Vatandaşa atık uyarısı | Güney Gazetesi Mersin

Vatandaşa atık uyarısı

Yenişehir Belediyesi meclis toplantısında vatandaşlardan çevre konusunda daha duyarlı olmaları istendi. Havai fişek patlatmanın yasaklandığı Yenişehir’de moloz, budama ve eşya gibi atıkların toplanması ile ilgili Yenişehir Belediyesini aramaları istendi.

Vatandaşa atık uyarısı


ELVAN KONUK


Yenişehir Belediyesi Meclis Toplantısı Aralık ayı ikinci birleşimi Başkan Abdullah Özyiğit yönetiminde gerçekleştirildi. Belediyenin 2022 yılı bütçesinde bulunan ilgili müdürlüklerce kullanılmayan ödeneklerin ihtiyacı olan müdürlüklerin bütçesine aktarılması ile ilgili teklif komisyona havale edilmişti. Yapılan inceleme neticesinde çeşitli müdürlüklerden toplam 700 bin lira Kültür işleri müdürlüğü temsil ağırlama, tören, fuar ve organizasyon giderlerine aktarılmasına karar verildi.  Toplam 200 bin lira ise kadın ve aile hizmetleri müdürlüğü diğer firma ve kişilere ödemeler kısmına aktarıldı. Destek hizmetleri onarım müdürlüğüne ise bir milyon lira aktarıldı.

 

“BUDANAN DALLARI YOLLARA ATMAK ETİK DEĞİL”

 

Meclis’te Yenişehir’deki moloz, budama ve mobilya eşya gibi atıkların toplanması ve alınmasıyla ilgili işlerin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün görev ve yetki sorumluluğuna verilmesi kabul edildi. İlgili madde ile ilgili söz alan CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, bahçelerinde ağaç ve çiçek yetiştiren vatandaşların budadıkları ağaç dallarını yola veya çöp kenarına attıklarını söyledi.

 

 

 

 

Belediyenin önceden haber verilmesi durumunda ağaç dallarını almak için vatandaşlara araç gönderdiğini hatırlatan Yıldız, “İki sene öncesine kadar biz Yenişehir sınırları içerisinde havai fişek patlatılmasını yasakladık. Ama ben görüyorum özellikle Cuma ve cumartesi günleri havai fişekler patlatılıyor. Bazı kurallara uymak konusunda bunun cezai yanlarının da olması gerektiğini düşünüyorum.  Ben 30 dönümlük bir arsada oturup yüzlerce ağacı büyütüp sonra o ağaçları, dalları sokağa atmanın etik olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki belediye kendilerine daha önceden başvurdukları zaman hizmet veriyor, araç yolluyor. Bunları yollara atmanın, çöp kenarlarını doldurmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Yenişehirli hemşerilerimden ciddi ekolojik tahribatlara neden olan havai fişekler ve budanan dallar konusunda hassas olmalarını istiyorum” dedi.

 

“EN ÇEVRECİ KARARLARDAN BİRİNİ BU MECLİS ALDI”

 

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Türkiye’deki en doğru ve çevreci kararlarından birini Yenişehir Meclisinin aldığını söyledi. Özyiğit, “Biz havai fişeğin Yenişehir’de yasaklandığını ilan ettik. Daha önce de esprisi olmuştu ‘ilan ettik ama atıldığı zamanlar oluyor’ diye. Biz de demiştik ki ‘ihlal edilecek diye vazgeçecek değiliz’. Aksine denetimlerimizi zabıta ekiplerimizle sürdürüyoruz. Bir yerde bir alışkanlık oluşmuşsa düğün salonu, oteller gibi alanlarda bu alışkanlığı hemen değiştirmek çok zor. Bu konuda uygulanan cezalar ilk etapta çok yüksek değil ama ikinci etapta daha yüksek olacak” şeklinde konuştu.