Tarihi kaleye jeotermal kuyusu skandalı meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Tarihi kaleye jeotermal kuyusu skandalı meclis gündeminde

Anamur’da Mamure Kalesi’nin bulunduğu alanı da kapsayan bölgede jeotermal kaynak arama ruhsatı verildi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuyu meclis gündemine taşıdı.

Tarihi kaleye jeotermal kuyusu skandalı meclis gündeminde


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Antmen “Tarihi Mamure Kalesi ile Pullu Tabiat Parkı’nın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için arama ruhsatının iptal edilmesine yönelik girişimlerde bulunmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Ruhsat sahasında 1. Derece doğal sit alanının da bulunduğunu belirten Antmen,  “Jeotermal sondaj arama ruhsatı verilen alanın sahil kesiminde yer alan Mamure Kalesi, Türkiye’nin bugüne kadar sağlam şekilde ayakta kalabilmiş sahil kalelerinden birisidir. Tarihi kale; Roma, Selçuklu, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı dönemlerine tanıklık eden bölgenin önemli anıtsal yapıları arasında yer almaktadır. Antik dönemden kalma temeller üzerinde yükselen kalenin içerisinde 14. Yüzyılda Karamanoğulları Beyliği döneminde inşa edilen cami de bulunmaktadır” diye belirtti.

Bölgenin Mersin Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak önerilen alanda olduğunu ifade eden Alpay Antmen “Maden ve enerjiyle ilgili ruhsatların verilmesi aşamasındaki özensizlik; tarihi ve kültürel alanlarımızda telafi edilemeyecek zararlara yol açabilmektedir” dedi. (Haber Merkezi)