“Bakkalların işleri KDV artışıyla düştü” | Güney Gazetesi Mersin

“Bakkalların işleri KDV artışıyla düştü”

Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, KDV ile ilgili düzenlemelerin küçük esnafa yansımasını değerlendirdi.  Fiyatların artması ile birlikte esnafın işlerinin düştüğünü söyleyen Turan, “Fiyat istikrarsızlığı bizi çok etkiliyor, sanki zammı yapan bizmişiz gibi vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

“Bakkalların işleri KDV artışıyla düştü”


 

ELVAN KONUK

KDV düzenlemesi ile birlikte KDV oranı yüzde 8 ve yüzde 18 olan ürünlerde oran yüzde 10 ve yüzde 20’e yükseldi. Pandemi döneminde KDV oranı yüzde 1 olan temizlik grubu yüzde 20’e çıkarıldı. Bu durum fahiş fiyat artışına neden oldu.

KDV artışlarının küçük esnafa etkilerini değerlendiren Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, “KDV düzenlemesi ile birlikte tüm ürünlere zam geldi. İnsanların alım gücü düştü. Alım gücü düşünce bizim işlerimiz de otomatik olarak düştü. Her gün üyelerimize fiyat listesi gönderiyorum. Her gün ürünlere zam geliyor, bir günde bazen iki defa ürünlere zam geliyor. Sabah bir liste akşam bir liste paylaşıyorum. Fiyat istikrarsızlığı bizi çok etkiliyor, sanki zammı yapan bizmişiz gibi vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ZİNCİR MARKETLER FIRSATÇILIK YAPTI”

 

Pandemi döneminde KDV oranı yüzde 1 olan temizlik grubu ürünlerinde KDV’nin yüzde 20’e çıktığını belirten Turan, “Bu da ciddi fiyat artışlarına neden oldu. Zincir marketler aynı gün tüm ürünlere zam yaptılar. Fırsatçılık yaptılar, eski KDV oranı ile aldıkları ürünlere KDV’yi güncelleme adı altında zam yaptılar. Gece geç Saatlere kadar fiyat etiketlerini değiştirdiler. Bizler yeni ürün almadan fiyatları yükseltmedik.