“Erzin’de polipropilen tesisi istemiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Erzin’de polipropilen tesisi istemiyoruz”

Hatay’ın Erzin ilçesinin ünlü Burnaz plajında kurulacağı belirtilen Byport Plastik Fabrikası girişimine tepki bölgedeki çevreci kuruluşların temsilci ve üyeleri bir araya gelerek tepki gösterdi. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Ortak Sekreteri Sabahat Aslan, “Erzin’de polipropilen tesisi istemiyoruz. Hukuksuz olarak başlayan inşaatı derhal durdurulmalıdır” dedi.

“Erzin’de polipropilen tesisi istemiyoruz”


 

İLKAY ADALIOĞLU

Erzin’de yapılmak istenen polipropilen tesisinin hukuksuz olduğunu söyleyen DAÇE Ortak Sekreteri Sabahat Aslan, tesisin çevreye vereceği zarara dikkat çekti. Aslan, “Narenciyenin başkenti olan, Issos gibi bir antik bölge ve Burnaz gibi eşi benzeri bulunmaz bir sahile, birinci sınıf tarım toprağına ve iklimine sahip Erzin bölgemize kirletici bir teknoloji olan polipropilen tesisin kurulumu planlanmaktadır. İskenderun körfezi ve Erzin’de mevcut kirletici tesisler ile yeterince havası suyu ve toprağı kirletilmiş olup, planlanan polipropilen tesisi bölgenin daha çok kirlenmesine neden olacaktır. Polipropilen tesisi çalışmaya başlayınca atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu kirletecektir. Ayrıca tesisin soğutulması işin kullanılacak yeraltı suları zamanla toprakların çoraklaşmasına ve dolayısıyla Halkın geçim kaynağı olan tarımın ve ayrıca soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda deniz kirlenecek olup bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine ve halkın sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Erzin’de yaşanacak olan bütün olumsuzluklardan Dörtyol ve İskenderun halkı da çok etkilenecektir” dedi.

 Tesisin yapılmaması için yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını vurgulayan Aslan, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak Erzin Polipropilen Tesisinin bilimsel olmayan ÇED raporuna karşı açtığımız davanın bilirkişi raporu doğanın ve halk sağlığının lehinde görüş bildirmiştir. Mahkemede dava halen devam ederken ve mahkemenin bilirkişi heyeti lehimize karar vermiş iken Polipropilen Tesisi firması hukuku dinlemeden inşaata başlamıştır. Bizler tesisin yapılmaması için yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.