“DASK ile birlikte konut sigortası da yaptırılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“DASK ile birlikte konut sigortası da yaptırılmalı”

Depremin ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) poliçelerine başvuranların sayısı arttı. Mersin’de evini sigortalatmak isteyenlerin sayısında  artış olduğunu söyleyen Mersin Sigorta Acenteleri Derneği (MESAD) Başkanı Fahrettin Abeş, “Herhangi bir afetten kaynaklı evin değeri oranında ödeme alabilmek için DASK ile birlikte konut sigortası da mutlaka yaptırılmalıdır” dedi.

“DASK ile birlikte konut sigortası da yaptırılmalı”


ELVAN KONUK

 

Depremin ardından çok sayıda ev ve işyeri yıkıldı veya hasar gördü. Yaşanan bu acı olayın ardından ise gözler DASK'a çevrildi. DASK’ın neleri kapsadığıyla ilgili merak edilenleri paylaşan MESAD Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Abeş, DASK ve konut sigortasının birlikte yapılması gerektiğine dikkat çekti.

 

“DASK’IN EN FAZLA ÖDEYECEĞİ MİKTAR 640 BİN TL”

 

Deprem sigortasının sadece doğal afetlerden kaynaklanan hasarları karşıladığını dile getiren Abeş, “Ödemeler bölgeden bölgeye değişiyor. DASK ödemelerinin metrekaresi 3 bin 16 liradan başlıyor. En fazla DASK’ın ödeyeceği miktar 640 bin liradır” dedi.

Vatandaşın evin değerinin tamamını alabilmesi için konut sigortası da yaptırması gerektiğini dile getiren ABEŞ, “Afet bölgesinden aldığımız bilgilere göre oradaki deprem poliçelerinin yüzde 80’i 50-60 liralık hep elektrik, su aboneliği için kesilmiş poliçelerdir. Onların yaptığı sigorta değil ama DASK var mı var.  DASK yaparken olabildiğince gerçek metrekareyi yazmak gerekir. Gerçek değerde poliçeyi geçmemiz gerekir. Eğer gerçek değeriyle poliçeyi kesersek hem DASK kurumu güçlenir hem de vatandaşın zararı tam olarak ödenir.

 

“DEPREM POLİÇELERİ ZORUNLU OLMALI”

 

Abonelik işlemlerinde hem kiracıların hem de ev sahiplerinin DASK poliçesi yaptırmak zorunda olduğundan söz eden Abeş, “Abonelik için değil doğal afetler için bu poliçeyi keselim. Bakıyorsun vatandaş poliçesini abonelik için kesmiş sonraki yıllarda yenilememiş. Nasıl trafik sigortaları zorunluysa deprem poliçelerinin de zorunlu olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“KONUT SİGORTASI YAPTIRIRSANIZ HEM EŞYALARINIZIN HEM EVİNİZİN DEĞERİ ORANINDA ÖDEME ALIRSINIZ”

 

Mersin için en pahalı DASK poliçesinin yıllık 300 lira civarında olduğunu belirten Abeş, konut poliçesinin ise ev eşyasının ve dairenin fiyatına göre yıllık bin liradan 6 bin liraya göre değişiklik gösterdiğini söyledi.

 

 

Konut sigortasının önemi ile ilgili örnekler veren Abeş, “Diyelim ki Pozcu’da bir eviniz var. Piyasa değeri 3 milyon TL. DASK’ın orada ödeyeceği miktar en fazla 640 bin liradır. Eğer konut poliçesini yaparsanız daire maliyet bedelinin tamamını alırsınız. Bugün daire maliyet bedeliniz diyelim ki 1 milyon, oradan 1 milyon alırsınız. Arsa payı yine sizin arsa payınızdır ama bina maliyet bedelinin tamamını alırsınız. Konut poliçesi yaptırırsanız eşyanızı da alırsınız. Konut poliçeniz olursa ferdi kazayı bile alabilirsiniz. DASK ve konut poliçesini yaptırdığınız zaman tamamen kendinizi güvence altına almış olursunuz” diye konuştu.

 

“’OFİSİM OFİSİNDİR’ KAMPANYASI İLE DEPREM BÖLGESİNDEN GELEN SİGORTACILAR MERSİN’DE ÇALIŞIYOR”

 

Deprem nedeniyle Mersin’in bölgeye yakınlığı ve 3. Derece deprem bölgesi olması nedeniyle yoğun göç aldığını belirten Abeş, yüzlerce sigortacının da Mersin’e geldiğini belirtti. MESAD olarak başlattıkları ‘Ofisim Ofisindi’ kampanyasından söz eden Abeş, “Birçok meslektaşımız ofislerimize gelip işlemlerini yapıyorlar. Hatta bazı meslektaşlarımız ofis tuttular, buradan işlerini takip ediyorlar. Deprem bölgesinde işyerleri yıkılan, işsiz kalan çok sayıda teknik personeller de kentimize geldiler” şeklinde konuştu.

 

“TÜM ACENTELER AŞIRI DERECEDE KONUT POLİÇESİ KESİYOR”

 

Eskiden haftada 2 tane bile konut poliçesini kimi zaman kesemediklerini belirten Abeş, Mersin’de sigortacılık mesleğini yürütenlere deprem bölgesinden gelen çok sayıda sigortacının da eklenmesine rağmen taleplere yetişemediklerini vurguladı.  Abeş, “Şuan çok fazla talep var, evin maliyetinin üzerinde sigorta yaptırmak isteyenler var. Ama evin gerçek değeri üzerinden prim ödenmesi gerekir. Bütün acenteler aşırı derecede konut poliçesi kesiyor” ifadelerini kullandı.