MAYSA DERYAYEVA
Gıda ürünleri yapılan zamlardan nasibini alan süt ve süt ürünlerinde rekor fiyatlara ulaşıldı. Kasım ayında tereyağı fiyatında yüzde 17,58, taze sütte yüzde 15,71, peynir ürünlerinde yüzde 15,05 oranında artış kaydedildi.
Süt v süt ürünlerindeki artışın temel nedeninin hayvan yemlerinde yaşanan artıştan kaynaklandığını ifade eden Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, hayvan yemlerin yüzde 50’sinin yurtdışından ithalat ürün olduğuna dikkat çekti.
Değirmenci, süt ve süt ürünlerinde artışın devam edeceğini belirterek, “Kasım ayında da bu artış ve en çokta tereyağı gibi süt ve süt ürünlerinde yüzde 17,58 oranında artış oldu. Taze sütte yüzde 15,71, peynirde yüzde 15,05 artışlar izlendi. Böyle olunca bunların hammaddesindeki artışlardan bahsetmek gerekiyor. Özellikle yem fiyatlarındaki artışlar oldu. Yem fiyatlarıda hayvan yeminin hammaddesin yüzde 50’sinden fazlasının ithal olduğu için yem fiyatları arttı. Enerji, yakıt fiyatları her seferinde her ay arttığı için özellikle süt ürünlerine yansıdı. Bu artışlar önümüzdeki günlerde de olacak” dedi.
“TÜKETİCİLER ÜRÜNLERİ İNCELEYEREK SATIN ALMALI”
Tüketicilerin süt ve süt ürünlerini satın alırken dikkat etmesi gerekenleri anlatan Değirmenci, son tüketim tarihi geçen ürünleri satın alınmaması gerektiğini vurguladı.
Ambalajında bombaj oluşmuş, akıntısı olan ürünleri satın alınmaması gerektiğine dikkat çeken Değirmenci, “Süt ve süt ürünlerini satın alan tüketici bu ürünlerin son tüketim tarihine bakması gerekir. Ürünün son tüketim tarihi geçmemiş olması gerekiyor. Bu ürünlerin ambalajında bombaj yapmaması, akıntısı yapmaması, siliklik olmamasına dikkat edilmelidir. Bu ürünlerin rafta saklanma koşuluna uygun olarak, 0-4 santigrat arasında saklanması gerekiyor. Bunların haricinde etiketinde siliklik, tarikat olan ürünleri kesinlikle alınmaması gerekiyor. Etiketi inceleyerek, istedikleri ürün mü ona dikkat ederek, tüketicinin alışveriş yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“PROTEİN BAKIMDAN ZENGİN GIDALAR”
Protein bakımdan süt ve süt ürünlerinin zengin olduğunu söyleyen Değirmenci, günde yüzde 15 oranında süt ürünlerinin tüketilmesini tavsiye etti.
Değirmenci, “Süt ve süt ürünleri protein bakımından zengin gıdalardır ve bir kişi günlük tüketimindeki proteinin yüzde 15’ini süt ve süt ürünlerinden alması önemlidir. Protein bir insan vücudunun temel taşı. Sağlıklı kast, iskele yapısı ve hormonal durumu için çok önemli ve bu yüzde süt, balık, yumurta gibi ürünlerin tüketilmesi gerekiyor. Yapılan zamların sağlıklı beslenmeyi ve insan sağlığını etkileyeceğini düşünmek gerekiyor” dedi.