ABİDİN YAĞMUR
Deprem felaketinin ardından konut kiralarının en fazla yükseldiği 3 il Mersin, Antalya ve Ankara oldu. Mersin’de kiralardaki artış yıllık yüzde 227 düzeyinde olurken Ankara’da bu oran yüzde 187, Antalya’da yüzde 185 oldu. Mersin, ortalama kira fiyatlarında Muğla ve Antalya’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.
Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Yağcı’nın deprem felaketinin ardından 6 ildeki konut satış ve kira fiyatlarını mercek altına aldığı araştırma, depremden sonraki süreçte konut kiralarının en fazla yükseldiği ilin Mersin olduğunu ortaya koydu.
Prof. Dr. Yağcı’nın Mersin Kent Konseyi ile paylaştığı verilere göre, yıllık bazda Ankara’da konut satış fiyatları yüzde 159, Antalya’da yüzde 176, Mersin’de yüzde 155, Elazığ’da yüzde 124, Muğla’da yüzde 122, Kayseri’de yüzde 114 oranında arttı.
KİRA ARTIŞ ORANINDA MERSİN BİRİNCİ SIRADA
Adı geçen illerde konut kiralarındaki yıllık artış ise satış fiyatlarındaki artışın çok üzerinde ortalamalara çıktı.
Yıllık bazda kiraların en fazla arttığı il yüzde 227 oranıyla Mersin olurken ikinci sırada yüzde 187 oranıyla Ankara, üçüncü sırada yüzde 185 oranıyla Antalya, dördüncü sırada yüzde 135 oranıyla Kayseri, beşinci sırada yüzde 125 oranıyla Muğla yer aldı. Elazığ’da ise yıllık kira artış oranı yüzde 42 düzeyinde gerçekleşti.
Deprem felaketinin meydana geldiği şubat ayı dikkate alındığında da kiraların en fazla arttığı il yüzde 15,15’lik artışla Mersin oldu. Muğla’da şubat ayındaki kira artış oranı yüzde 2 düzeyinde seyrederken Ankara, Antalya, Kayseri ve Elazığ’da yüzde 6 düzeyinde oldu.
Ortalama kira fiyatlarının en yüksek olduğu illerin başında ise Muğla geldi. Muğla’da kira ortalaması 15 bin 336 lira, Antalya’da 13 bin 15 lira, Mersin’de 12 bin 394 lira, Ankara’da 7 bin 589 lira, Kayseri’de 4 bin 172 lira, Elazığ’da 1817 lira.
“TÜRKİYE’DE 1 MİLYON 159 BİN MERSİN’DE 70 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR”
Prof. Dr. İsmail Yağcı, konut stokundaki azalışın nedenleri arasında yabancı nüfus göçüyle depremzede göçünün önde geldiğini söyledi.
Yağcı, “Yabancı nüfusun Türkiye’de yarattığı konut ihtiyacı 1 milyon 159 bin 232 iken Mersin’de yabancı nüfus 70 bin 66 konut ihtiyacı doğurdu. Yabancı nüfus ile depremzede nüfusun toplam konut ihtiyacı ise 107 bin 566 oldu. Bu da ortalama 4100 apartman anlamına geliyor” dedi.
“EYLÜL AYINDA KONUT KRİZİ AĞIRLAŞABİLİR”
Mersin’de son yıllarda yapılan konutların genelde orta ve üst gelir düzeyine hitap ettiğini, alt gelir gruplarına hitap eden konut sayısının yetersiz kaldığını ifade eden Yağcı, Mersin’deki konut krizinin eylül ayından itibaren daha da artabileceği uyarısında bulundu.
Yağcı, “Pandemi ve deprem nedeniyle 5 dönem öğrenciler dışarıda kaldı. Dolayısıyla büyük bölümü buradaki konutlarını terk ettiler. Mersin Üniversitesinin 55 bine yakın öğrencisi var. Bunların yaklaşık 25 bin kadarı bölge illerinden geliyor. Bunların yaklaşık 10 bini Mersin’deki yurtlarda kalıyor. Geriye kalanlar evlerde kalıyorlar. 1+1 evler öğrenciler için yapılmıştı. Şimdi bu evler dolu. Eylül ayında bu öğrenciler geldiklerinde nerede kalacaklar? Bu konuda yetkililerle bilgi paylaşımı yaptık. Umarım bir sorun yaşanmaz ama yaşanacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı.