“Ya kuyu açacağız <br> Ya dua edeceğiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Ya kuyu açacağız
Ya dua edeceğiz”

Erdemli ilçesine bağlı birçok dağ köyünde evlerde içme suyu yok, göletlerde su kalmadığı için bahçeler ve tarlalar sulanamıyor. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, bir meyve bahçesinin en fazla 40 gün susuzluğa dayanacağını belirterek “Bu yaz köylünün yapabileceği tek şey su bulmak umuduyla kuyu açmak ve yağmur yağsın diye Allah’a dua etmek” diyor. Şahin, Lamos çayından faydalanan köylerin şimdilik su sorununun olmadığını ancak yağmur yağmazsa Lamos’un da yetmeyeceğini vurguladı.

“Ya kuyu açacağız  <br> Ya dua edeceğiz”


ABİDİN YAĞMUR


Türkiye’nin önde gelen tarım alanlarından Mersin’e bağlı Erdemli ilçesinde bazı köylerde tarımsal sulama sıkıntısı baş gösterdi, bazı köyler ise kritik eşikte.

İlçenin meyve ve sebze bahçeciliği yapılan dağlık ve yüksek kesimlerindeki köyler tarımsal sulama suyunu göletlerle karşılıyor.

Geride bıraktığımız kış mevsiminde yeterli kar ve yağmur yağışı olmadığı için birçok yerde göletler dolmadı. Göletlerde yeterli su olmadığı için meyve ve sebze bahçeleri sulanamıyor.

 

“GÖLETLERDE SU BİRİKMEDİ”

 

İlemin, Karahıdırlı, Dağlı, Kösbucağı gibi yüksek kesimlerdeki köylerde göletlerde yeterli miktarda su olmadığı için sulama yapılamadığını anlatan Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Lamos çayından su alan köylerde ise şimdilik sıkıntı olmadığını ancak “kritik eşikte” olduklarını söyledi.

Şahin, “Lamos çayında şimdilik su var ama yazın daha başındayız. Önümüzdeki günlerde ne olur bilemiyoruz. Kışın yeterli kar ve yağmur yağmadı. Yağan yağmur toprağı ancak doyurdu. Gözlerde su birikmedi. Yaz boyunca belli bir miktarda yağmur yağması lazım ki Lamos çayında da su kesilmesin” dedi.

 

 

“BAHÇELER 40 GÜN DAYANIR”

 

Tarımsal sulamada göletlere bağlı olan köylerde durumun daha kritik olduğunu söyleyen Şahin, “Bir meyve sebze bahçesi en fazla 40 gün susuzluğa dayanır. 40 günden sonra kurumaya başlar. Şimdiden bir aya yakındır sulanmayan bahçeler var. Bir de geçen yaz ki yağışlara aldanıp açıkta sebze eken çok çiftçi oldu. Su sorunu çözülmezse açıktaki sebze daha çabuk yanar. Bu yaz köylünün yapabileceği tek şey su bulmak umuduyla kuyu açmak ve yağmur yağsın diye Allah’a dua etmek. Birçok köyde çiftçi su kuyuları açmaya başladı. Kuyu açıp su bulan köylerimiz var” ifadelerini kullandı.

Şahin, yöre köylüsünün her yaz su sıkıntısı yaşamaması için yapımı tamamlanan Aksıfat Barajı ile Sorgun Barajının devreye alınması gerektiğini de söyledi.