Kamyoncular kontak kapattı | Güney Gazetesi Mersin

Kamyoncular kontak kapattı

Mersin’de kamyoncular, akaryakıt ve yedek parça fiyatlarını artıran ÖTV zamlarının ardından kontak kapatma eylemi yaptı. Lojistik firmalarına taşeron olarak kısa mesafe taşımacılık hizmeti veren çok sayıda kamyoncu bu sabah Mersin Limanından konteyner çekmeyi durdurdu. Son zamların ardından artık neredeyse zararına çalıştıklarını anlatan kamyoncular, taşıma başına aldıkları ücretin artırılmaması durumunda eyleme devam edeceklerini açıkladı.

Kamyoncular kontak kapattı


ABİDİN YAĞMUR


AKP hükümetinin son ÖTV düzenlemesi başta akaryakıt olmak üzere taşımacılık sektörünün birçok girdisinde fiyatların hızla artmasına neden oldu.

Akaryakıt, yedek parça, sigorta primi ücretleri arttı ancak kendi hesabına çalışan kamyon ve TIR şoförlerinin, lojistik firmaları için yaptıkları taşımacılıkta ücretler aynı kaldı.

 

TAŞIMA ÜCRETLERİNİN ARTMASINI İSTİYORLAR

 

Mersin’de çok sayıda kamyon ve TIR şoförü sabah saatlerinde whatsapp grupları üzerinden organize oldu ve Mersin Limanından antrepolara, depolama alanlarına ve OSB’ye yapılan kısa mesafeli konteyner taşıma işini durdurdu.

Kamyonlarını Akdeniz ilçesi Tırmıl mevkiindeki boş bir araziye çeken şoförler kontak kapatarak araçlarını burada dizdi.

Şoförler, başta lojistik ve nakliye firmalarının örgütlendiği derneklere haber göndererek şehir içinde kısa mesafe taşıma ücretinin 1400 liralık asgari sınırdan 3000 liralık asgari sınıra çekilmesini talep etti. Şoförler, yeni ücretin kabul edilmemesi durumunda kontak kapatma eyleminin Salı günü de devam edeceğini söyledi.

 

“MASRAFLARI ÇIKINCA BİR YEVMİYE ANCAK KALIYOR”

 

Tırmıl mevkiine giderek görüşlerini aldığımız bir kamyoncu, “Bu zamlardan dolayı gerçekten büyük sıkıntı çekiyoruz. Biz şu anda açlık sınırının da altındayız. En az 500, 600 kamyoncu bu şekilde çalışıyor. Çok mağduruz. Bu zamlardan, ÖTV’lerden dolayı bizim de ücretimizin artmasını istiyoruz. Diyelim ki şu an bir yere 1300 liraya yük götürsek masrafımızı çıkarsak kamyon sahibiyle şoföre bir yevmiye ancak kalıyor. Zaten hiçbirimiz depolarımızı dolduramıyoruz ki. Bu ÖTV bütün parçalarımızı etkiledi. Bir yıl önce diyelim ki 100 liraya aldığımız bir parça şu an bin lira olmuş. Gerçekten biz zor durumdayız. Mersinli nakliyecilerin, valiliğin sorunlarımıza el atmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“DEPOMU GEÇEN SENE 8 BİN LİRAYA DOLDURUYORDUM. BU SENE 25 BİNE DOLAR”

 

Bir başka kamyoncuda, yakın zamanda bir arkadaşının yeni lastik aldığını ve 27 bin 500 lira ödediğini belirterek “Gel de 1600’ler, 1700’lerle çalış ve bunu öde. İki tane lastiğimiz 27 bin 500 lira. Bunu nasıl ödeyeceksin, taksitini nasıl ödeyeceksin, evin elektriği, suyu, telefon faturası, çocuk bezi… Geçim çok zor. Yetiştiremiyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz, yetiştiremiyoruz. Akaryakıtın üzerine bir gecede 6.5 lira geldi ve bu bizi çok etkiledi. Söyleyecek söz bulamıyorum. Geçen sene ben mazot 22 lirayken 8 bin liraya dolduruyordum. Şu an mazot 34 liraya çıktı. Şu an herhalde depom 25 bin liraya dolar. Bir de aracın deposuna yakıt koyup evin önüne çeksek hırsızlıkla baş edemiyoruz” dedi.

 

 

 

MİLLETVEKİLİ BOZAN: ÖTV’LER KALICI HALE GELDİ

 

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Yeşil Sol Parti il eş başkanları Bedriye Kuş ve Hoşyar Sarıyıldız ile Akdeniz Belediye Meclisi üyesi Salih Akbaş da Tırmıl’da kontak kapatma eylemi yapan kamyonculara destek ziyaretinde bulundu.

Milletvekili Ali Bozan, ÖTV’lerin kalıcı hale gelmesinin sadece taşımacılık sektörünü değil toplumun tüm kesimlerini etkilediğini söyledi.

Bozan, “Sizin bugün yaptığınız eylem çok haklı bir eylem, çok yerinde bir eylem. Herkesin bugünden itibaren herkesin kontak kapatması gerekiyor. Bu iktidarın adı zam ve zulüm iktidarıdır. Temizlik ürünlerindeki KDV yüzde 8’di yüzde 10’a çıkardılar. Bugün akaryakıta yapılan zam iğneden ipliğe her şeye yansıyacak. Bu eyleminizin yanındayız, sizleri destekliyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 


  Kamyoncular kontak kapattı