Kazı sezonuna hazırlanırken kazı başkanlığından alındığını öğrendi | Güney Gazetesi Mersin

Kazı sezonuna hazırlanırken kazı başkanlığından alındığını öğrendi

Mersin Mezitli’deki Soli Pompeipolis antik kenti kazılarını 1999’dan beri sürdüren Prof. Dr. Remzi Yağcı, Kültür ve Turizm Bakanlığının kararıyla kazı başkanlığından alındı. Her yıl temmuz ayının ortasında kazı çalışmaları için Mersin’e gelen Yağcı, bakanlığın kararını kazı sezonu hazırlıklarını yaparken öğrendi. Yağcı, bakanlığın herhangi bir gerekçe sunmadığını, kazının bundan sonra kim tarafından yürütüleceğini bilmediğini söyledi.

Kazı sezonuna hazırlanırken kazı başkanlığından alındığını öğrendi


ABİDİN YAĞMUR


Sol Pompeipolis kazılarını 24 yıldır sürdüren Prof. Dr. Remzi Yağcı ve ekibi, her temmuzda olduğu gibi bu temmuzda da kazı için Mersin’e gelmeye hazırlanıyordu ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı Prof. Dr. Yağcı’yı kazı başkanlığından aldığını bir yazı ile bildirdi.

 

“BİR SORUŞTURMA VE UYARI YOKTU”

 

Telefonla ulaştığımız Remzi Yağcı, “Kazı başkanlığını yürütmeme dair Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptal edildiği tarafıma bildirildi. Neden olduğunu bilmiyorum. Hakkımızda herhangi bir soruşturma, bir uyarı yoktu. Normalde bir gerekçe sunulması gerekir ama bana bir gerekçe sunulmadı. Ben de zaten emeklilik dolayısıyla kazıyı devretmeye hazırlanıyordum. Bakanlığın bu kararı neden aldığını bilmiyorum. Normal bir devir süreci olsaydı zaten yardımcıma devredecektim. Biz orada bilimsel bir çalışma yapıyoruz. Bunca yıllık birikim var. Her şey yarım kaldı” dedi.

 

“4 İŞÇİYLE ÇALIŞTIĞIMIZ ZAMANLAR OLDU”

 

Soli Pompeipolis kazılarını 1999’dan beri sürdürdüklerini anlatan Yağcı, “Kazılarda bütçe kısıtlı. Yılda 1 ay çalışabiliyorsunuz. Biz bazı dönemlerde 4 işçiyle çalıştık bütçe yokluğu nedeniyle. Ayrıca bölgede kamulaştırma sorunu var. Bu nedenle beklenen hızda ilerlemiyor. Bu kazıların bir üniversite projesi olması lazım. Bu bir kurtarma kazısı değil. O nedenle Müze Müdürlüğünün değil bir üniversitenin bu kazıları yürütesi gerekir” ifadelerini kullandı.

 

 

 Belediye başkanı: Kazılar daha hızlı ilerlemeli

 

Kazıların ana destekçisi olan Mezitli Belediyesinin CHP’li başkanı Neşet Tarhan da Prof. Dr. Yağcı’nın kazı başkanlığından alınmasını duyduğunu ancak ayrıntılı bilgisinin olmadığını söyledi. Müze Müdürlüğü yetkilileri ve kazı başkan yardımcısı Doç. Dr. Deniz Kaplan ile önümüzdeki günlerde görüşeceklerini belirten Tarhan, “Kazılar sekteye uğramaz ama biz daha hızlı ilerlemesini bekliyoruz. Kültür Bakanlığı bu kazıya sembolik bir destek veriyor. Çok az miktarda bir desteği oluyor. Bütçenin büyük kısmını Mezitli Belediyesi olarak biz veriyoruz. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası veriyor, Deniz Ticaret Odası ve Ticaret Borsası veriyor. Geçen yıl da Uluslararası Mersin Limanı İşletmecisi bütçe desteği verdi” dedi.

 

 

 

“ANTİK LİMAN DÜNYA ÇAPINDA SES GETİRİR”

 

Soli Pompeipolis antik kentindeki antik limanın doğu ve batı mendireklerinin hala ayakta olduğunu ifade eden Tarhan, “Bu yıl liman çanağında kazıların devam etmesini bekliyorduk. Liman çanağı ortaya çıkarıldıktan sonra Sütunlu Caddeyle bütünleşebilir. Bu proje arkeoloji camiasını, bilim camiasını heyecanlandıran bir proje. Antik liman dünyada ender değerlerden biri. Eğer liman çanağı açılabilir ve Sütunlu Cadde ile birleşirse dünya çapında ses getirir. Elbette bunlar büyük bütçelerle olabilir. Kültür Bakanlığının bütçesi yeterli değil. Uluslararası Mersin Limanı İşletmecisi bu projeye daha fazla destek verebilir. Kazıların bir başka hocamızın yönetiminde devam edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Atatürk’ün de ilgisini çekmişti

 

Mersin şehir merkezine 12 kilometre mesafedeki Mezitli ilçesinde bulunan Soli Pompeipolis, geçmişi M.Ö 5. Yüzyıla uzanan, yüzyıllarca önemli bir liman kenti olarak yaşadıktan sonra M.S 525’teki büyük depremde yıkılan kentin kalıntılarını taşıyor.

Bölgeye yerleşen Türk aşiretlerinin Viranşehir adını verdiği bölgede antik bir limanın, limanın art alanında görkemli bir şehrin bulunduğu 19. Yüzyılda Avrupalı gezginlerce keşfedilmiş hatta antik şehrin temsili resimleri de o gezginler tarafından yapılmış.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de 1930’larda ziyaret ettiği Soli Pompeipolis’teki bilimsel kazılar, 1999’da başladı. O dönem Mersin Üniversitesinde olan Remzi Yağcı daha sonraki yıllarda İzmir Dokuz Eylül Üniversitesine geçti ancak Soli kazılarının başkanlığında devam etti.

Soli kazıları üzerine çok sayıda yayına imza atan Remzi Yağcı, profesör ünvanını da bu süreçte aldı.