ABİDİN YAĞMIUR
AKP, MHP, Hüdapar ve Yeniden Refah Partisinin oluşturduğu Cumhur İttifakı ise Mersin’de 471 bin 108 oy alarak yüzde 38 oranını gördü.
Yeşil Sol Partinin öncülük ettiği Emek ve Özgürlük İttifakı 188 bin 701 oy alarak yüzde 15 oranına ulaştı.
Zafer Partisinin öncülük ettiği Ata İttifakı ise 25 bin 158 oy ile yüzde 8 oranını görürken Sosyalist Güç Birliği 3 bin 591 oy aldı ve yüzde 0,01 oranında kaldı.
CHP BİRİNCİ OLDUĞU YERLERE ANAMUR VE SİLİFKE’Yİ DE EKLEDİ
Mersin’de partilere göre oy dağılımına göre birinci parti 371 bin 619 oy sayışıla ve yüzde 31 oranıyla CHP oldu. CHP 5 milletvekili çıkardı.
CHP, belediyelere sahip olduğu Yenişehir, Mezitli ve Tarsus’un yanı sıra Anamur ve Silifke’de de birinci parti oldu. Böylece CHP’nin birinci parti konumunda olduğu ilçe sayısı 5 oldu.
CHP, Mut, Erdemli ve Toroslar’da da ikinci parti konumuna gelirken MHP ve İyi Partiyi geride bıraktı.
AKP, BELEDİYEYE SAHİP OLDUĞU İLÇEDE ÜÇÜNCÜ PARTİ OLDU
AKP ise Mersin’de 292 bin 872 oy sayısıyla yüzde 24 oranında kaldı. AKP oy oranındaki düşüşe rağmen milletvekili sayısını korudu ve 4 vekil çıkardı.
AKP Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut ve Toroslar’da birinci parti oldu. AKP, belediyeye sahip olduğu Akdeniz ilçesinde ise Yeşil Sol Parti ve CHP’nin ardından üçüncü parti olabildi. Akdeniz Belediye Meclisinde ittifak halinde olan AKP ve MHP’nin toplam oyu bile Yeşil Sol Partinin oyunu yakalamaya yetmedi.
YEŞİL SOL SADECE AKDENİZ’DE BİRİNCİ OLDU
Yeşil Sol Parti Mersin’de üçüncü parti konumunu korudu. 160 bin 954 oy alan Yeşil Sol Parti yüzde 13,34 oranını gördü ve 2 milletvekili çıkararak vekil sayısını korudu.
Yeşil Sol Parti Akdeniz ilçesinde birinci parti olurken Toroslar ve Yenişehir’de CHP ve AKP’nin ardından üçüncü, Mezitli ve Tarsus’ta dördüncü oldu.
KOCAMAZ MODELİ İYİ PARTİYE YARAMADI
İyi Parti Mersin’de 146 bin 158 oy alarak yüzde 12.11 oranıyla dördüncü parti oldu. İyi Partinin milletvekili sayısı da bir düştü. Eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı liste başı yapan İyi Parti, 2018’e göre oyunu düşürdü ve bir milletvekili kaybetti.
MHP BİRÇOK İLÇEDE DÖRDÜNCÜ PARTİ OLDU
MHP Türkiye genelinde oyunu artırmasına rağmen Mersin’de stabil kaldı ancak dördüncü parti olmaktan kurtulamadı. 145 bin 174 oy alan MHP yüzde 12 oranında kaldı ve milletvekili sayısı bir azaldı. MHP, belediyelere sahip olduğu ilçelerde de varlık gösteremedi. Hiçbir ilçede birinci parti olamayan MHP, Anamur, Bozyazı, Gülnar, Silifke, Toroslar ve Aydıncık’ta dördüncü, Erdemli, Tarsus ve Çamlıyayla’da üçüncü parti oldu.
TİP SOSYAL MEDYADAKİ RÜZGARI SANDIKTA YAKALAYAMADI
Emek ve Özgürlük İttifakı içinde olmasına rağmen Mersin’de kendi listesiyle seçimlere giren Türkiye İşçi Partisi ise sosyal medyadaki büyük kampanyanın etkisini sahada göremedi. TİP 23 bin 983 oy aldı, yüzde 2,1 oranında kaldı ve milletvekili çıkaramadı.
GÖÇMEN VE LGBTİ KARŞITI PARTİLER 20 BİNDEN FAZLA OY ALDI
Ümit Özdağ’ın lideri olduğu mülteci ve göçmen karşıtı Zafer Partisi Mersin’de 22 bin 24 oy alırken merhum Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın genel başkanı olduğu, LGBTİ+ bireylere karşı nefret söylemleri kullanan, kadın haklarında geriye gidişi savunan Yeniden Refah Partisi 10 bin 834 oy aldı.
Adaylıktan çekilen Muharrem İnce’nin genel başkanı olduğu Memleket Partisi de 8 bin 561 oy aldı.