Ekmek ve simide zam | Güney Gazetesi Mersin

Ekmek ve simide zam

Mersin’de ekmek ve simit 4 liradan 5 liraya yükseldi. Zamlar uygulamaya girmeden fırıncıların girdi maliyetleri katlandı. Yapacakları zammın şimdiden eridiğini ifade eden fırıncılar kara kara düşünmeye başladı.

Ekmek ve simide zam


ELVAN KONUK

 

Türkiye’nin birçok ilinde artan girdi maliyetleri nedeniyle ekmek fiyatlarına zam geldi. Mersin’de de ekmek fiyatlarının 4 liradan 5 liraya yükseleceğini dile getiren Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç, zamların bu haftaiçi uygulanmaya başlayacağını söyledi. 1 ekmeğin maliyetinin 6 lirayı bulduğunu ifade eden Dalkılıç, girdi zamları karşısında yapacakları zammın şimdiden erdiğini belirtti. 50 kilogramlık 1 torba unun geçtiğimiz yıl 230 lira civarında olduğundan söz eden Dalkılıç, “Un şu anda devlet desteği ile birlikte 400 civarında. Aslında 50 kilogramlık 1 çuval un 600 lira civarında satılıyor. Devlet un fabrikalarına buğdayı uygun fiyata veriyor onlar da onu fırıncılara veriyorlar. Yani fırıncılar desteklerle unu 400 TL’ye alıyor. Tabi bundan fırıncıların yalnızca yüzde 10’u faydalanıyor. Çünkü fabrikalar nakit para istiyor ve fırıncıların çoğu nakit ödeme yapmakta zorlanıyor” diye konuştu.

 

“DEVLET DESTEĞİ OLMAZSA 1 EKMEK 10 LİRA OLUR”

 

1 ekmeğin maliyetinin 6 lira civarında olduğunu vurgulayan Dalkılıç, “Ekmeğe zam elbette ki olacak ama yine de fırıncı esnafını kurtarmayacak. Devlet unda bir destekleme veriyor o ekmeği 5 liraya çekiyor yoksa güncel un fiyatlarını devlet desteklemezse 1 ekmek 10 lira olur. Destek kesildiği anda maliyetler direkt iki katına yükselir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

SİMİT GARİBAN YİYECEĞİ OLMAKTAN ÇIKTI

 

Ekmek fiyatlarına zam gelmesiyle birlikte gariban yiyeceği olarak bilinen simit de zamlanacak.  Simit ve poğaçanın 4 liradan 5 liraya yükseldiğini ifade eden Dalkılıç, “Daha 5 lira olmadan susama yüzde 30 yüzde zam geldi. Girdi fiyatları arttı. Ekmek ve simidin fiyatı yükselmeden girdi fiyatlarındaki zamlar devreye girdi.  Yapacağımız zam fırıncılara kar getirmeyecek” şeklinde konuştu.