“Çarşı Pazar Yanıyor Memur Kan Ağlıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Çarşı Pazar Yanıyor Memur Kan Ağlıyor”

Türk Sağlık-Sen Mersin Şubesi, Türk Kamu-Sen Mersin İl Temsilciliği üyeleri memur maaşlarına yapılan zammın beklentileri karşılamadığını ve emekliliğe yansımayan bir ücret artışını kabul edemeyeceklerini belirterek eylem yaptı. Özgür çocuk Parkında yapılan eylemde memurlar, “Memura Kaşıkla, Kendinize Kepçeyle”, “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın”, “Memur Devletin Gülen Yüzüdür. Yüzü Soldurmayın” pankartı taşıdılar.

“Çarşı Pazar Yanıyor Memur Kan Ağlıyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

TÜİK’in açıkladığı altı aylık enflasyon oranı baz alınarak memur maaşlarında artış yapıldı ancak memurlar açıklanan rakamınla en düşük işçi ve en düşük memur maaşı arasında fark açıldı.

Ocak ayında yapılan zamla 22 bin lira olan en düşük işçi maaşı temmuz ayında yapılan yüzde 15’lik zamla 25 bin 300 TL olacağını söyleyen Türk Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Ayhan Güngör, “Ocak ayında 22 bin TL olan en düşük işçi maaşına ise temmuz ayında yüzde 15 oranında bir zam daha yapılacak ve 25 bin 300 TL’ye yükselecektir.  Böylece en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı arasında 5 bin TL fark olacaktır.  Buradan anlaşılacağı üzere en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı eşitlenmemiş, var olan adaletsizlik devam ettirilmiştir.   Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından aşağıda olmayacağı sözü tam olarak karşılık bulmamıştır. Bu nedenle memur maaş artışlarının yeniden hesaplanması gerekmektedir. Ayrıca bu artışın sağlanması için memurlara 8 bin 77 TL ilave ek ödeme verilmesi öngörülmektedir.  Bu ek ödemenin taban aylığa yapılması ve emekliliğe de sayılması gerekmekteydi ancak getirilen düzenleme ile 8 bin 77 TL’lik ödemenin emekliliğe sayılmayacağı öngörülmüştür” dedi.

 

“DOLAR ARTIYOR, MAAŞLARIMIZ ERİYOR”

 

Güngör, mayıs ayından bu yana dövizde yaşanan hareketlilik ile Türk Lirasının değer kaybettiğini ve en düşük memur maaşı 22 bin lira olacağına dair açıklamaların mayıs ayında açıklandığında 22 bin liranın 1125 dolar iken günümüzde 22 bin liranın 844 dolara tekabül ettiğine dikkat çekti.

2 ay içerisinde en düşük memur maaşına yapılan zamda 281 dolar eksildiğini vurgulayan Güngör, “Hal böyle olunca henüz ödenmemiş maaşlar dahi erimeye devam etmektedir. Bu gerçekler dikkate alındığında Türkiye Kamu-Sen olarak talebimiz, en düşük dereceli memurun çıplak maaşının 22 bin TL’ye yükseltildikten sonra, 2023 ikinci dönem zammı olan yüzde 6 artış yapılıp üzerine enflasyon farkının uygulanması, buna ek olarak da refah payı verilmesi ve bu artışların bütün memur ve emeklilere aynı şekilde yansıtılması yönündedir. Ayrıca, istisnasız bütün kamu çalışanlarının ilave ek ödemeden faydalanması için özen gösterilmeli, ilave ek ödemenin maaş unsuru olarak sayılması gerekmektedir” diye konuştu.