ABİDİN YAĞMUR/ELVAN KONUK
MESKİ Genel Kurulu Vahap Seçer başkanlığında toplandı. Genel kurulda Denetleme Kurulu raporu ve faaliyet raporu görüşüldü. Raporun görüşülmesi sırasında Vahap Seçer meclis üyelerinin sorularını yanıtlarken genel kurul divan başkanlığını Mehmet Çelik yürüttü.
AYDA 100 MİLYON LİRA ZARAR EDİYOR
Genel kurul üyelerinin söz almasının ardından sorulara yanıt veren Başkan Vahap Seçer, “Bütün halinde baktığınız zaman MESKİ’nin şu anda her ton sudan 9 lira zarar ettiği gerçeğiyle bu değerlendirmeleri yapmak zorundayız. Temmuz ayında meclise sunduğumuz ve reddedilen fiyat tarifesi olsaydı, şu anda yüzde 13’lük bir zararımız devam edecekti. Ancak şu anda eklenen maliyetlerle birlikte yüzde 41’lere varan bir zarar öngörüyoruz. 2022 yılının temmuz ayından aralık ayına kadar fiyat tarifemizin uygulanmamasının, şirkete idareye zararı 600 milyon lira” dedi.
63 KREDİ BAŞVURUMUZDAN HİÇBİRİ ONAYLANMADI
Su idaresinin tek gelirinin vatandaşın ödediği faturalar olduğunu, yeni yatırımlar için kredi bulmak zorunda olduklarını anlatan Seçer, 4 yıldır kredi kullanamadıklarını söyledi.
Seçer, “Peki neden kredi kullanmıyorsunuz? 2023 yılının Mayıs ayında Türkiye’yi son üç dört yıldır takip eden, merkezle yerel yönetim ilişkilerini takip eden hiçbir akıl, hiçbir feraset bu soruyu bana yöneltmez. Çünkü sürekli karşımıza çıkan bir şey var. Hükümetin belediyelerle ilgili ilişkisinde ayrımcılık var, çok net. Hiç eğip bükmeye gerek yok. Bakın toplam 63 İller Bankası’na kredi hibe başvurumuz var. Şu ana kadar bir tanesi dahi gerçekleşmedi. Bir delikli kuruş dahi 4 yıldır İller Bankası’ndan ya kardeşim siz 400 bin sığınmacıyı barındırıyorsunuz, depremde de 50 bin gönderdik 450 bin oldu. 300 bin de vatandaşımız deprem dolayısıyla zorunlu olarak can havliyle kendilerini Mersin’e attılar. Ya dönüp bir bakalım, bir konuşalım, bir arayalım, bir soralım. Siz ne yaparsınız yüzde 15.4’lük bir su artışı, 300-350 bin nüfus artışı demektir. Siz bu suyu nereden yetiştireceksiniz? Bunun yüzde 15.4 atıksu arıtma ilave tesisi yapmanız lazım, kanalizasyon yapmanız lazım. Hiçbir Allah’ın kulu bize bir şey demedi. Bunu vicdanınıza bırakıyorum” ifadelerini kullandı.
“DAYAĞI BİZ YİYORUZ”
14 Mayıs seçimlerinden sonra Türkiye’de iktidarın değişeceğine inandığını kaydeden Seçer şunları söyledi: “O zaman İller Bankası’nın Genel Müdürü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanının telefonlarına çıkmayacak, randevu vermeyecek, bürokratlarıyla görüşecek, bugün git yarın gel diyecek, burayı ikinci sınıf, üçüncü sınıf iller kategorisine atacak, düşman mevziler kategorisine atacak, buraya dönüp dahi bakmayacak. E gelen talimatlar doğrultusunda bakanların, siyasilerin, iş insanlarının, müteahhitlerin talimatları kılçıksız konuşuyorum, kılçıksız. Talimatları doğrultusunda elindeki kamu kaynaklarını ona buna gönderecek, Mersin’i bundan yoksun bırakacak. Bizim kentimiz, 5. 6. 7. Sırada vergi ödeyen bir kent. Üreten çalışan kazanan bir kent. Bu gerçeklerle MESKİ’yi değerlendirmek lazım. İstemek kolay, dayağı yiyen mi yoksa sayan mı? Biz yiyoruz. Ne sayıyoruz ne izliyoruz biz dayağı yiyoruz. Tablo bu.”
“BAKAN NEBATİ MERSİN’İ BİLMİYOR”
Başkan Seçer, meclis üyelerinin Pamukluk Barajından Mersin’e su verilmesinin gecikmesiyle ilgili sorularını da yanıtladı.
2016’da imzalanan protokol uyarınca arıtma tesisini DSİ’nin yapması gerektiğini belirten Seçer, bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin de kamuoyuna yanlış bilgi verdiğini ileri sürdü.
Seçer, “Doğrudur siyasette sizi öyle bir yerden aday gösterirler ki oranın dinamiklerini bilemezsiniz, mazisini bilemezsiniz. Bu konuda bir hizmet hafızanız yoktur. Bu doğaldır ben saygıyla karşılarım. Onun için de onunla ağız dalaşına girmek istemem ve girmedim bugüne kadar. 2016’da DSİ ile bir sözleşme yapılmış mı? Yapılmış, DSİ yapmış, Mersin Büyükşehir Belediyesi yapmış. Devlet de devamlılık esas mı? Esas. Şimdi biz geldik sil baştan böyle yaparsak böyle, böyle yaparsak böyle, bu pazarlık. Ama yine seçim haftası olduğu için bunu burada noktalıyorum. 15 Mayıs’tan sonra bunlara gerek kalmayacak, ben eminim, çok eminim” ifadelerini kullandı.
“NEBATİ BAKAN OLARAK DEĞİL, VEKİL OLARAK HİZMET EDECEK”
Vahap Seçer’in konuşmasını tamamlamasının ardından AKP grup sözcüsü Mehmet Sadık Türüt söz alarak, AKP iktidarının Mersin’e 88 milyar liralık yatırım yaptığını ileri sürdü. Türüt, “Sayın Başkan sanki merkezi idare buraya hiç yatırım yapmamış gibi bir hava yaratmak istiyor” dedi.
Türüt’ün bu sözleri üzerine yeniden söz alan Vahap Seçer şunları söyledi:
“Bu memleket Türkiye’nin 5. 6. Sırada vergisini ödeyen bir memleket. O ciroya o toplam kasaya ne kadar para göndermiş? Bir de onu söyleyeydi bize. Bu memleket Suriye’deki savaştan dolayı üzerimize gelen yük, doğudan, güneydoğudan göç nedeniyle gelen yük, ardından afetlerden dolayı Mersin’in aldığı yük. Bunlardan dolayı da kentimizin neler çektiğini de anlatması gerekirdi. Ya da sizin bu şekilde bir savunma yapmanız gerekirdi, gerçekten söylediklerinizi hayretle izlemek zorunda kaldım. 14 Mayıs’tan sonra mutlaka sayın Nureddin Nebati milletvekili seçilecek anketlerde görülüyor ki hiç olmazsa AK Parti Mersin’de bir milletvekili çıkartacak. Ama Mersin’e inşallah hayırlısıyla milletvekili olarak hizmet edecek. Yeni bakanımızla da başta metro konusu olmak üzere birçok konuyu da süratle çözeceğimize inanıyorum.”