Çevre için duyarlılık çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Çevre için duyarlılık çağrısı

Kurban Bayramından sonra tatil bölgelerinde giden tatilcilerden geriye bıraktıkları çöpler kaldı.  Gelişi güzel piknik alanlarına ve sahil şeritlerine atılan çöplerin halk sağlığa ve çevreye zarar verdiğini söyleyen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, vatandaşları çevre temizliği konusunda duyarlı davranmaya çağırdı.

Çevre için duyarlılık çağrısı


MAYSA DERYAYEVA

 

9 gün süren Kurban Bayramından sonra Mersin sahillerinde ve caddelerinde çöp yığınları ortaya çıktı. Denize, kampa giden vatandaşlar ve Mersin’e gelen tatilciler sahil bölgelerine çöplerini bırakıp gittiler. Kurban Bayramı’nda kurbanlık kesen vatandaşlar ise kurbanlık hayvana ait sakatatları caddelere bıraktılar.

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, çevre kirliliğinin son derece kaygı verici noktaya geldiğini söyledi.

 

 

Çevreye bırakılan hayvansal atıklarının ve çöplerin insan sağlığına ve doğaya zarar verdiğine dikkat çeken Can, “ Kurban Bayramı boyunca Mersin’de karşılaştığımız çevre kirliliği gerek tüm yurttaşları gerekse bizleri son derece üzmüş ve kaygılandırmıştır.  Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde ve ayrıca piknik yerleri, sahil bandımız çevre kirliliğine maruz kalmış hayvansal ve kentsel atıklar gelişi güzel doğaya atıldığı görülmüştür. Özellikle hayvansal atıkların çöp konteyner, dere kenarlarına ve cadde, sokaklara atıldığı görülmüştür. Ayrıca bazı bölgelerde kentsel atıklar sahil bandında nesli tükenme riski taşıyan ve koruma altında olan kum zambakların arasına atıldığı görülmektedir” dedi.

 

 

 

“ÇÖPLER SICAKLIKLA BİRLİKTE YANGINA SEBEP OLABİLİYOR”

 

Piknik alanlarına gelişi güzel atılan atıkların sıcaklıkla orman yangını çıkarabileceğine vurgulayan Can, “Atıklar salgın veya bulaşıcı hayvan hastalıklara neden olabilir ve hayvanlardan insanlara bulaşan ve halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalıklar maruz kalınabilir. Piknik alanlarında gelişi güzel atılan atıkların sıcaklıkla birlikte orman yangını çıkarmaması bir şans olarak görüyorum çünkü sıcaklıklara bölgesel ve orman yangınlarına sebep olabiliyor” diye konuştu.