ELVAN KONUK
Aydıncık ve Bozyazı’da yaşayan yurttaşlar doğayı ve yaşam alanlarını korumak için mücadelelerini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıllarda Aydıncık’ta açılan kalker ocağı ve Bozyazı Karaisalı’da açılmak istenen mermer ocağı ile ilgili bölge halkı ve MERÇED tarafından dava açılmıştı. 25 Mayıs Perşembe günü saat 11.00’da Aydıncık’ta, saat 13.30’da Bozyazı’da keşif yapılmasına karar verildi. Her iki ruhsat sahasının ormanlık alanda ve arkeolojik kalıntıların içinde yer aldığına dikkat çeken MERÇED Anamur temsilciliği bölge halkını geleceklerine sahip çıkmaya davet etti.
Geçtiğimiz yıllarda Aydıncık’ta açılan kalker ocağı hakkında Tarım Orman Bakanlığınca verilen orman izini ile Bozyazı Karaisalı’da açılmak istenen mermer ocağıyla ilgili olarak Mersin Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı vatandaşlar ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) tarafından dava açılmıştı.
Davalarla ilgili keşif kararını duyuran MERÇED Anamur Temsilciliği, “Açılan davaların keşifleri, 25 Mayıs Perşembe günü saat 11.00’de Aydıncık/Çatak Kalesi mevkiinde, saat 13.30’da ise Bozyazı-Karaisalı’da yapılacaktır. Her iki ruhsat sahası da ormanlık alandadır ve birinin içinde tescilli 1.derecede arkeolojik sit alanı, diğerinde tescil aşamasında olan önemli arkeolojik kalıntılar vardır.
Mermer ve taş ocaklarının doğaya, sulara, ormanlara, tarıma, kültürel ve tarihi miraslarımıza verdiği ve vereceği zararlara maruz kalan ya da kalmak istemeyen halkımızı, keşfe katılarak ‘Taş ocaklarını istemiyoruz’ demeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
BOZYAZI’DA ORMANLIK ALANDA AÇILMAK İSTENEN MERMER OCAĞI YERLEŞİM YERLERİNE DE YAKIN
Bozyazı’nın, Karaisalı Köyü’nde Naturelmar Madencilik firması tarafından açılmak istenen mermer ocağıyla ilgili olarak Mersin Valiliği’nin 2019 yılında verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı MERÇED, Anamur-Bozyazı Ziraat Odası ve mermer ocağının etki sahasında kalan köylerde yaşayan 93 vatandaş tarafından Mersin İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Delice zeytinlerinin ve çam ağaçlarının olduğu Mermer ocağı açmak için maden ruhsatı alınan saha, Karaisalı ve Tekedüzü Köyleri’nin ortasında yer alırken ÇED sahasının yerleşim yerlerine yakınlığı da tepkileri üzerine çekmişti.
“BU İŞ DURDURULMAZSA AYDINCIK’TA TARIM YAPILAMAYACAK”
Aydıncık’ta açılmak istenen MERÇED Anamur Temsilciliği, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla şu ifadeleri kullanmıştı:
“Geçtiğimiz yıl büyük bir kısmı yanan Aydıncık’ın ormanlarında kuşların konacağı tek dal kalmamışken, ilçe merkezini çevreleyen dağlar su kabağı gibi kalmışken, içinde 1. derecede arkeolojik sit alanı da olduğu iddia edilen ve yangından kurtulan ormanlık bölgede, yerleşim yerlerinin ve zeytinliklerin hemen yakınındaki bir yerde patlatmalı kalker ocağı açılmak istenmesi karşısında dilimiz tutuldu.
İddiaya göre, çevreyi ve doğayı korumakla yükümlü olan belediye başkanının oğlunun şirketi tarafından açılacakmış ocak. Birileri bu işi durdurmazsa, bölgenin su kaynakları yok olabilir ve Aydıncık’ta tarım yapılamaz hale gelir.”