Vatandaş sofrasına et koyamıyor | Güney Gazetesi Mersin

Vatandaş sofrasına et koyamıyor

Vatandaş sofrasına et koyamıyor


ELVAN KONUK

 

Yeni yıldan sonra 3 kez zam gelen kırmızı et 200 lirayı buldu. Yüksek enflasyon karşısında geçim sıkıntısı yaşayan vatandaş, son aylarda artan zamlar sebebiyle et ve et ürünlerini sofrasına koyamaz hale geldi. Üreticilerin yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimden çekilmesi bu durumun en büyük sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez, “Üretici durumunda olan besicinin maliyeti 160 lirayken, Et ve Süt Kurumu gibi 89,00 ile 99,00 TL arasında satma şansı maalesef yoktur. Elektrik, kira, işçi, vergi gibi giderleri hesaba katmıyoruz bile. Biz Türkiye genelindeki meslek odaları ve kasaplar federasyonu olarak devletimizin Et ve Süt Kurumu (ESK) sağladığı destekler gibi bizlere de destek olmalarını bekliyoruz” dedi.

Hayvancılık sektörü girdi maliyetlerinin artışı nedeniyle zor günler geçiriyor. Hayvancılıkla uğraşan üreticiler maliyetler nedeni ile damızlık hayvanlarını kesime yolluyor. Yeni üretimin olmaması et fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Mersin Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Erdal Pekmez, yüksek girdi maliyetlerine yönelik destek sağlanmadığı takdirde kırmızı et üreticisinin kalmayacağını söyledi.

Hayat pahalılığı ve fahiş fiyatların tüm ülkede olduğu gibi Mersin’i de büyük ölçüde etkilediğini ifade eden Mersin Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Erdal Pekmez, özelikle hayvancılık sektörünün bu krizden büyük darbeler aldığından söz etti. Yem, elektrik, SSK, işçilik, nakliye, petrol, maliyetlerinin yükselmesi, bu sektördeki insanların tarım ve hayvancılığı bırakması, üretimdeki yanlış politikaların bu krizi büyük ölçüde etkilediğini vurgulayan Pekmez, “Üretici durumunda olan besicinin maliyeti 160 lirayken, Et ve Süt Kurumu gibi 89,00 ile 99,00 TL arasında satma şansı maalesef yoktur. Elektrik, kira, işçi, vergi gibi giderleri hesaba katmıyoruz bile. Biz Türkiye genelindeki meslek odaları ve kasaplar federasyonu olarak devletimizin Et ve Süt Kurumu (ESK) sağladığı destekler gibi bizlere de destek olmalarını bekliyoruz” dedi.

 

 

 

“MALİYETLERE MÜDAHALE EDİLMESİ HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİYİ RAHATLATACAK”

 

Et fiyatlarının 180-220 lira arasında değiştiğini belirten Pekmez, “Çiftçiye, üreticiye, esnafa destek verilerek, maliyetlerin en aza indirilmesi hem biz üreticilere hem de tüketiciye büyük katkılar sağlayacaktır... Piyasadaki bu belirsizliğe Mersin Kasaplar Esnaf Odası Başkanlığı olarak gerek Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanlığı nezdinde girişimlere başlanılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“İTHAL ETİN GELMESİ FİYATLARA YANSIYABİLİR”

 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Et ve Süt Kurumu’nda satılacak et sıkıntısı baş gösterince ithal et için çalışmalarını başlatmıştı. İthal etin gelmesiyle fiyatların kırılabileceğinden söz eden Pekmez, şubat ve Mart aylarının gelmesi ile birlikte kuzu doğumlarının da fiyatları belli bir oranda düşürebileceği görüşünde.