kasım’da eyleme gidiyor

Eczacılar Ankara’da tek ses olacak


ELVAN KONUK

Eczacıların içinde bulunduğu ekonomik çıkmaz, vatandaşın ilaca ulaşamaması ve ilaca ödenen farkın her geçen gün artması, eczacılık mesleğinin değersizleşmesi ve taleplerin çözümsüz kalması nedeniyle eczacılar eyleme gidiyor. 27 Kasım’da Ankara’da düzenlenecek olan büyük mitinge hazırlanan eczacılar, yaşadıkları sorunlara karşı tek ses olacak.

16 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek olan Büyük Eczacı Mitingi Bartın Amasra’da yaşanan maden faciası nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti. 27 Kasım tarihinde Ankara’da bir araya gelmeye hazırlanan Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odası, yaşadıkları sorunlar karşısında daha güçlü ses yükseltecek.

Uzun süredir dile getirdikleri sorunları hatırlatan Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, yaşanan sorunların her geçen gün artmaya devam ettiğini vurguladı. Eczanelerde ekonomik bir çıkmaz olduğunu ifade eden Sağır, bunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

“REÇETEDEKİ 3 KALEM İLAÇTAN 1’İ YOK”

 

Kamuda çalışan eczacıların hem çalıştıkları dönemde hem de emeklilik dönemindeki özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğinden söz eden Sağır, “Sorunlarımızın başında hepimizin yaşadığı ve artık işin içinden çıkamadığımız halk sağlığını ciddi boyutta etkileyen ilaç yokluğu var. Bugün ülkemizde piyasadaki ilaçların yaklaşık yüzde 35’i yok. Yani eczaneye gelen bir hastanın reçetesindeki 3 kalem ilaçtan birine yok diyoruz. Bu bizim adımıza çok yorucu bir iş, diğer taraftan halk sağlığı açısından da çok ciddi bir tehlike. Çünkü insanlar ilaca ulaşamıyorlar” dedi.

 

“İŞSİZ ECZACI ORDUSU OLUŞUYOR”

 

Eczacılık mesleğinin değersizleştiğini vurgulayan Sağır, “Her geçen gün artan eczacı fakülteleri sayısı ve mevcut fakültelerde kontenjan sayısının artması gelecekte işsiz eczacı ordusu doğuracaktır.  Sahada böyle bir eczacı ihtiyacı var mı? Yok ama çok fazla yeni eczacı mezun oluyor. Bu durum eczacılık mesleğinin değersizleşmesi anlamında çok büyük bir sıkıntı” ifadelerini kullandı.

 

“İLAÇ FİYAT FARKLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

 

Vatandaşın ilaçlara ödediği farkın her geçen gün arttığına dikkat çeken Sağır, “Bunun eczane ekonomisindeki boyutu ise bunların hepsinin veresiye defterlerine dönüşmüş olması” dedi.  Bu farkların Sosyal Güvenlik Kurumu politikaları nedeniyle oluştuğunu belirten Sağır, “Bugün bir çocuğu acile götürdüğünüzde bir antibiyotik, bir ağrı kesici ve bir şurup yazıldığında, yazılan reçetedeki tutarın yaklaşık olarak yüzde 50’sinden fazlasını artık vatandaş karşılıyor. Gelir seviyesinin bu kadar düştüğü, paranın değerinin olmadığı ve enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ortamda insanların ödediği bu rakamlardan dolayı bizler de vatandaşa ilacın ulaşması noktasında sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz” diye konuştu.

 

“VATANDAŞIN DESTEĞİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

 

İçinde bulunduğu ekonomik çıkmaz nedeniyle kredi çekme, personel çıkarma gibi yöntemler ile ayakta kalmaya çalışan eczacıların işyerlerini devretme noktasına geldiğini söyleyen Sağır, “27 Kasım’da Ankara’dayız. Vatandaşlarımızın desteği de bizim için önemli, bu sadece eczacıların kendi özel sorunu değil.  Halk sağlığı boyutunda ciddi sıkıntıların olduğu bir dönemden geçiyoruz. İnsanların ilaca ulaşamaması gerçekten büyük sorun” şeklinde konuştu.