Kuraklık riski artıyor | Güney Gazetesi Mersin

Kuraklık riski artıyor

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Türkiye’de yaşanan tarımsal kuraklığı meclis gündemine taşıdı.

Kuraklık riski artıyor


ABİDİN YAĞMUR


Turan, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinde, “Geçtiğimiz aylardaki yağışlar, önceki yıllara kıyasla oldukça azalmıştır. Azalan yağış miktarlarından dolayı çiftçiler, üretim yapma konusunda hayli zorlanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yağış miktarlarının azalmasından kaynaklı olarak bazı bölgelerdeki çiftçilerin ürettikleri tarım ürünlerinin çoğu olumsuz etkilenmiştir. 2021’de Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman ve Şanlıurfa’da yeterli miktarda yağış olmadığı için kuru tarım yapan çiftçilerin yaklaşık yüzde 80’i olumsuz etkilenerek bir yıllık emekleri heba olmuştur.

Bölgedeki buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi kuru tarım ürünlerinde yaklaşık yüzde 80 oranında verim düşüklüğü yaşanmıştır. Sadece Urfa’da 3,5 milyon dönüm arazi üzerinde üretim yapan yaklaşık 35 bin çiftçi kuraklıktan olumsuz etkilenmiştir. Mağdur çiftçilerimize doğrudan gelir desteği sağlanmazsa çiftçilerin çoğu tarlasını süremeyecektir. Kuraklıktan olumsuz etkilenenler sadece çiftçilerle kalmayacak bir bütün olarak toplumun beslenme ihtiyaçları önemli oranda sekteye uğrayacaktır” dedi.

 

 

 

3 VAN GÖLÜ KADAR ALAN KURUDU

 

 

Türkiye Tabiatını Koruma Derneğinin verilerine göre, Türkiye´de 50 yılda kuruyan sulak alanlardaki su kütlesi miktarının 1,3 milyar hektar, yani 24 Eğirdir Gölü veya 3 Van Gölü ya da Marmara Denizi kadar olduğunu ifade eden Turan, “Uluslararası Ramsar Alanı olarak tescil edilen 14 sulak alandan bazılarının bugün ya tamamen kuruduğu ya da giderek kurumakta olduğu tehlikesi ile karşı karşıyayız. Seyfe, Kuyucuk ve Meke gölleri tamamen kurumuştur.  Türkiye’de su alanlarının kurumasının temel nedeni Türkiye’nin su politikasının olmamasıdır. Eğer Türkiye kapsamlı bir su politikasını bir an önce uygulamaya koymazsa su fakiri ülke konumuna düşmemiz büyük bir olasılık” ifadelerini kullandı.

 

 

“AKDENİZ’DE YAĞIŞLAR YÜZDE 42 AZALDI”

 

 

Yağışlarda normaline göre en fazla azalmanın yüzde 53 ile Marmara Bölgesi’nde gözlemlenirken, Ege bölgesinde yüzde 42, İç Anadolu Bölgesinde yüzde 45, Akdeniz Bölgesinde yüzde 42, Karadeniz Bölgesinde yüzde 25, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 40, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 26 azalma görüldüğünü kaydeden Turan, “Yağışların azalması tarımda üretim kaybına neden olurken hali hazırda yüksek olan gıda fiyatlarının daha da yükselmesine neden olacaktır. Türkiye’nin kuraklıkla mücadele konusunda öncelikli olarak ekolojiye uyumlu bir su politikasına ihtiyacı var. Dolayısıyla kuraklıktan kaynaklı mağdur olan çiftçilerin doğrudan desteklenerek üretimde kalmasının sağlanması ve kuraklığı en az kayıpla geçirmek, etkin mücadele mekanizmaları ve politikaların oluşturulması amacıyla meclis araştırmasının kurulması elzemdir” dedi.