Emekliler asgari ücret üzerinde maaş istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Emekliler asgari ücret üzerinde maaş istiyor

Açlık ve yoksulluk sınırı altında kalan emekli maaşları ile zor şartlarda hayatlarını idam ettiklerini söyleyen emekliler, en düşük emekli maaşının insanca yaşanabilir bir ücret seviyesine çıkarılmasını bekliyor.

Emekliler asgari ücret üzerinde maaş istiyor


MAYSA DERYAYEVA

 

Yüzde 18 veya yüzde 20’lık oranda yapılacak olan emekli maaş zammını kabul etmeyeceklerini söyleyen Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, emeklilerin hak ettikleri maaşları alması gerektiğini belirtti.

 

 

 

“AÇLIK SINIRI 13 BİN LİRA OLDU”

 

Canpolat, “Emeklilerin refah seviyesi her geçen gün düşüyor. Biz bu nedenle sadece emekliler değil, Türkiye’de asgari ücret ile çalışan, memur statüsünde çalışan tüm çalışanların hepimizin bildiği gibi özellikle TÜİK oyunuyla zamlarımız sefalet ücreti diyebileceğimiz yüzdelerle bizi hakketmediğimiz ücretle artışlar yapılıyor. Bu durum karşısında emeklilerin örgütlenerek sendika kurmasından başka çaresi kalmadı. Emeklilerin insanca yaşayabileceği şekilde artış yapılması gerekiyor. Bunun nedeni şu anda yoksulluk sınırı 33 bin lirayı geçti, açlık sınırı 13 bin lira, buna rağmen biz emeklilere verilen maaş ortada” dedi.

Emeklilerin taleplerine vurgu yapan Canpolat, “Yetkiler tarafından enflasyon yüzde 18 ve 20 olduğunu ve bunun üzerinde bir değerlendirme yaparak maaşlarımızı vermeyi istediklerini söylüyorlar biz asla kabul etmeyeceğiz. En düşük emekli maaşı alan 9 milyon emeklinin yanı sıra ayırım yapılmaksızın en düşük emekli maaşının asgari ücret sınırına çıkarılmasını, yılda dört kez birer maaş tutarında ikramiye verilmesini, sağlık haklarımızın iyileştirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“DÖRT YIL ÖNCE DÖRT TAM ALTIN ALIRKEN, ŞU AN ALTININ YANINA YAKLAŞAMIYORUZ”

 

Son yıllarda alım gücünün düştüğüne dikkat çeken 2021 Tüm Emekli Sen Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, dört yıl önce emekli maaşı ile 4 tam altın aldığını söyledi.

Emeklilerin gitgide fakirleşerek, yoksullaştığını belirten Kurt, şunları söyledi;

“Emeklilerin insanca yaşayabilecekleri maaşın açlık sınırı değil, en az asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 15 bin TL talep ediyoruz. Emekliler olarak alımgücününde iyileştirilmesini ve zamların durdurulmasını istiyoruz. Çünkü aldığımız ürünleri farklı farklı fiyatlara satın alıyoruz. Dört yıl önce 2 bin 800 lira alan emekli emekli maaşı ile 4 adet tam ve 1 adet yarım altın alabiliyorken şu anda 12 bin lira alan bir emekli sadece 1 adet tam altın alabiliyor. Emekliler her geçen gün daha da fakirleşiyor ve yoksullaşıyor.”