Belediyelerin gündemi konut | Güney Gazetesi Mersin

Belediyelerin gündemi konut

Mersin’de son 1 yılda zirve yapan kiralık konut krizi belediyeleri de bu konuda çare arayışına itti. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, toplu konut projeleri yapmak için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden arsa talebinde bulunduklarını söyledi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, toplu konut projeleri alanında Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmalar yapabileceklerini söyledi. Tarhan, “Yüksek gelirli insanların değil de orta ve dar gelirli insanların daha rahat konut edinmesini sağlamanın yolunu açmamız gerekiyor. TOKİ’nin de bunu yapması lazım” dedi.

Belediyelerin gündemi konut


ABİDİN YAĞMUR


Mersin, son 1 yıl içinde konut kiralarının en fazla arttığı 3 ilden biri oldu. Kiralar konusunda Antalya, İstanbul ve Muğla ile yarışan Mersin’de artık dar gelirlilerin, asgari ücretlilerin, emeklilerin uygun koşullarda ve uygun fiyatlarda kiralık ev bulması neredeyse imkansız hale geldi.

Konut piyasasındaki bu gelişmeler belediyelerin de gündeminde. Yasalara göre toplu konut yapma hakları ve görevleri olan belediyeler önümüzdeki aylarda bu kapsamda çalışmalar yapmaya hazırlanıyor.

 

“YÜKSEK KİRALAR CİDDİ BİR SORUN HALİNE GELDİ”

 

CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Mersin nüfusunun sürekli artması konut ihtiyacını da doğruyor. Ancak kurdaki dalgalanmanın beraberinde getirdiği maliyetlerdeki artış, inşaat sektöründe önemli ölçüde durgunluk yarattı. Dolayısıyla kiralarda da fahiş bir fiyat artışı oldu. Elbette kira fiyatlarının bu denli artmasını sadece inşaat sektöründeki durgunluğa bağlamamak gerekiyor. Enflasyonun sürekli artması, şehirlere olan kontrolsüz göç, merkezi yönetim tarafından sosyal desteklerin yeterince sağlanmaması da buna neden olarak gösterilebilir. Yüksek kiralar maalesef Mersin’de çok ciddi bir sorun haline geldi” dedi.

 

 

 

“BAKANLIKTAN ARSA TAHSİSİ İSTEDİK”

 

Başkan Özyiğit, “Yenişehir Belediyesi olarak ilçemizdeki dar gelirli vatandaşlarımız için konutlar inşa etmek amacıyla Mersin Valiliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile görüşmelerimize başladık. Önceki yıllarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne tahsis ettiğimiz arsaların karşılığında Belediyemize arsa tahsisi yapılmasını talep ettik. Olumlu sonuç aldığımız takdirde düşük gelirli aileler için ilçemizde konutlar inşa edeceğiz.  Sosyal belediyecilik anlayışla hareket ederek, halkımızın sorunlarına yönelik kalıcı çözümler üretmek için büyük çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“İNŞAAT ÇOK KİRALAR YÜKSEK”

 

CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, “Şu anda Türkiye’de en çok inşaat yapılan yerlerden birisi Mezitli. Ama ilginçtir ev fiyatları ve kira fiyatları da oldukça yüksek. Şu anda bile belediyemizde oldukça çok sayıda inşaat ruhsat talebi var. Bunlar genellikle site şeklinde. Fakat bir taraftan da şu söyleniyor. Konut ve işyeri satışında durgunluk var deniyor. Bir taraftan durağanlık var deniyor bir yandan da oldukça yoğun inşaat ruhsatı talebi var” dedi.

 

“TOKİ UZUN VADELİ, DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERMELİ”

 

Toplu konut konusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalar yapmayı planladıklarını söyleyen Tarhan, “Sayın Seçer en majör projelerinden biri olarak konut sektörüne el atacağız demişti. Ben de buna katılıyorum. Konut sektörüne el atarken yüksek gelirli insanların değil de orta ve dar gelirli insanların daha rahat konut edinmesini sağlamanın yolunu açmamız gerekiyor. TOKİ’nin de bunu yapması lazım. Biz TOKİ’ye karşı değiliz. Uygun yerlerde yapılabilir. Ama bu konutların fiyatlarının hem piyasaya göre daha düşük olması gerekiyor hem de daha uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle toplu konutların vatandaşa verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.