Eğitimcilerden meslektaşlarına ÇEDES çağrısı: Reddedin! | Güney Gazetesi Mersin

Eğitimcilerden meslektaşlarına ÇEDES çağrısı: Reddedin!

Eğitim-İş Sendikasında örgütlü öğretmenler, ÇEDES projesi kapsamında yapılan protokolle okullara “manevi danışman” adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi atanması girişimlerini protesto etti. Eğitim-İş okul idarecilerine, “Okullardaki eğitim faaliyetinin yasal çerçevede yürütülmesi sizlerin sorumluluk alanınızdır. Koltuğunuza değil, onun arkasında asılı olan Başöğretmen’in resmine bakın ve bu protokolleri reddedin” çağrısında bulundu.

Eğitimcilerden meslektaşlarına ÇEDES çağrısı: Reddedin!


HABER: ABİDİN YAĞMUR

FOTOĞRAF/ VİDEO: ELVAN KONUK
 

Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) kapsamında okullarda değerler eğitimi derslerinin imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticileri tarafından verileceği iddiası eğitim sendikalarının tepkisini çekmişti.

Protokolün iptali için dava açan Eğitim-İş Sendikası, yurdun dört bir yanında basın açıklamaları yaparak öğrenci velilerine ve okul idarecilerine çağrıda bulundu.

Mersin’de eylemin adresi Özgür Çocuk Parkıydı. Burada yapılan eylemde Eğitim-İş üyeleri “Okullarda dersi öğretmen verir”, “Atatürkçü, Cumhuriyetçi bir eğitimi savunuyoruz”, “Cumhuriyetin öğretmenleriyiz tarikatların değil” yazılı pankartlar açtı.

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Sonuna geldiğimiz bu eğitim döneminde gericileştirme ve niteliksizleştirme politikaları dozunu artırmış, bu kuşatmaya bir de ekonomik krizin eğitime yansıması eklenmiştir” dedi.

 

 

 

Eğitimdeki onca sıkıntıya rağmen Milli Eğitim Bakanlığının gerici vakıf ve derneklerle, cemaatlerle protokoller yapmaya devam ettiğini ifade eden Tekin,  “Seçimden hemen sonra İstanbul’da Bilal Erdoğan’ın yönettiği bilinen TÜGVA’ya 237 okulun tahsis edilmesi, “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)” kapsamında yapılan protokolle okullara “manevi danışman” adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi atanması eğitimde çok başlılığın artacağının da net sinyallerini vermiştir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Anayasaya, yasalara ve yönetmeliklere açıkça aykırı; laik ve bilimsel eğitimle taban tabana zıt ÇEDES protokolünü yargıya taşıdıklarını kaydeden Tekin şunları söyledi:

“Tüm yurttaşlarımıza sesleniyoruz, gelin bu protokolü birlikte reddedelim. Eğitime, geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkalım. Çünkü ÇEDES protokolü tehlikelidir: Eğitim biliminden pedagojiden bihaber, çocuklarımıza nasıl yaklaşılacağını bilmeyen yetişkinleri okullara sokmak travmatik etkileri de beraberinde getirecektir. ÇEDES protokolü öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin mesleki itibarına hakarettir. Eğitim-öğretim eğitimcilerin işidir.  Okul yöneticilerine sesleniyoruz: Okullardaki eğitim faaliyetinin yasal çerçevede yürütülmesi sizlerin sorumluluk alanınızdır. Koltuğunuza değil, onun arkasında asılı olan Başöğretmen’in resmine bakın ve bu protokolleri reddedin.  Eğitim emekçilerine sesleniyoruz: Sevgili meslektaşlarımız; öğrencilerimiz bizlere Başöğretmen’in emanetidir. Onları, laiklik karşıtı uygulamalara terk etmeyiniz. Kimsenin sizin dersinizi bölme, gasp etme, sizin dersinizden öğrenci çıkarma hakkı yoktur. Bu tür girişimleri her şeyden önce öğrencileriniz, sonra mesleki itibarınız için reddediniz. Velilerimize sesleniyoruz: Çocuklarınızın eğitim adı altında manen ve fiziken güvencede hissetmeyecekleri hiçbir uygulamayı kabul etmek zorunda değilsiniz. Onların geleceği için bu protokolü reddedin.”

 

 


  Eğitimcilerden meslektaşlarına ÇEDES çağrısı: Reddedin!