Tarmer çorbasıyla Mersin’i dünyaya açtı | Güney Gazetesi Mersin

Tarmer çorbasıyla Mersin’i dünyaya açtı

41 yıldır ülkenin her köşesinden ziyaretçilerini ağırlayan Tarsuslu Murat Usta, özel pişirim tekniğiyle hazırladığı humus ve kendi yarattığı Tarmer çorbası ile Mersin’deki lezzet duraklarının başında geliyor.

Tarmer çorbasıyla Mersin’i dünyaya açtı


ELVAN KONUK

 

Asıl adı Murat Döven olan Tarsuslu Murat Usta, 41 yıldan bu yana babadan gelen el lezzetini yaratıcılık ile birleştirerek Mersin’i dünyaya tanıttı.

Kendi tasarladığı Tarmer çorbası ve meşhur humusu ile Murat Usta, dünyanın her yerinden misafirlerini ağırlıyor.

 İşe başlama yolculuğundan söz eden Murat Usta, “1981’den beri bu işe devam ediyorum. Daha önce Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nin orada ufak bir dükkanım vardı. 1994’e kadar orada kaldım. Kendimi Mersin halkına, çevreme ve dostlarıma tanıttım. Mersin halkının bana göstermiş olduğu ilgi ve alaka beni bu noktaya kadar getirdi. Tabi benim de düzenli ve disiplinli çalışmam başarılı olmamdaki en büyük etken. Mersin’de böyle bir kariyer sahibi olmak hiç aklımda değildi” dedi.

 

“EN BÜYÜK EKİBİM EŞİM VE ÇOCUKLARIM”

 

Disiplin ve özveri sayesinde başarılı olduğunu söyleyen Murat Usta, “1981’den beri sabahın 3’ünde kalkarım, saat 3’te dükkandayım. 4 buçuk 5’te hazırlığımı yaparım, ondan sonra müşterim gelir. Akşam saat 6’ya kadar aynı şekilde aynı tempoyla çalışıyorum” ifadesini kullandı. En büyük ekibinin eşi ve çocukları olduğunu söyleyen Murat Usta, “Meşakkatli bir iş. Bu işin ustası olmak için ender rastlanan bir fedakârlıkta bulunmak lazım. Yağmurda, hastalıkta, herhangi bir şeyde bugün dükkâna gitmeyeceğim gibi bir şansım yok. O açıdan mümkün olduğunca ameliyat da olsam, hastam da olsa ölüm de olsa benim dükkânım aynı saatte açılır, aynı saatte kapanır. 41 senedir aynı tempo aynı disiplinle çalışıyorum” diye konuştu.

 

“TARMER’İ TESADÜFEN BULDUM”

 

Farklı çorbaları karıştırarak Tarmer çorbasını bulduğunu dile getiren Murat Usta, bu çorbanın çok sevilmesi ile birlikte lezzetinin zincirleme bir şekilde duyulduğundan söz etti. Çorbayı 1981 yılında yarattığını söyleyen Murat Usta, bu süreci şu şekilde anlattı:

“Yemekleri karışık yemeyi çok severim, tatları karıştırarak değişik lezzetler almayı çok isterim. Bir gün tesadüfen aynı şekilde nohutumu, tavuğumu attım. Biraz mercimekten koydum, baharatını attım yemeye başladım. Müşterilerin birçoğu ‘usta senin çorbandan bize de yapsana’ dedi. Bu şekilde bir iki derken zincirleme bir şekilde halkalar çoğaldı, bu duruma kadar geldi. Buradaki sanatçı arkadaşlarımla bu çorbaya bir isim bulalım dedik. 1981’de çorbayı Tarmer olarak adlandırdık ve marka tecilini aldık. Tarsus’un Tar’ı Mersin’in Mer’i, doğduğum bir yer, doyduğum bir yer anlamında kullandık.”

 

 

 

 

EN İYİ ÇORBA ÖDÜLÜ GELDİ

 

Yıllar önce Show TV’de Ezgi Sertel ile yaptıkları yemek programından bahseden Murat Usta, programın hala Show Max’te yayınlandığını söyledi.  Programı izleyerek yurt dışından çorbayı merak ederek gelenler olduğunu ifade eden Murat Usta, “Mersinimize markalı bir çorba bırakacağım için gurur duyuyorum. Mersin’in en çok reklamını yapan işyerlerinin birisi burası. Altın Çağ ödülünü aldım, ikinci olarak 2021 yılında Türkiye’nin çorba dalında En İyi Çorba ödülünü aldım. Gelen müşterilerimizden bir teşekkür mahiyetinde duyduğumuz zaman kendimle gurur duyuyorum. Bunun yanında Mersinimi reklam etmek ayrı bir gurur benim için. Çünkü burası benim vatanım, burası benim memleketim, burası benim ekmek yediğim bir yer” diye konuştu.

 

 

 

 

 

“HUMUSUN DENGESİNİ BULMAK ZAMAN GEREKTİRİYOR”

 

Humusun pişirme tekniğinin çok önemli olduğunu belirten Murat Usta, ince detayların lezzeti arttırdığını vurguladı. Babasından öğrendiği pişirme tekniği ile humus yaptığını söyleyen Murat Usta, “Humusumuz da meşhur zaten baba mesleği. Biz anadan doğma mesleğin içerisindeyiz, aynı zamanda Tarsus’ta da yerimiz var, kardeşim orada. Benim nohutu kaynatma tekniğim farklı, Tarsus’ta yapılanlar farklı, diğer illerde yapılanlar farklı. Ben nohutu kendi buharında haşlıyorum yüksek ateşten dingin ateşe alıp basınçlı olarak buharıyla kendi buharında haşlıyorum. Humusu yapmak aslında kolay bir şey değildir. Basit gibi görünüyor ama yemek sektöründe en zor yapılan yemeklerden biridir. Çünkü kuru bakliyata tat vermek, onu haşlamak bir sanat işidir. Bunun tekniğini bilirseniz, tahinini her şeyini güzel bir biçimde ayarlarsanız, humusun özelliği ortaya çıkar. Kaynatmak çok önemli, onun tahini çok önemli, içerisine girecek baharatlar çok önemli. Bunun dengesini bulmak biraz zaman aşımı ve ustalık gerektiriyor” şeklinde konuştu.