Mersin kimin çöplüğü? | Güney Gazetesi Mersin

Mersin kimin çöplüğü?

2010’lu yıllarda Muğla’dan kovulan balık çiftlikleri gelmişti. Şimdilerde Balıkesir Edremit körfezinden kovulan balık çiftlikleri Mersin’e geliyor.

Mersin kimin çöplüğü?



 

ABİDİN YAĞMUR / ELVAN KONUK

 

2010’lu yıllarda Muğla Valiliği’nin öncülüğünde sivil toplum kuruluşları bir kampanya başlatmış, turizme zarar verdikleri ve denizi kirlettikleri gerekçesiyle balık çiftliklerinin Muğla’dan çıkartılması sağlanmıştı. O dönemde çok sayıda balık çiftliği Muğla’dan ayrılmış ve Mersin kıyılarına gelmişti. Tarım Orman Bakanlığı da Mersin sahillerin, balık çiftliği alanı olarak belirleyerek kamuoyunun itirazlarına rağmen bu sürece destek vermişti.

Benzer bir durum şimdilerde Balıkesir ile Mersin arasında yaşanıyor. Balıkesir Edremit Körfezi’nin turizm öncelikli yöre olduğunu belirten valilik ve Balıkesir’deki sivil toplum kuruluşları balık çiftliklerinin Edremit Körfezinden çıkması için girişimlerde bulundular. Bu kapsamda Edremit Körfezini terk eden şirketlerin ilk adresi ise Mersin kıyıları oldu.

Edremit’te barınamayan şirketlerin Aydıncık açıklarında balık çiftliği kurmak için çalışmalara başladığı öğrenildi. Bakanlığa sunulan ÇED dosyasından edinilen bilgiye göre AGROMEY Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. Balıkesir’de açtığı iki balık çiftliğini, Balıkesir’in turizm bölgesi olması dolayısıyla Mersin Aydıncık’a taşıyacak.

ŞİRKET BALIKESİR’DEN KOVULDUĞUNU ÇED DOSYASINDA BELGELEDİ

 

AGROMEY Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. ÇED dosyasında Balıkesir Valiliği’nin yazdığı yazıya da yer vererek Balıkesir’den kovulduğunu belgeledi.

Balıkesir Valiliği’nin “Ülkemiz Turizm öncelikleri göz önüne alınarak Edremit Körfezi sınırlarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği Bakanlığımız politikaları arasında yer almadığından” şeklinde ifade kullandığı ve şirkete ait 2 tesisin Edremit Körfezi dışına taşınmasını istediği yazıya yer verildi.

ÇED dosyasında ayrıca Mersin Valiliği ve Bakanlığın tesisin Aydıncık’a taşınmasını uygun gördüğü ve ön izin verdiği bilgisi paylaşıldı.

HALKIN KATILIMI TOPLANTISI YAPILACAK

 

Mersin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ÇED süreci ile ilgili 11 Temmuz tarihinde halkın katılımı toplantısının yapılacağını duyurdu.

11 Temmuz Salı Günü Saat 14.00’da Aydıncık Müftülük Toplantı Salonu’nda toplantının gerçekleştirileceğinin belirtildiği açıklamada, “Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. tarafından, Mersin İli, Aydıncık İlçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu Mevkii, 3 Nolu Su Ürünleri Yetiştiricilik Sahasında, Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği Projesi yapılması planlanmaktadır. Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince faaliyetle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacaktır.” İfadeleri kullanıldı.

 

SAHİPSİZ KENT AYDINCIK

 

Aydıncık’ın sahipsiz olduğunu vurgulayan Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin (AGİK-DER), “Aydıncık’ta balık çiftliği sayısının 12'ye çıkmasını kabul edecek misiniz?” dedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yaparak Aydıncıklıları kente sahip çıkmaya çağıran AGİKDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek, “Aydıncık İlçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu Mevkisinden batıya doğru çok geniş bir sahada su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik birçok firmaya 10 adet tesis kurulması kararının verilmiş, bunların ÇED raporlarının da onaylanmış olduğu anlaşılıyor. Günde en az 20 bin 460 kg, yılda 7 milyon 467 bin 900 kg pisliği/atığı olacağı bilimsel olarak sabitken, kendi raporlarında da bu durum gösterilmişken, Aydıncık İlçemizi balık çiftlikleri sahası yapılmasına kimler karar vermiştir?” dedi.

Balıkesir Valiliği’nin yazdığı dilekçeyi paylaşan Şimşek, “Bölgedeki bazı tesislerin, sahipsiz kent Aydıncık’a taşınıp yukarıda belirttiğimiz sahanın içine ilave olarak taşınması konusunda yakında sizlerin görüşüne başvuracaklar. Balık çiftlikleri sayısının 12'ye çıkmasını kabul edecek misiniz?” ifadelerini kullandı.

Sivil toplum kuruluşlarını ve vatandaşları Aydıncık’a sahip çıkmaya çağıran Şimşek, “Bu tesislerin turizm faaliyetlerine olumsuz etkileri biliniyor ve turizm bölgeleri dışına çıkarılmasına devlet eliyle karar veriliyorken, burada bizim denizlerimizde bu balık çiftliklerinin kurulmaya başlanılmasından anlaşılan; Aydıncık sahillerinin kirlenmesi ve artık bir turizm geleceği olmaması kararını, kimler nerede ne zaman ve ne hakla vermiştir? Ancak hep birlikte mücadele edilirse Aydıncık sahilleri korunabilir, başarılı olunabilir” diye konuştu.