HASAN KÜÇÜK
Türk İş’e bağlı Yol İş Sendikası Mersin Şube Başkanı İrfan Gültekin, gazetemize yaptığı açıklamada, asgari ücret görüşmelerinin 10 bin TL üzeri olarak görüşülmesi gerektiğini söyledi.
Kırmızı çizginin 10 bin TL olması gerektiğini anlatan Gültekin, “Şu anda asgari ücret 5 bin 500 TL üzerine 4 bin 500 TL daha konulmalı. Mevcut ücrete yüzde 100 zam yapılmalı” dedi.
Açlık sınırının 7 bin 580, yoksulluk sınırının 25 bin TL olduğu bir ortamda işçilerin asgari ücreti örnek alınarak çalıştırıldığını anlatan Gültekin, “Nüfusumuz 85 milyon. Bırakın asgari ücreti bu ülkede 16 milyon insan asgari ücretin altında çalışıyor. 51 milyon insan yoksulluk sınırının altında çalışıyor. Böyle bir ülkede yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
GÜRKAN: ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF OLMALI
Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Mersin Şube Başkanı Savaş Gürkan ise asgari ücretin en az yoksulluk sınırının yarısı olması gerektiğini söyledi.
Bu rakamın ise 10 bin TL üzeri olduğunu anlatan Gürkan, “Asgari ücret vergiden muaf olmalı. Asgari ücret ile birlikte çalışanların gelir vergisi matrahları yükseltilmeli. Çünkü sokağa, çarşıya pazara çıktığınız zaman görünen manzara bu. Biz çalışanların beklentisi bu” diye konuştu.
Esasında asgari ücret kavramının yanlış olduğunu anlatan Gürkan, “Özellikle özel sektörde çalışanların yüzde 60’ının aldığı bir ücret. Bu kavram kalkarak artık ortalama ücrete dönüşmeli. Dolayısıyla bu noktada Avrupa’daki gibi toplam çalışan yüzde 3-5’inin değil Türkiye’de çalışanların yüzde 50’sinin üzerinde insanın aldığı bir ücret. Bundan dolayı 10 bin TL’nin üzerinde ve vergiden muaf tutularak belirlenmeli” diye konuştu.
“YOKSULLUK SINIRININ YARISI OLMALI”
Yoksulluk sınırının 26 bin lira civarında olduğunu hatırlatan Gürkan, “Asgari ücreti 7 bin 80 lira olan açlık sınırı üzerinden tartışmamak lazım. Çünkü asgari ücreti tartışırken tek kişinin geçinebileceği bir ücret üzerinden değerlendiriliyor ama sonuçta 4 kişilik minimum çekirdek aile üzerinden hesaplama yapmak lazım. Böyle yapınca bu rakam 10 bin liranın üzerinde. Gerçek enflasyonun 3 haneli rakamlara yaklaştığı bu dönemde ev kiralarına, çarşı pazardaki temel gıda ve tüketim maddelerine baktığınızda kesinlikle asgari ücret yoksulluk sınırının yarısı olmalı” şeklinde konuştu.
“YAPILACAK ZAMLAR İÇİN HÜKÜMET GEREKLİ TEDBİRİ ALMALI”
Asgari ücret artışı sonrası temel tüketim maddelerinden ev kiralarına, enerjiden başlayarak her şeye bu oranda zamlar yapıldığını hatırlatan Gürkan bu durumun yaşanmaması için hükümetin gerekli tedbiri alması gerektiğini söyledi.