ABİDİN YAĞMUR
Yörenin en eski balıkçılarından biri olan, balıkçı kooperatiflerinin 1970’lerdeki öncülerinden Süleyman Yıldızhan, karides ithalatına sınırlama ve vergi getirilmemesi durumunda yerli balıkçının büyük mağduriyet yaşayacağına işaret etti.
Yıldızhan, “Karides bizim en büyük gelir kaynağımız. Ancak Ticaret Bakanlığının bir kararıyla İran’dan ithalat izni verildi. Bu izin yemlik karides için mi başka bir şey için mi bilmiyorum. Ama bu karides vergiden muaf tutuluyor. İran’ın karidesi, bizim Akdeniz’in karidesine alternatif olarak piyasaya sürülüyor. Bakanlığın bunun ithalatını ne şekilde serbest bıraktığını bilmiyoruz. Ancak İran karidesinin bizim karidesimize alternatif olmasını kabullenemiyoruz. Bizim karides maliyetimiz 250 lira ile 300 lira arasında. Mazotumuz pahalı. Tayfalık pahalı, kaptanlık pahalı, ağların kilosu dolara bağlı. Her sene zararla kapatıyoruz. Bu sene karidesimiz eğer böyle devam ederse satılmayacak. Bu nedenle bizler sezon başında teknelerimizi denize çıkaramayabiliriz. Şu anda buzhanemde satılmayan, satamadığım 1.5 tona yakın karidesim var. Ben bunları satıp banka borçlarımızı ödeyecektim. Yaklaşık olarak 800 bin lira civarında. Satamadığımız için zor durumdayız” dedi.
“EKONOMİK OLARAK DA ZARARI VAR, İNSAN SAĞLIĞINA DA ZARARI VAR”
Mersin Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Oktay Türetken de ithal karides konusunda şunları söyledi:
“İran’dan getirilen karides yem olarak getirildiği için KDV’den muaf. 150 liraya satıyorlar İran karidesini. Bu kez bizim balıkçımızın karidesi para etmiyor. Ekonomik olarak da zararı var, insan sağlına da zararı var. Acilen İran’dan karides getirilmesinin yasaklanması lazım. Karidesi yem olarak mı geçiriyorlar, yasadışı mı geçiriyorlar bilmiyoruz. Kumanyası, yakıtı derken karidesin bizim balıkçımıza maliyeti en az 250 lira. 200 liraya satamaz. İran’dan getirilen karidesi 150 liraya sattıklarında bizim balıkçımız mağdur oluyor. Bizim balıkçı 300 liranın altında sattığı zaman bunun altından kalkamaz.”
“ÖTV ALINMIYOR. KDV DE ALINMAMALI”
Mersin Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Oktay Türetken, “Mazottan ÖTV alınmıyor ama yeterli değil. KDV de alınmaması lazım. Mazot indirimi olmazsa bu balıkçılar bu sezon balığa çıkamaz. Yakıt ve diğer masraflar çok yüksek olduğu için zaten balıkçının ayakta kalma şansı azaldı. Bu bölgede balıkçının geçimi sardalya ve karidesten. Merkezi burası ama ne yazık ki kalmadı. Sardalyanın yumurtalı olduğu dönemde yakalanıyor. Nisan, mayıs, haziran, temmuz ayına kadar balık yumurtalı. 2019’da ayda 80 bin kasa bizim küçük balıkçımızın yakaladığı balık bu. İki üç senedir ayda bin kasa ya çıkıyor ya çıkmıyor. Yasaların caydırıcı olması lazım” dedi.
“DURUMUMUZ ÇOK KÖTÜ”
Teknesini yeni sezona hazırlayan balıkçılardan Gökhan Özer de balıkçıların en büyük sorununun mazot olduğunu söyledi.
Özer, “Mazot çok pahalı. Herkes şu an bakım yapıyor, masraf yapıyor ama sezonu nasıl açacağını kimse bilmiyor. Mazotun litresi 35 lirayı bulmuş. Balıkçı ayda en az 6 ton mazot harcıyor. Kesinlikle hiçbir balıkçının para kazanacağını sanmıyorum bu yıl. Sezonu nasıl açacağını bilmiyorum. Bu boğazdan çıktığımız anda bizim aylık masrafımız 500 bini buluyor. Kesinlikle şu an bitmiş durumda. Bu mazotun bir şekilde çiftçi ve balıkçılara özel indirime girmesi lazım. Şart. Mevcut durumumuz çok kötü. İnsanlar kontağa basayım basmayım mı hesabı yapıyor. Şu pahalılıkta 15 gün denize çıkıp da on altıncı gün bunu devam ettirecek bir tane balıkçı tanımıyorum. Kimse devam ettiremez. Herkes sezonu kapatır, teknesini satışa koyar” dedi.
İran karidesi Mersinli balıkçıları vurdu |