“Aldığınız tüm ürünler artık en az 2 lira daha pahalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Aldığınız tüm ürünler artık en az 2 lira daha pahalı”

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Odası Başkanı Emin Levent Türkili, KDV artış oranlarını değerlendirdi. Türkili, KDV oranlarındaki artışın esnaf ve tüketici ilişkisine yansıyacağını söyledi.

“Aldığınız tüm ürünler artık en az 2 lira daha pahalı”


ELVAN KONUK

 

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili, Katma Değer Vergisi (KDV) artışları ile ilgili konuştu.

KDV artışının zaten beklenen bir şey olduğunu söyleyen Türkili, “Yeni Maliye Bakanımız da bu konuyla ilgili yeni önlemler alınacağı konusunu söyledi. Asgari ücrete gelen zam, memurlara yapılan zamlarla ilgili devletin bütçe açığının bir şekilde karşılanması gerekiyor. Bunlar birçok ürüne yansıyacaklardır. KDV oranı 7 Temmuz itibariyle 32241 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak oranların hepsini değiştirdi” dedi.

 

“TEMEL GIDADA KDV ORANI AYNI KALDI”

 

KDV artışının mevcut oranların hepsini 2 puan yükselttiğini belirten Türkili, “KDV oranı yüzde 8 olan bütün ürünler yüzde 10’a çıktı. Yüzde 18 olan KDV oranları da yüzde 20’e çıktı. Yalnız yeme içme sektörü yüzde 8’di onlar da yüzde 10’a çıktı. Tek değişiklik olmayan şey temel gıdada. Pandemi sürecinde yüzde 1 oranına indirilmişti yüzde 1 oranında kaldı” ifadelerini kullandı.

29 Mart’ta deprem sonrası bazı KDV oranlarının yüzde 8’e düşürüldüğünü hatırlatan Türkili, “Onları da arttırdılar. Bu KDV oranlarının geçerliliği 10 Temmuz itibariyle, tebliğin içerisinde bazı artışlar da var. Mesela pasaport harçları arttı büyük oranda, yurtdışından gelen telefonların harçları vardı 6 bin 100 küsür lira, bunlar 20 bine çıkarıldı. Noter harçlarında yüzde 50’lik bir artış oranı var. Bunlarla ilgili artışları yansıttı” diye konuştu.

 

“İŞLETMELER SATACAKLARI ÜRÜNLERE ARTAN GİDERLERİ YANSITACAKLARDIR”

 

KDV’li ürünlere yüzde 2 zam gelme olasılığının yüksek olduğunu ifade eden Türkili, “Bu durum tüketici ve esnaf ilişkisine tabi ki yansıyacak. Baktığınız zaman bütün oranlara yüzde 2 zam geldi. Aldığınız bütün oranların üzerine 2 lira koyun” dedi.

Türkili, “En son asgari ücrete artış sağlandı. İşçi çalıştırma ile ilgili bir işletmenin 2-3 tane işçi çalıştırması ile ilgili kapasitesini aştığı andan itibaren 40-50 bin liralık bir maliyet unsuru yansıdı. Buna elektrik su giderlerini de koyduğunuz zaman işletmelerin ayakta kalabilmesi için satacakları ürünlere de bu giderleri yansıtacaklardır” şeklinde konuştu.

 

 

“Muhasebe ücretlerinin arttırılması talebinde bulunacağız”

 

Yaşanan KDV artışlarını meslek mensuplarının iş yükü açısından değerlendiren Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili şunları söyledi:

“Yılda bir bizim asgari ücret tarifemiz yayınlanıyor. Yayınlanan tarife çok yetersiz kaldı. Maliye Bakanlığı bununla birlikte yılda bir kere bizim tarifelerimizi Resmi Gazete’de yayınlıyor. Yayınlanan tarifeler üzerinden biz de odalar olarak bir redakte yapıp en son Genel Merkezimiz TÜRMOB yüzde 35 oranında bakanlık tarafından yayınlanan tarifenin üzerine bir ekleme öngörüsü getirdi. Biz de bunları üyelerimize duyurarak muhasebeci ücretlerinin arttırılması konusunda da taleplerde bulunacağız.”