“34 ilacı SGK karşılayacak” | Güney Gazetesi Mersin

“34 ilacı SGK karşılayacak”

İstanbul Eczacılar Odasının, Sosyal Güvenlik Kurumunun 2021 yılında 34 ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasına karşı açtığı davada karar çıktı. Danıştay SGK’nın 34 ilacı yeniden geri ödeme listesine alınması yönünde karar verdi. Alınan kararı değerlendiren Mersin Eczacılar Odası Başkanı. Ecz. Özgün Sağır, kararın olumlu olduğu belirterek, kararın ne zaman uygulamaya başlayacağı konusunda belirsiz olduğunu söyledi.

“34 ilacı SGK karşılayacak”


MAYSA DERYAYEVA


Sosyal Güvenlik Kurumu 2021 yılının Ekim tarihinde Sağlık Uygulama Tebliğinde değişik yaparak, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyon Kararı ile 34 ilacı ödeme kapsamı dışına aldı. Geri ödemesi listesinde çıkarılan ilaçların arasında ağırlıklı olarak diş eti için jel, bebeklerin dış çıkarma sürecinde kullanılan pomatlar, ağız boğaz spreyleri ve romatizmal ağrı kesici spreyler bulunuyor.

 

 

“HASTALAR CEBİNDEN KARŞILIYORDU”

 

1,5 yıldır SGK’nın bu ilaç fiyatların karşılamadığını ve hastaların kendi ceplerinden ödediğini belirten Mersin Eczacılar Odası Başkanı. Ecz. Özgün Sağır, alınan kararın doğru olduğunu ancak kararın ne zaman uygulanmaya başlayacağı konusunda belirsizlik olduğunu söyledi.

Sağır, “34 ilaç arasında ağız boğaz spreyleri, ağır kesici niteliğindeki spreyler, çocukların dişlerinde kullanılan dişlerini rahatlatan jeller var ama ağrılık olarak ağız boğaz spreyleri, ağrı kesici spreyeler. 2021 yılının Ekim ayına kadar bu ilaçları SGK karşılıyordu ancak 2021 yılı Ekim ayından bugüne kadar yukarda söylediğimiz ilaç gruplarını satın almak isteyen hastalar kendi ceplerinden ödüyorlardı. Ancak Danıştay kararına rağmen SGK bunların ödemesine başlamadı. Bunların ödemesi Danıştay kararından sonra ne zaman başlayacak onu bizde bilmiyoruz” diye konuştu.

 

 

 

“EN ÇOK AĞIZ BOĞAZ SPREYLERİ TALEP EDİLİYOR”

 

 Özellikle soğuk algınlığı döneminde ağız boğaz spreylerine taleplerin yoğun olduğunu söyleyen Sağır, “Özellikle ağız boğaz spreylerine talep yüksek çünkü içinde bulduğumuz soğuk algınlığı döneminde aşırı kullanılan ilaç grubundadır. Diğer taraftan çocukların dış çıkarma sürecinde çocukları rahatlatan ürün olan diş jellerine ihtiyaç her zaman oluyor. Ağız boğaz spreyler, ağrı kesici spreyler, diş jelleri ilaç markasına göre fiyat değişikliği olmakla ortalama 80- 110 lira arasında satılıyor” ifadelerini kullandı.