“Mersin’de kaçak et kesimi yüzde 90’lara ulaştı” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’de kaçak et kesimi yüzde 90’lara ulaştı”

Etlerin kayıt dışı kesiminin sektöre yansımalarını değerlendiren MTSO 4 No’lu Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyesi Yüce Hadi Doğan, “Mersin’de gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle kayıt dışı et kesim oranlarının yüzde 90’lara ulaştı. Kayıt dışı işletmelerdeki et ticareti o kadar arttı ki artık birçok restorana kaçak kesilen etler dağıtılmaya başladı” dedi.

“Mersin’de kaçak et kesimi yüzde 90’lara ulaştı”


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 4 No’lu Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Fehmi Kaya, Başkan Yardımcısı Yılmaz Atila, Meclis Üyeleri Aziz Ergüvan, Yüce Hadi Doğan, Özge Canatan ile Komite Üyeleri Ahmet Bekmezci ve Khaled Aboukharroub sektörü değerlendirdi. Gerek et gerek tavuk ve gerekse balıkta artan girdi maliyetleri, pazar ve üretim sıkıntılarına değinen komite üyeleri, sektörün beklentilerini anlattı. Yaşanan sıkıntıların çözümünün artacak üretimle mümkün olabileceği görüşünde birleşen üyeler üretimin nasıl artırılabileceğine yönelik çözüm önerilerini sıraladı.

 

KAYA: “ANAÇ TAVUK ÜZERİNDE ÇALIŞMALIYIZ”

 

4 No’lu Komite Başkanı ve Akyem Adana Yem A.Ş Pazarlama Müdürü Fehmi Kaya, tavukçuluk sektörünü değerlendirdi. Sektörde girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çeken Kaya, buna bağlı yaşanan sıkıntıları aktardı. Maliyetler nedeniyle tavuk fiyatları artsa da kırmızı ete kıyasla halen daha uygun olduğunu kaydeden Kaya, bu sayede satışların arttığını ve sektörün son bir iki aydır kendini toparlamaya başladığını bildirdi. Uzun vadeli değerlendirildiğinde ise sektör için geleceğe dair bir tehdit bulunduğuna işaret eden Kaya şunları söyledi:

“Dünyada yalnızca 5 ülke anaç tavuk üretiyor ve Türkiye bu tavukları ithal ediyor. Olası bir sıkıntı halinde anaç tavuk getirilememesi durumunda beyaz et sektörü bitme tehdidi yaşar.  Bu nedenle ziraat fakültelerimizin bugünden gerekli ar-ge çalışması yapması ve Türkiye’de de anaç tavuk üretiminin başlatılması için adım atılması gerekli.”

 

ATİLA: “MERSİN’DE ET BORSASI KURULMALI”

 

Komite Başkan Yardımcısı ve Atila Hayvancılık Sahibi Yılmaz Atila ise kırmızı ette yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Sektörün gelişimi adına kentte önemli eksikler bulunduğunu kaydeden Atila, Mersin’de bir adet canlı hayvan pazarı ve bir de et borsası kurulmasını beklediklerini söyledi. Mezbahaların güçlendirilip sayılarının artırılması gerektiğine de işaret eden Atila, ardından taleplerini şöyle özetledi:

“Kentimiz için bir canlı hayvan pazarı bulunması çok önemli. Böyle bir yatırım yalnız Mersin değil bölge için de önemli çünkü bölgemizde böyle bir pazar yok. Yerel yönetimlerden bu konuda destek bekliyoruz. Yaklaşık 20 dönüm arazi üzerine kurulacak kapsamlı bir pazar şehir ekonomisine de ciddi katkılar sağlayacaktır. Böyle bir yatırım et üretimini artıracağı gibi satışların da daha denetimli olmasını beraberinde getirecektir.”

 

DOĞAN: “KAYIT DIŞI İŞLETMELERDE ET TİCARETİ YAPILIYOR”

 

Komite Meclis Üyesi ve ARN Et Gıda Sahibi Yüce Hadi Doğan ise etlerin kayıt dışı kesiminin sektöre yansımalarını değerlendirdi. Mersin’de gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle kayıt dışı et kesim oranlarının yüzde 90’lara ulaştığını kaydeden Doğan, “Kayıt dışı işletmelerdeki et ticareti o kadar arttı ki artık birçok restorana kaçak kesilen etler dağıtılmaya başladı. Perakende kasaplar fiyat rekabeti yapamadığından ikinci planda kalıyor. Bu durum sektöre ciddi zarar veriyor” dedi. Mevcut durumda yasa dışı et kesimlerinin Tarım İl Müdürlüğü ya da belediyeler tarafından denetlenmesi gerektiğini hatırlatan Doğan, ancak denetim konusunda yetkili iki kurum olunca koordine sağlanamaması nedeniyle oluşan boşluğu kayıt dışı firmaların kötü niyetle kullandığını söyledi. Valilik nezdinde koordineli çalışmalar yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, kaçak kesimlerin ekonomik kayıplar yanında insan sağlığı açısından da büyük tehdit oluşturduğunu hatırlattı. (Haber Merkezi)