"Artçılar 2 yıla kadar uzanabilir" | Güney Gazetesi Mersin

"Artçılar 2 yıla kadar uzanabilir"

Jeoloji Profesörü Selim İnan, Türkiye’de her yıl 24 binden fazla deprem olduğunun altını çizerek, "Buna alışık olmalıyız. Her büyük depremde olduğu gibi artçılar bunda da olacaktır. Çok büyük bir fay kırıldığı için artçılar minimum 1,5 yıl, belki 2 yıla kadar uzanabilir" dedi.




Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim İnan, artçıların depremin doğasında olduğunu dile getirdi.

İnan “Bazen böyle büyük depremlerde öncü sarsıntılar da olabilir ama her büyük depremde olabilir. Ardından ana şok deprem gelir ve sonrasında arkasından depremin büyüklüğüne orantılı olarak artçı sarsıntılar meydana gelir. Ancak artçı sarsıntılar hiçbir zaman ana depremden daha büyük olmuyorlar. Bu sarsıntılar da giderek azalarak devam eder. 1999 Marmara depremi 7.4 büyüklüğündeydi, onun artçıları bir yıl sürdü. Bunlar ise ondan çok daha büyük depremler. Dolayısıyla bunların artçıların minimum 1,5, belki 2 yıla kadar uzanabilir. Ancak hiçbir zaman için ana depremi geçmezler hep azalarak devam ederler ama arada bir pik yaparlar. İşte 5.0 civarlarına çıkabilir. Burada şuna çok dikkat etmek gerekir. Özellikle depremde binalar yıkılan bölgelerde artçılar devam edeceği için hasarlı binalara yetkililer bir şey demeden girilmemesi gerekiyor. Bazen ufacık bir sallantıda o hasarlı binalar yıkılabilir."

 

 

 

 

"ZEMİN SAĞLAM, BİNAMIZ KALİTELİYSE DEPREMDEN KORKMAYACAĞIZ"

 

Türkiye'deki birçok deprem bölgesine gittiğini belirten İnan, “Orada yaptığımız incelemelerde binalarda kullanılan çimentonun da demirin de son derece kalitesiz olduğunu gördük. Bina yaparken en önemli şeylerden biri de zemindir. Eğer zemininiz gevşek, sulu bir zeminse bu sefer binanız sağlam dahi olsa büyük bir sallantı da yıkılır. Dolayısıyla zemin ve bina kalitesini sağlam yaptığımız sürece depremden korkmayacağız. Eğer buralara bu yüksek binaları diktirmeseydik bunlar olmazdı” dedi. (Haber Merkezi)