Nereye kadar böyle? | Güney Gazetesi Mersin

Nereye kadar böyle?

Geçtiğimiz yılın ortalarında başlayan ilaç sıkıntısı hala devam ediyor. Hastanelerde doktorlar hastaya ilaç yazarken en yakın eczaneye arayarak, ilacın stokta olup olmadığını sorarak yazıyor. Bu durumla ilgili gazetemize açıklama yapan Mersin Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Özgün Sağır, yetkililer tarafından günü kurtarmaya yönelik çözümler üretildiğini söyledi. İhtiyaçtan az ilaç bulunmasından dolayı hastaların ilaç beklemek zorunda olduğunu söyleyen Sağır, “Geçen yıldan beri yaşadığımız sorunlarda çözüm olmadı” dedi.

Nereye kadar böyle?


MAYSA DERYAYEVA


Havaların soğuması ve grip salgının hızlı buluşması nedeniyle hastaların ihtiyaç duyduğu ilaç gruplarında stok sıkıntısı yaşanıyor. Her yılın şubat ayında ilaçlara yapılan zam bu yıl bir değişiklikle aralık ayına çekilerek, ilaç fiyatlarında bir zam uygulandı. İlaçların euro kuruna göre, yabancı ülkelerden tedarik ediliyor olması durumu daha da zorlaştırdı.  Aralık ayında ilaç euro kurunda bir güncelleme yapılarak, ilaç euro kuru 10,76 liraya sabitlendi ancak şu anda 1 euro 20 liraya eşitlendi.

 

“EURO KURU İLAÇ TEDARİKİNİ SIKINTIYA SOKUYOR”

 

Bu durumun ilaç tedarikine yansıdığını söyleyen Mersin Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Özgün Sağır, “İlaçta yaşadığımız kriz geçen yılın ortalarından beri yaşadığımız bir sıkıntıdır ve bu durum hala devam ediyor.  İlaçta yaşadığımız sıkıntıdan dolayı Sağlık Bakanlığı 2022 yılının temmuz ayında ara zam ardından da her yıl şubat ayında yapılan zam aralık ayında erkenden yaptılar. Bu nedenle ilaç fiyatlarında bir artış söz konusu ve ilaç fiyatlarındaki yükselişin diğer nedeni ise euro kurundan kaynaklanıyor. En son ilaçta euro kuru güncellendi ve şu an 10,76 liraya sabitlendi ancak şu an 1 euro 20 liraya eşitlendi. Eurodaki açılan makas ilaç tedariğinde sıkıntıya neden oluyor” diye konuştu.

 

“AMBALAJ MALİYETİ ARTTI”

 

Eurodaki dalgalanmaların yanı sıra ilaç ambalajlarında yaşanan maliyetin ilaçlara yansıdığını ifade eden Sağır, “Eurodaki dalgalanma ilaçtaki sadece etken olarak görmemek gerekir bunun yanı sıra içinde bulunduğumuz dönemde çocuk şurubunun bulunmamasından bahsediyoruz. Şişede o kadar zam söz konusu oldu ki imalatçılar şişe temin etmekte zorlanıyorlar. İlaç etken malzemeleri yanı sıra ambalaj ürünlerin fiyatının artmasın dan kaynaklanıyor” dedi.

 

 

“ECZACI HASTALARLA KARŞI KARŞIYA KALIYOR”

 

İlaca gelen zamların yanı sıra, ilaç yokluğu nedeniyle hasta ve eczacının karşı karşıya geldiğinin altını çizen Sağır, ilaç fiyat kararnamesinde güncelleme yapılmamasından dolayı eczacıların zarar ettiğini söyledi.

Sağır, “İlaç yokluklarıyla ilgili özellikle bazı ilaçlar günlük talebe bile yetişmiyor. Örneği bir ilaçtan 10 kutu lazımsa bize iki kutu geliyor ve diğer kalan 8 hasta bu ilaca ulaşamıyor. Ağırlıklı olarak çocuk şuruplarında, yurt dışından gelen ithalat ürünlerde, tüm ürün grup ilaçlarında sıkıntı yaşıyoruz.  İlaca gelen eczacının asla istemediği olaydır çünkü dolaylı yoldan baksanız ilaca gelen her zamdan ötürü vatandaşla eczacı karşı karşıya geliyor. Diğer yandan ilaca gelen her zamdan dolayı fiyat kararnamesi değişmediği için eczacı zarar eder. Eczacılar olarak geçtiğimiz yıl bir yola çıktık ve haklarımız istedik. O dönemde de yaşadığımız ilaç yokluğu hala günümüzde de yaşanıyor. Bir değişiklik olmadı. Sağlık Bakanlığının yaptığı çözümler ise o günü kurtarmak için yapılan pansumanlardır. Hiçbir sorun çözülmedi” şeklinde konuştu.  

 

 

Lens fiyatları iki katına çıktı

 

Yeni yılın başlamasıyla birlikte bazı ürünlerde fiyat güncellenmesi yapıldı.  Göz hastalıkları olan kişilerin gözlük yerine kullandığı lens fiyatlarında nerdeyse yüzde yüzün üzerinde zam geldi. 2022 yılının aralık ayında 220 lira olan tek kutu aylık lenslerin fiyatı 400 liraya çıktı. Her iki gözünün farklı numara olan hastalar ise nerdeyse iki kutu aylık lens için 1000 lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

 

“FİRMALARIN ANLAŞMASINDAN KAYNAKLANIYOR”

 

Lens fiyatlarının yanı sıra lens kullananlar için temel ihtiyaç olan lens solüsyonlarında da artış yaşandı. Bu konuyla ilgili bilgi veren Mersin Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Özgün Sağır, “Lens solüsyonu, lens ilaç fiyatlarından bağımsız ve bu ürünler firmalar tarafından belirlenen fiyatlara göre satılır. İlaç statüsü olmayan tüm ürünlerin fiyatlarını firmalar belirler. Şeker hastalarının kullandığı şeker ölçme çubuklarında fiyat artışı yaşanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bununla ilgili fiyat ödeme artışı yapmazken, firmalar yaşanan sıkıntılardan dolayı fiyat artışına gidiyor. Bu da vatandaşın cebine ekstra fiyat farkı olarak yansıyor” dedi.