Dağlık köylerde susuz yaz | Güney Gazetesi Mersin

Dağlık köylerde susuz yaz

Dağlık köylerde susuz yaz


ABİDİN YAĞMUR

 

Erdemli’nin yüksek kesimlerindeki yaylalarda vatandaşlar Kurban Bayramı’nı susuz geçirdi. Yöre köylüleri en acil sorunlarının su sorunu olduğunu belirterek yetkili kurumlara seslendi. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesinin Dağlı köyünde yaptığı 3 adet sondaj çalışmasında da vatandaşın kendisinin yaptırdığı sondaj çalışmalarında da su bulunamadı. Belediye ve MESKİ şimdilerde bu köylere su verebilmek için yeni kaynaklar arıyor. Çamlıyayla, Ayvagediği, Gözne, Soğucak, Bekiralanı gibi yaylalarda bu bayramda su sorunu yaşanmadığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Daha çok dağ yamaçlarında, kuytuda kalmış yerlerde, dağınık evlerin olduğu yerlerde bu sorun var. Onları da çözeceğiz. Bu yaz kolay geçmeyecek anlaşıldı. Yeni kaynak bulmamız lazım, yeni sondaj açmamız lazım” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kurban Bayramı tatilinin son gününde Erdemli ilçesine bağlı 635 rakımlı İlemin, 701 rakımlı Karahıdırlı ve 511 rakımlı Dağlı köylerinde vatandaşlarla buluştu.

Erdemli’nin birçok köyünde olduğu gibi bu 3 köyde de vatandaşın gündeminde su sorunu vardı. Tarımsal sulama suyu sıkıntısı nedeniyle 1 aydır bahçe ve tarlalarının sulanamadığını ifade eden vatandaşlar su bulmak için yaptıkları sondaj çalışmalarından da sonuç alamadıklarını söyledi.

Vatandaşlar yıllardır olduğu gibi bu yaz da içme ve kullanma suyu sorununun sürdüğünü belirtti. Bir vatandaş yaşadıkları sıkıntıyı “Bir aydır çimemedik, banyo yapamadık” diye özetledi.

 

 

 

“ÖNCE VATANDAŞ ÇİMECEK”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de sadece Dağlı köyü civarında 3 kez sondaj çalışması yaptıklarını ancak su bulamadıklarını söyledi.

Yörenin dağlık, yüksek arazide olması nedeniyle yılladır su sorunu yaşandığını ifade eden Seçer, bu yöre için farklı bir kaynak bulunması gerektiğini, MESKİ’nin kaynak arayışını sürdürdüğünü söyledi.

Su varlığının kullanım öncelikleri konusunda yasalara uygun hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Seçer, “Bir bölgede su kaynağı varsa önce vatandaşım çimecek diyor yasa. Ondan sonra bitkiyi sulayabilirsin diyor. Vatandaşım önce çimecek, evini temizleyecek, yemeğini yapacak ondan sonra bitkiler su içecek. Onu da bilmenizi istiyorum. Bu konuda ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Bahçeciler de haklı ama önce vatandaş. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Bu iş çözülecek” dedi.

 

 

“YAYLALARDA BU BAYRAMDA SU SORUNU YAŞAMADIK”

 

Bayram sürecinde Mersin’in yüksek kesimlerindeki köylerden su talebinin geldiğini anlatan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu köylere arazözle su gönderdiklerini ifade etti.

Seçer, “Çok şükür, çok yoğun yerlerde büyük bir kriz yaşamadık. Çamlıyayla’da şu an 150 bin kişi var. Oradan bir kişiden şikayet almadık. Ayvagediği, Gözne, Soğucak, Bekiralanı yaylalarında su şikayeti almadık. Daha çok dağ yamaçlarında, kuytuda kalmış yerlerde, dağınık evlerin olduğu yerlerde bu sorun var. Onları da çözeceğiz. Bu yaz kolay geçmeyecek anlaşıldı. Yeni kaynak bulmamız lazım, yeni sondaj açmamız lazım."


  Dağlık köylerde susuz yaz