Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne bağlı uzman akademisyenlerden görüş alınarak geliştirilen projeyle Mersin’de tarımsal amaçla kullanılan sulama göletlerine lepistes balıkları bırakılıyor. Hiçbir kimyasal kullanılmadan sivrisinek üremesinin önüne geçen uygulama sayesinde, proje öncesinde 5 ayda kullanılan 15 bin kilogram biyosidal ürünün kullanımının da önüne geçilirken hem çevre korunuyor hem de sivrisinekle mücadele için harcanan ilaç maliyeti kurumun kasasında kalıyor.
"EKOSİSTEME ZARAR VERMEYEN VE HALK SAĞLIĞINI DÜŞÜNEN BİR PROJE"
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı İlaçlama Birimi Yenişehir Ekip Sorumlusu Özgür Ünal, "Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak, sivrisinekle mücadele çerçevesinde bugüne kadar yaklaşık 40 bin gölete 15-20 günlük periyotlarla ilaçlama yaptık. Proje ekosistemi bozmadan, biyolojik mücadele ve maliyetleri düşürerek, en önemlisi de halk sağlığını düşünerek hayata geçirildi. Amacımızın özellikle sıtmanın kontrol edilmesi ve sivrisinek aracılığıyla bulaşan hastalıkların önlenmesi olduğu düşünülürse, hedefe uygun adımlarla gitmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
"PROJEDE YÜZDE 80 ORANINDA BAŞARI SAĞLADIK"
Mersin’de tarımsal amaçla kullanılan yaklaşık 48 bin adet sulama göleti bulunduğunu kaydeden ve göletlerin sayısının her geçen gün daha da arttığını belirten Ünal, "Sivrisineklerin durgun sularda üremelerinin çok fazla olmasından dolayı, biz de bu projeye başladık. Elde edilen bulgulara bakarak, bu projenin yüzde 80 oranında başarı sağladığını görüyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 10 bin sulama göletine lepistes balıkları bıraktık. Bu sayıyı artırmak adına da düzenli olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. (İHA)