“Devlet kemer sıkmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Devlet kemer sıkmalı”

Asgari ücret artışını işverenler açısından değerlendiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, “Devlet tasarruf yapacak. Hep millet, iş dünyasına kemer sıktırıyor. Devlet de masraflarını kısıp kemer sıkacak. İşverenlerin bu masrafları nasıl karşılayacaklarına dair endişeleri var” ifadelerini kullandı.

“Devlet kemer sıkmalı”


ELVAN KONUK / İLKAY ADALIOĞLU


MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kanal 33 TV'de Fatih Alkar'ın hazırlayıp sunduğu Gündemin Nabzı programının canlı yayın konuğu oldu. Kızıltan, asgari ücret artışı, enflasyon, Mersin’de bekleyen yatırımlarla ilgili konuştu.

 

“HEM İŞVEREN HEM ÇALIŞAN MUTLU OLMALI”

 

Asgari ücret artışı ile ilgili konuşan Ayhan Kızıltan, “İş dünyası sadece işveren ya da çalışandan ibaret değil. İkisi bir bütün. İkisini de mutlu etmeniz lazım. Bu sağlanmazsa verim elde edemeyiz. Her patron, işveren ister ki çalışanına çok yüksek ücret versin. Bazı firmalarımız var çok iyi kazanıyor yüksek ücret veriyor ve övünüyor. Burada biz sürekli bir yarış gibi enflasyonu kovalayan bir atlet gibi koşuyorsun, hızını artırıyorsun ama enflasyonu bir türlü geçemiyorsun” dedi.

Asgari ücretin artmasının ardından zamların gelmeye başladığını belirten Kızıltan, “Ben hiçbir asgari ücretlinin bu 11 bin 400 lirayla geçinebileceğini sanmıyorum. 8 bin 500 lirayla da geçinemiyordu. Yüzde 34 tabi ciddi bir artış oranı. Karşılığında piyasada fiyat artışı olmasa anlarım ama bunu ilan ettiğiniz anda yüzde 15-20 ücret düşüyor. Bu nedenle biz sürekli zam yaparak bir ekonomi ile refahı sağlayamayız” ifadelerini kullandı.

 

“İŞ DÜNYASINA KEMER SIKTIRIYORLAR”

 

İş dünyasının endişeli olduğunu vurgulayan Kızıltan, “Devlet tasarruf yapacak. Hep millet, iş dünyasına kemer sıktırıyor. Devlet de masraflarını kısıp kemer sıkacak. Biz şimdi nasıl düşünüyoruz hesap yapıyoruz. İşveren hesap yapıyor bu fiyat artışıyla 2-3 ay dayanabiliyor. İleri yönelik bu masrafları nasıl karşılayacaklarına dair endişeleri var. Hükümet tasarruf yapıp kıstığı geliri belki işverene asgari ücret desteği olarak verecek. Bu imkanlar devletin, hükümetin elinde var” diye konuştu.

 

“DÖVİZE BAKINCA KAYNAKLARIMIZI ÇOK UCUZA GÖNDERİYORUZ”

 

Dövizdeki artışın iş dünyasına etkilerini değerlendiren Kızıltan, “İhracatçılar diyor ki dövizin düşmesi bizim aleyhimize. Ama şöyle de bir durum var. Hesap yapıyorum bugün 100 dolara ihraç ettiğimiz bir ürünü dolar 30 dolara çıkınca ürün düşüyor 70 dolara. Yani Türk parası olarak kazancımız belki artıyor ama dolar bazında kaynaklarımızı bedavaya yurtdışına gönderiyoruz. Bir de bu yönden düşünmeliyiz. 1000 dolarlık ihracat yapmışken 1200 dolarlık ithalat yapmış oluyorum. Üretim, hammadde birçok şey ithal ediliyor. İhracat yaparken para kazanıyoruz ama ithalat yaparken daha çok para kaybediyoruz. Bunu bir dengede tutmamız lazım” şeklinde konuştu.

 

 

“YATIRIMLARDA SİYASİ KARARLAR ETKİLİ OLUYOR”

 

16 yıldır yapımı tamamlanmayan Çukurova Havalimanı ile ilgili konuşan Kızıltan, Mersin’deki siyasi ayrılığa dikkat çekti. Kızıltan, “Mersin 2-3’e bölünmüş durumda siyasi olarak. Bu tür Mersin’le ilgili yatırımlarda da siyasi kararlar daha etkili oluyor. Siyasetçiler zannediyor ki Mersin’e yapılan bir yatırımı yavaşlatırsak Mersin’e zarar veririz. OSBÜK Başkanı buradaydı şimdi onlar da Mersin’e sahip çıkmamız gerek diyorlar çünkü Mersin’e yapılacak her şey bize de fayda sağlayacak diyorlar. Mersin Limanı düzgün çalışmaz, bizim için rekabetçi fiyat oluşturmazsa bizim dış rekabet gücümüz düşüyor diyorlar. Bunlar için hep birlikte mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

“TURİZMDE MERSİN HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”

 

Mersin’in yanlış hükümet politikaları nedeniyle hak ettiği yerde olmadığını söyleyen Kızıltan, şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi örnek bir yatırım başladı. Eğer orada muvaffak olunursa Mersin’in önü açık. Ben başarılı olacaklarına inanıyorum çünkü hepsi çok istekli ve işi bilen kişiler bu işe girdi.  Orası iyi bir örnek olacak ve ardından 7-8 turizm bölgesi var hepsi arka arkaya gelecek.  Ama yine geliyoruz Çeşmeli – Taşucu Otoyoluna bu yatırım sadece Mersin için değil. Doğuda yazlıklara gelenlerin tümü bu yolu kullanıyor. Bakalım bu yaz nasıl olacak mevcut yol. İnsanlar Gaziantep’ten, Diyarbakır’dan saatlerce geliyor Çeşmeliden sonra milimetre ile hareket ediyorlar. Şimdi bu sadece Mersin’e zarar veren bir durum değil. Mersinliler evine gidiyor şehir dışından gelenlere eziyet.”