Başkan Vahap Seçer’ in de büyük önem verdiği üreticiyi destekleme projelerinde sera naylonu, fide, fidan, ekipman, gübre ve hayvancılık sektöründeki desteklerin yanı sıra, tarımsal üretimin en önemli kalemlerinden olan arazinin verimli ve rantabl şekilde sulanması için yapılan Sulama Tesisi Projeleri ve buna istinaden ücretsiz olarak verilen sulama boruları ile hem çiftçilerin bu yöndeki maliyet sorunu çözülüyor, hem de Mersin’in yeraltı sularının gereksiz kullanımının önüne geçiliyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen sulama borusu desteği, çiftçilerin hem emeklerinin karşılığını daha iyi alabilmelerini, hem de Mersin’in yeraltı kaynaklarının daha iyi kullanımını hedefliyor. Kent genelinde dağıtımı yapılan sulama borusu desteğinden, Akdeniz ilçesine bağlı Parmakkurdu Mahallesi’nde üretim yapan üreticiler de faydalandı.
“2023 YILINDA HEDEFİMİZ 100 KİLOMETRE SULAMA BORUSU DAĞITMAK”
Proje hakkında bilgi veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Tarımsal Yapılar ve Sulama Şube Müdürü Serdar Dirik, beton ve toprak sulama kanallarının zaman içerisinde yıprandığını, hasar gördüğünü ve sulama randımanlarının düşerek su kayıplarının yaşandığını; bu durumun da çiftçilerin gelir kaybına uğramasına ve refah seviyelerinin düşmesine neden olduğunu söyledi.
Kapalı sistem sulama tesislerine geçilmesi ile sulama randımanının da yükseleceğine dikkat çeken Dirik, “Son 3 yılda üreticilerimize kent genelinde 160 kilometre sulama borusu desteği sağladık. Sadece 2022 yılında 44 bin 804 metre sulama borusu dağıttık. Bu kapsamda Akdeniz ilçesi Parmakkurdu Mahallemize de 1200 metre 160’lık HDPE sulama borusu desteğimiz oldu. Böylece Parmakkurdu Mahallesi’nde yaklaşık 215 çiftçimize ait 600 dekar araziyi, yeni sulama sahası olarak açmış bulunmaktayız. Kapalı sistem sulama tesislerini destekleme projelerimiz devam edecek. 2023 yılında hedefimiz 100 kilometre sulama borusu dağıtmak. Bu desteği bütün çiftçilerimize vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“VATANDAŞIN KENDİ PARASIYLA ALMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Parmakkurdu Mahallesi’nde yıllardır sulama konusunda mağduriyet yaşandığını ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı destek ile bu sıkıntının ortadan kalkacağını ifade eden Parmakkurdu Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Salih Erdoğan, “Borular sayesinde su kaybı önlenecek ve ürünler daha verimli olacak. Vatandaş bu sulama borusunun birini almaya kalksa, 5 bin lira diyorlar tanesine. 100 sulama borusu geldi buraya, hesap etmeye kalksan 500-600 bin lira para yapar. Vatandaşın parayla alıp da buraya yapması mümkün değil. Ama sağ olsun belediyemiz, şu anda halkımıza da bizlere de çok güzel bir hizmet sunuyor” dedi.
“İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ SENE ÇİFTÇİMİZ GÜLECEK”
Proje sayesinde önümüzdeki yıl çiftçinin yüzünün güleceğine inandığını söyleyen Parmakkurdu Mahallesi üreticilerinden İbrahim Koç, “Bu proje, burada kanayan bir yaraydı. Yıllardır burada bir mağduriyet vardı. Kanal vardı, kanal tıkandı, yürümedi. Bir boru döşedik, ince olduğu için su gitmedi, çiftçimiz hep şikayetçi oldu. Bu sulama borusu geldi, inşallah önümüzdeki sene çiftçimiz gülecek” ifadelerini kullandı.
Herhangi bir üreticinin kendi imkanları ile bu sistemi yaptırmasının çok zor olduğuna dikkat çeken Koç, “Çiftçi zaten buranın sulama parasını zor ödüyor. Köylü nasıl yaptıracak, maliyet yüksek. Büyükşehir Belediyesi bu sulama borusunu gönderdi bize. Bunun 1 tanesini 10 tane adam alamaz. Sağ olsun bu hizmeti bize sundu. Şimdi döşemesini yapıyoruz. Önümüzdeki yaz sezonu çiftçilerimiz rahat edecek” dedi.
PROJE HAKKINDA
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan projeler çerçevesinde Sulama Kooperatifleri’nin talepleri doğrultusunda, ihtiyaç duyulan sulama tesislerine 2020 yılında 60 bin 106, 2021 yılında 56 bin 916 ve 2022 yılında ise 44 bin 804 metre olmak üzere, son 3 yılda il genelindeki 113 mahalleye toplamda 161 bin 826 metre muhtelif çap ve ebatlarda Çelik ve HDPE-100 sulama borusu desteği verilmiş olup, 80 bin 581 dekar tarım arazisinde randımanlı bir şekilde sulama yapma imkanı sağlandı. 3 yılda yapılan sulama borusu desteklerinden 13 bine yakın üretici faydalandı. (Haber Merkezi)