Okullarda konteyner kantin dönemi başlıyor | Güney Gazetesi Mersin

Okullarda konteyner kantin dönemi başlıyor

Boşaltılan okullardaki kantinciler taşındıkları okula konteyner kurarak hizmet verecek

Okullarda konteyner kantin dönemi başlıyor


ELVAN KONUK

Depremin ardından Mersin’de okulların hasar alması ve 20’in üzerindeki okulun başka okula taşınması öğrencileri olduğu kadar kantinci esnafını da mağdur etti. Hizmet verilen okul kapanınca başka bir okula taşınan kantincilerin bahçeye kurulan konteyner kantin ile hizmet vermeye başlayacağı öğrenildi.  Bu durumun kantincileri mağdur ettiğini dile getiren Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, boşaltılan okulların bir an önce yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

 

Depremin ardından Mersin’e deprem bölgesinden 16 binin üzerinde öğrenci nakil oldu. Öte yandan 20’in üzerinde okul hasar aldı ve boşaltıldı. Bu durumun eğitim alanında mağduriyet yaratabileceğine dikkat çeken Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, Mersin’in sosyal afet bölgesi ilan edilmesi çağrısına destek verdi.

 

“KANTİNCİ ESNAFININ YIL İÇİNDE ÇALIŞTIĞI GÜN SAYISINDA DÜŞÜŞ”

 

Okulların hasar alması ile birlikte kantinci esnafının da mağdur olduğunu vurgulayan Turan, “Kantinci üyelerimiz de var. Okullar açıldı, kapandı, uzatılıyor. Kantinciler çok mağdur oluyor. Zaten yılda 180 gün çalışıyorlar, okulların açılıp kapanması ile çalışma süreleri 1 yıl boyunca 155 güne düştü. Kantinciler zaten fahiş kira ödüyorlar, kantin işletmelerini ihale ile alıyorlar. Böyle olunca kantinde satılan ürünlerde dışarıdaki market ve bakkal esnafı arasında fiyat farkı oluyor” dedi.

 

“OKUL BAHÇESİNDE SATIŞ YAPACAKLAR”

 

Okulları boşaltılan kantincilerin mağdur olduğunu dile getiren Turan, Milli Eğitim Bakanlığı’na yıkılan okulları bir an önce yapması gerektiğini söyledi. Turan, “Mersin’de yıkılan konut yok, konut yapılmayacak ama 20’in üzerinde okul var yıkılan ve inşaatı da devam eden 10 tane vardı. Zaten yıllardır sürüyor inşaatları. Şimdi okul bahçesine ikinci bir kantin yapılıyor. Hizmet verdiği okul yıkılıp başka bir okula gitmek zorunda kalan kantinci esnafı gittiği okulun bahçesinde konteynerde satış yapacak. Sabah bir kantinci öğleden sonra diğer kantinci açacak. Bu da tabi ki mağduriyet yaratacak” dedi.

 

“YIKILAN OKULLAR KISA SÜREDE YAPILMALI”

 

Başta öğrenciler olmak üzere kantinci esnafının da mağduriyetinin giderilmesi için yıkılan okulların biran önce yapılması gerektiğine dikkat çeken Turan, “Yenişehir’in girişindeki 24 Kasım İlkokulu Cumhuriyet İlkokulu’na taşındı. Hürriyet İlkokulu yıkıldı, Hatice Uluğ İlkokulu’na taşındı. İlkokul öğrencileri o kadar kilometreyi asla gidemez. Burada aileler, öğrenciler hepsi mağdur olacak. Mili Eğitim Bakanlığı’nın okul yaptırması hızlandırılmazsa uzun yıllar alırsa, öğrenciler mağdur olur, eğitim seviyesi çok düşer. Çocuklar okula gitmek istemez, veliler çocuklarını mecbur kalmadıkça göndermez. Öğrencinin ve kantincinin mağdur olmaması için okulların bir an önce yıkılıp tekrar yapılması lazım. Böyle bir destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.