“TÜİK gerçeği yansıtmadı Memur beklediğini alamadı” | Güney Gazetesi Mersin

“TÜİK gerçeği yansıtmadı Memur beklediğini alamadı”

TÜİK’in açıkladığı altı aylık enflasyon oranına göre memur maaşlarında artış yapıldı. 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 olarak hesaplandı ve en düşük memur maaşı 22 bin lira oldu. Memur maaşında yapılan zammın yoksulluk sınırı altında olduğuna dikkat çeken Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Bugün memur maaşına yapılan zam enflasyon farkından oluşan zam olmakla, TÜİK gerçek enflasyonu yansıtmadı” diye durumu özetledi.

“TÜİK gerçeği yansıtmadı Memur beklediğini alamadı”


MAYSA DERYAYEVA


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan haziran ayı enflasyonu ile memurlara yapılacak zam oranı belli oldu. TÜİK’e göre, altı aylık enflasyon farkı yüzde 19,77 oldu ve memur maaşlarına gelecek refah payı hariç yüzde 17,55 oranında zam yapıldı.

TÜİK açıkladığı enflasyon rakamı baz alınarak, memur maaşlarına zam yapıldı. Yapılan zamla birlikte en düşük memur maaşı 22 bin lira oldu.

Memur maaşlarına yapılan zammı değerlendiren Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, yapılan zammın enflasyon farkı olduğunu söyledi. TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçek enflasyonu yansıtmadığını ifade eden Tekin, yoksulluk sınırı altındaki maaşların memura ödenmesinin doğru olmadığına dikkat çekti.

 

 

“YOKSULLUK SINIRI ALTINDAKİ MAAŞLAR KABUL EDİLEMEZ”

 

Yoksulluk sınırın 30 bin liranın üzerinde olduğunu ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak geçtiğimiz günlerde 31 bin lira memur maaşı talep ettiklerini söyleyen Tekin, “Hiçbir memur yoksulluk sınırı altında maaş almamalı. Tek kişi üzerinden düşünülmesi gerekiyor ve dört kişilik aile üzerinden hesaplanıyor. Bu maaş zammı 22 bin lira büyük bir rakam olarak görülse de seçim döneminde doların ve euronun yüksekliğinin düşünürsek aslında yeterli değil. Yoksulluk sınırı 30 binin üzerinde ve bu rakam yeni güncellenecek. Yoksulluk altında verilen her maaş memur için yetersizdir çünkü enflasyonun tekrar yükseleceğini biliyoruz. En azından maaşlarımız yoksulluk sınırı üzerine çıkmasını istiyoruz” dedi.

 

 

 

“VAAT EDİLEN ÜCRET DEĞER KAYBETTİ”

 

Seçim döneminde memur maaşlarının 22 bin olacağı vaat edildiğini ancak seçim sonrasında yaşanan kurdaki dalgalanmalar ile Türk Lirasının değer kaybettiğini ifade eden Tekin, “TÜİK hiçbir zaman doğru rakamları açıkladığı görülmemiştir. ENAG’a göre düşünülmesi gerekiyor. ENAG’ta bir dönem kısıtlanmaya çalışıldı ancak bütün gerçekler ortadayken hükümet kendi gerçekleri ile zam yapma telaşına girmiş ve verilen sözleri tutmaya çalışıyor ama o sözler hiçbir zaman tutamıyor.  Seçim sırasında verilen vaatler aslında karşılık bulmadı. İstenilen rakama ulaşılmadı. 22 bin lira iddialı bir rakamdı ancak 22 bin lira günümüzde değer kaybetti. Toplumu fakirliğe alıştırıyorlar. Açlık ve yoksulluk sınırı altındaki maaşlarla yaşamaya alıştırıyorlar. İşçi ve memur arasındaki maaş dengesizliğini devam ettirmeye çalışıyorlar. İşçi ve memur maaşında inanılmaz makas açığı var ve bunu kapatacaklarını sanmıyorum ve memur maaşlarına yapılan zam enflasyon farkından oluşan bir zamdır” diye konuştu.