“Pamukluk Barajı hizmete açılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Pamukluk Barajı hizmete açılmalı”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, Mersin yöresinde son zamanların en büyük su krizin yaşandığına dikkat çekti. Su krizinin önüne geçmek için Pamukluk Barajı projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Değirmenci, “Yıllardır faaliyete açılmayan Pamukluk Barajımızın kullanma açılması gerekiyor” dedi.

“Pamukluk Barajı hizmete açılmalı”


MAYSA DERYAYEVA


TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, uzun zamandır hizmete açılmayan Pamukluk Barajının Mersin tarımı için önemli olduğuna belirtti.

Değirmenci, “Mersin için bir an önce projesi olan Pamukluk Barajının hatlarının döşenip kullanıma açılması gerekiyor. Hükümetin bir planı ve projesi olan yıllardır devreye giremeyen barajımız var. Yıllardır bu baraj bir türlü faaliyete geçirilemedi. Bu barajın hızlı bir şekilde devreye alınması gerekiyor. Mersin için belki bu sene için bir çözüm olabilir” diye konuştu.

 

 

“SULAMA MALİYETLERİ ARTACAK”

 

Suyun tarım üretiminin temel hammaddesi olduğuna dikkat çeken Değirmenci, tarımdaki sulama probleminin ürünlerin fiyatlarına yansıyacağını öngördüklerini söyledi.

Sulama maliyetlerinin artacağını söyleyen Değirmenci, “Tarımsal üretimin en büyük girdisi yani onun veriminin sebebi sudur. Su olmadan tarım olmaz, su olmadan hayat olmaz. Su hepimiz için önemli olan mevzu ve muhtemelen bu yıl tarımsal su verilmesi yönünde problemler olabileceğini söyleniyor. MESKİ ve Devlet Su İşlerinin sulama birlikleri var ve onlarda su vermeye geç başlarlar. Suyun az verilmesi ve geç verilmesi tarımsal üretimde ciddi verim düşüşlerine sebep olacaktır. Buda gıdanın üretiminde büyük problem demektir. Bu mevsimden sonra suyla yetişebilecek, beslenebilecek bütün ürünlerde fiyat artışı yaşanabilinir. Özellikle temel gıda ürünlerinin üretiminde çok büyük sıkıntıların olacağını düşünüyoruz. Meyve ve sebzede de verim azalması olabilir. Sulama maliyetleri artması halinde ürünlerin fiyatlarına yansıyacaktır. Su bütün ürünler için önemli olan bir ihtiyaç” şeklinde konuştu.

 

 

“SU KULLANIMINDA TASARRUFA GİDİLMELİ”

 

Son günlerde yaşanılan kuraklık ile birlikte birçok barajda su azalması yaşanılıyor. MESKİ tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların su tüketiminde tasarruf yapılması yönünde çağrıda bulunuldu. Sosyal medyada paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Kentimizde artan nüfus ve yaşanan kuraklıkla geleceğimiz büyük tehlike altında! Gelin hep birlikte tasarruf yapalım, geleceğimize sahip çıkalım”.

Su tüketimi konusunda değerlendirme yapan Değirmenci, “Diğer taraftan su tasarrufu önemli. Sulama yapılan yerlerde vahşi sulama dediğimiz sulama tekniğini kullanılmaması önemli olacaktır. Bu sulama tekniği suyu gereğinden fazla tüketiyor hem de toprağın bazı özelliklerini de yok ediyor. Çiftçilerimiz tarafından damlama gibi sulama tekniğin kullanılması gerekiyor. Bu sene kuraklıkla ilgili öngörülen tehlike büyük. Tarımla uğraşan çiftçilerimiz ve evlerinde su kullanan biz tüketicilerin suyu biraz daha tasarruflu kullanmamız önemli” dedi.