ELVAN KONUK
Aslen Gaziantep Nizipli olan 40 yaşındaki Fatma Aydın, doğduğundan bu yana babasının yanında bulunarak işi öğrenmiş. Dedesinin de Gaziantep’te 60 yılı aşkın bir süre boyunca yöreye özgü ciğer kavurma ve nohut dürüm yaptığını söyleyen Fatma usta, el lezzetinin aileden geldiğini söylüyor.
“ANTEP’TE 10 DEDİĞİNİZDE BULAMAZSINIZ”
Daha önce Gaziantep ve İzmir’de işletmeler açtığından söz eden Fatma Aydın, son 2 yıldır Mersin’de Silifke Caddesi eski Öğretmenevi girişinde misafirlerini ağırlıyor. Gaziantep Irmak Kebap isimli işletme ile sabah 8 akşam 5 arasında hizmet verdiklerini dile getiren Aydın, “Antep usulü ciğer kavurma ve nohut yapıyoruz. Antep usulü kavurma yöremizin kahvaltısıdır. Rahatsız etmez, hazmı kolaylaştırır. Antep yöresinde Güneydoğuda tercih edilen bir kahvaltı türüdür. Antep’te saat 9.00- 9.30’dan sonra bulamazsınız. 10.00 dediğinizde biter. Restoranlarda kavurma biter ama akşam üstü el arabalarında satış yapmaya devam ederler. Herkesin bir semti, simitçiler gibi bir yeri vardır” dedi.
“RAHATSIZ ETMEZ, HAZMI KOLAYLAŞTIRIR”
Gaziantep’te fırınların sabah 4’te açıldığını ekmeklerin de o saatte hazır olduğunu belirten Fatma Usta, nohut dürüm ve kavurmanın ekmeğinin pide olduğunu belirtti. Sabah 8’de dükkanı açtıklarını ilk iş olarak nohutu hazırladıklarını belirten Fatma Usta, “Sabahları nohutu kavurmayı hazırlarız, garnitürü yeşilliğini hazırlarız. Nohut ve kuru fasulyede gaz vardır, onun gazını almak önemli olan, bu da emek ister. Sabah 2 buçuk saat kaynatıyorum ondan sonra kemikle birlikte iki saat tekrar düdüklüde kaynatıyorum. Kaynatıp gazını almazsan nohut insanı rahatsız eder” ifadelerini kullandı.
Mersinlilerin Antep lezzetlerine alıştıklarından söz eden Fatma Usta, “Tam pide nohut dürüm 20, ciğer kavurmayı ise 25 liradan satıyoruz. Yöresel lezzetlerimize Mersin’de oldukça talep var. Eskiden 15 kuruş nohut 20 25 kuruş kavurmaydı. O zamanlar delikli paralar vardı. Nohut dürüm gariban yiyeceğiydi şimdi sosyete yiyeceği oldu” şeklinde konuştu.