Seyyar satıcıyken kendi markasını yarattı | Güney Gazetesi Mersin

Seyyar satıcıyken kendi markasını yarattı

İlkokul yıllarının ardından esnaflığa fırıncılıkla başlayan Yaşar Keleş, sonraki yıllarda Atatürk Parkı’nda kuruyemiş satarak geçimini sağlamış. Seyyar tezgahının kaldırılması ile birlikte Atlıhan Oteli’n altında 7 yıl boyunca kuruyemiş dükkanı işleten Yaşar amca işler iyi gitmeyince dükkanı ortağına devretmiş. Eş dost akrabanın destekleri ile 2008 yılında Keleşler Kuruyemiş dükkanını açan Yaşar Amca, şimdilerde dükkanını ayakta tutabilmek için gecesini gündüzüne katıyor.

Seyyar satıcıyken kendi markasını yarattı


ELVAN KONUK

 

Büyük Postane durağının orada 15 yıldır Keleşler Kuruyemiş dükkanını işleten 59 yaşındaki Yaşar Keleş, çocukluğundan bu yana esnaflıkla uğraştığını söyledi. Asıl mesleğinin fırıncılık olduğunu anlatan Keleş, İlkokulun ardından fırında çalışmaya başladım. Bahçe mahallesinde simit yapıyorduk. Onu bıraktıktan sonra seyyar satıcılığa geçtim. Yaklaşık 12 yıl boyunca Atatürk parkında kuruyemiş sattım. Yazları mısır erik kışları çerez satıyordum. Şalgam sattım, kokoreççilik yaptım. O dönemler seyyarları kaldırıyorlardı. Bu nedenle Atlıhan otelinin orada dükkan açtım. İşler iyi gitmeyince iş yerini ortağıma devrettim. Eşim dostumun da yardımlarıyla daha sonra bu dükkanı kiraladım. Yaklaşık 34 yıldır kuruyemiş işi ile ilgileniyorum” dedi.

 

 

 

“BURADAKİ ESNAFI BİTİRDİLER”

 

2008 yılında Keleşler Kuruyemiş’i ilk açtığında işlerinin daha iyi olduğundan söz eden Keleş, “Burayı açtığımızda dolmuş durağı vardı, İl Özel İdaresi buradaydı. Daha sonra İl Özel İdaresi kapandı yerine adliye açıldı. Dükkanı ilk açtığımızda işlerimiz iyiydi adliye buradayken dilekçe de yazıyorduk. Dolmuş durağı kalktı. İl Özel İdaresi, Adliye, Kaymakamlık gitti. Nüfus dairesi bölündü. Hiçbir yer kalmadı. Çoğu işyeri kapandı burada iş yapamadıkları için. Bir maliye var onun da işlerimize fazla faydası yok. Belediye otobüsleri çalışıyordu, 5 hattını da buradan alıp başka yere verdiler. Kazanlı dolmuşları buradan geçiyordu onları da kaldırdılar. Burayı bitirmek için ellerinden geleni yaptılar” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“EMEKLİ MAAŞIMI BİLE DÜKKAN KİRASINA VERİYORUM”

 

Sabah saat 7.00’dan akşam 23.00’a kadar dükkanı açık tuttuklarını belirten Keleş, “Kira olmuş dünya para elektrik de öyle. Hep içeriye giriyoruz. Acaba düzelir mi bir şeyler olur mu? Durağın buraya alınması için uğraşıyoruz. Burada ailece çalışıyoruz. Oğlum ben arada eşim geliyor. İşçi çalıştıramıyoruz. İşçiye para vermediğimiz halde ayakta durmaya çalışıyoruz. Emekli maaşımı bile ay başında çekince dükkan kirasına veriyorum” diye konuştu.

 

 

“KURUYEMİŞLERİ GÜNLÜK KAVURUYORUZ”

 

Haftada iki gün toptancılardan kuruyemiş temin ettiğini ifade eden Keleş, dükkana gelen kişilerin kuruyemişten cezeryeye her şeyi bulabileceklerini söyledi. Kuruyemişlerin taze ve günlük kavrulduğunu vurgulayan Keleş, “Ürünlerin taze olmasına özen gösteriyoruz. Kuruyemişlerimizi günlük kavuruyoruz çekirdek, kabak çekirdeği, leblebi, yer fıstığı kendimiz günlük kavuruyoruz.  Sıcaklardan düzgün muhafaza etmezsen kuruyemişler kurtlanır” şeklinde konuştu.

 

 

 


  Seyyar satıcıyken kendi markasını yarattı