MAYSA DERYAYEVA
Asgari ücretin açıkladığı saatte eylem yapan DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, “İnsanca Yaşamak İstiyoruz”, “Gelirde adalet, vergide adalet”, “Hükümet şaşırdı, bizi yola taşırdı”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları attı.
Özgür Çocuk Parkında yapılan eylemde konuşan DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, emekçiler olarak yüksek enflasyonda dolayı geçinemediklerini belirterek, artan vergilerin emekçilerin belini büktüğünü söyledi.
“ALIM GÜCÜ DENGELENMELİ”
2023 yılı için belirlenen asgari ücretin bir kıymetinin olmadığını söyleyen Göksoy, asgari ücret tespit komisyonunda adaletli temsil olmadığını belirtti.
Yeni asgari ücretin enflasyonla, yoksulluk sınırıyla çelişkili olduğunu vurgulayan Göksoy, “Asgari ücretin geçinebileceğimiz bir ücreti mi değil mi bu mesele önemli. 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin rakamı yoksulluk, açlık sınırı, enflasyon rakamlarına göre çelişkilidir. DİSK’in son verisine göre, açlık sınırı 7 bin 818 lira,27 bin 41 lira yoksulluk sınır, bekar birin aylık yaşam maliyeti 9 bin335 liraya denk gelmiştir. Bu rakamlara ortayken 8 bin 506 lira asgari ücretin bir kıymeti yok. Alım gücünün dengelenmesi, zamların durdurulması gerekiyor. Üretime dayalı bir politika yürütülmesi gereklidir” diye konuştu.
“EMEKÇİLER GEREKLİ KARARI VERECEKTİR”
Göksoy, “8 bin 506 lira olarak yapılan zammın bizim için bir kıymeti yoktur. Asgari ücret geçim ücreti olsun. Asgari ücret insanca yaşanacak bir ücret haline dönüştürülsün. Asgari ücrete çalışan sayısı yüzde 60’ı geçmişse bu ülkeyi yönetenlerin ciddi bir sorunun dur. Kendilerini gözden geçirmelidirler. Eğer bu ülkeyi yönetenler kendilerini gözden geçiremiyorlarsa, bu ülkenin emekçileri, esnafı, çiftçisi, kamu çalışanı emin olun önümüzdeki seçimde en kısa zamanda bunları gözden geçirecek ve gerekli kararı verecektir” dedi.
“FAZLA VERGİ ÖDEMEMİZ ADALETSİZLİKTİR”
Göksoy, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında en düşük asgari ücret veren ülke haline dönüştüğünü, asgari ücrete çalışanların sayısının arttığını ve asgari ücretin normal ücret yerine geçtiğini vurguladı.
Verginin çok kazanandan çok, az kazanandan az şeklinde alınması gerektiğini belirten Göksoy, “Yüksek enflasyon nedeniyle büyük alım gücü kaybı yaşayan bizler bir de vergi yükünün altında eziliyoruz. Ücretlerimiz artsa bile önemli bir bölümü vergiye gidiyor. Vergi sistemi baştan sona adaletsiz. İşçilerin gelirlerinden ödedikleri verginin patronlarıyla eşit oranda olması adaletsizliktir. Vergi gelirleri içerisinde dolaylı vergilerin, yani tükettiklerimizden alınan vergilerin payı yüzde 70. Dolaylı vergilerde de en yoksul ve en zengin aynı oranda vergi verir. Böyle adalet olmaz! Zenginle yoksulun aynı oranda vergi vermesi adaletsizliktir. Biz geçim mücadelesi veren işçiler, yıl içerisinde ilerleyen aylarda daha fazla vergi veriyoruz. Sanki zengin olmuşuz gibi yıl içerisinde daha fazla vergi ödememiz adaletsizliktir” dedi.
“ÇAĞDIŞI DAMGA VERGİSİ TÜMÜYLE KALDIRILMALI”
Gelir vergisi oranını ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmesini talep eden Göksoy, “Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır. İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır. Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kârdan, faizden, ranttan vergi alınsın. İşçiden değil patrondan, yoksuldan değil zenginden daha çok vergi alınsın. Ücretliden değil faizle, rantla zenginleşenlerden daha çok vergi alınsın. Az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni kurulsun” ifadelerini kullandı.
Mersin’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yöneticiler eyleme katılarak, destekte bulundu.
“Asgari ücret gerçekçi değil” |